Het Parool, 5-6-'64


Spoed met actie tegen nozems

MR. HARTSUIKER WIL VERDACHTEN VOLGENDE WEEK VOOR RECHTER

Amsterdam, vrijdag,- Mr. J.F. Hartsuiker, de officier van justitie te Amsterdam, heeft de politie vanmorgen om spoed gemaand bij de afdoening van de zaken tegen dertig a veertig nozems, die de afgelopen vier avonden bij relletjes in Amsterdam-West zijn aangehouden en geverbaliseerd.

Mr.Hartsuiker heeft hoofdinspecteur P.H. Verhoeff, chef van het politiebureau in Slotermeer, verzocht hem vandaag per koerier zoveel mogelijk verbalen te zenden. De officier wil de processen-vebaal van de afgelopen vier avonden, die vandaag niet kunnen worden afgemaakt, maandag ontvangen.Met de politierechters in de hoofdstad zal mr. Hartsuiker de mogelijkheid bespreken van een snelle berechting van hen, die wegens misdrijf zijn verbaliseerd. Het is zijn bedoeling, deze verdachten in de loop van de volgende week terecht te doen staan.

'Als het enigszins mogelijk is, wil ik diegenen die een overtreding hebben gepleegd vandaag nog afhandelen', aldus mr. Hartsuiker. 'Ik wil de geldboetes vandaag laten vaststellen door de substituut-officier mr. W.H.M. Wetzels, de postwissels vandaag laten verzenden en zo bespoedigen, dat de verdachten die maandag in hun bezit hebben'.Mr. Wetzels zei ons over de in beslag genomen bromfietsen, die de afgelopen vier avonden naar het bureau zijn gebracht (vijftien stuks): 'Ik zal in principe streven naar verbeurdverklaring'.

Gisteravond heeft de politie in Amsterdam-West dertien personen wegens overtreding verbaliseerd. Men trad tegen de menigte jongelui en kijkers op met hondengeleiders, rechercheurs en motoragenten.

Een aantal commissarissen, hoofdinspecteurs en een inspecteur hebben gistermiddag op een persconferentie een ernstige waarschuwing laten horen naar aanleiding van de relletjes in Slotermeer. 'Er gebeurt vandaag of morgen een ongeluk als het zo doorgaat'.De politie verzoekt kijkers thuis te blijven en ouders hun kinderen te verhinderen, aan de relletjes deel te nemen of naar de ongeregeldheden te gaan kijken.

'De mogelijkheid, dat de verkeerden de klappen krijgen of dat een klap ernstige, zelfs dodelijke gevolgen heeft, wordt groter naarmate bij de rellen door de herrieschoppers groter geweld wordt gebruikt', aldus hoofdinspecteur Verhoeff.

Commissaris H. Molenkamp onderstreepte de ernst van de situatie: 'Het benauwt ons een beetje. Het gaat een kant op die gevaar kan opleveren, ook voor de jeugd zelf. De herrieschoppers zijn afkomstig uit alle buurten van Amsterdam. Zij gebruiken leren zwepen, fietskettingen, belemmeren het verkeer, vallen mensen lastig, rukken verkeersborden uit de grond en trappen deuren stuk'.

Terug naar de krantenindex