Parool, 5-5-'62


Vreemde traditie

Baldadigheid op Mercatorplein onderdrukt

Amsterdam, zaterdag. Tijdens de herdenkingsplechtigheden moest op het Mercatorplein in Amsterdam-West de politie weer herhaalde malen optreden tegen opgeschoten jongens, die trachtten de stilte te verstoren. Zes jongens die ruitjes van een tramhuisje ingooiden en op een zebrapad gingen zitten, werden naar het bureau gebracht. Tegen middernacht mochten zij naar huis. Op enkele plaatsen heeft de politie de jongelui met de gummistok verspreid.

De Amsterdamse politie had op het Mercatorplein gisteravond uitgebreide voorzorgsmaatregelen genomen. Er waren acht honden geleiders en een groot aantal politiemannen-in-burger. Vooral de acht politiehonden maakten op de jongelui, die er kennelijk op uit waren reletjes te ontketennen, nogal indruk.
Tegen achten arriveerde op het plein een tram van lijn zeven boordevol met door de politie als nozems aangeduide jongeren. Toen ze de politiehonden hadden opgemerkt, besloten de meesten nog met dezelfde tram terug te gaan.

De moeilijkheden op het Mercatorplein zijn sinds de herdenking in 1959 een merkwaardig soort traditie geworden. Dat jaar ontstonden relletjes toen tijdens de twee minuten stilte een Duitse auto passeerde. De menigte dwong de Duitser te stoppen en probeerde vervolgens de man te molesteren en zijn wagen omver te gooien.
Het bleek het sein voor de jeugd om op grote schaal baldadigheid te gaan plegen, een initiatief dat met het jaar erger is geworden. Dit jaar was de politie vast besloten elke poging relletjes te ontketenen onmiddelijk de kop in te drukken.

Ga naar de Amsterdamse kranten index