Parool, 6-6-'64


DUIZENDEN TIENERS BIJ DOELENHOTEL

Amsterdam werd Beatle-gek

Ovatie voor idolen op balkon

 

Amsterdam, zaterdag. Vele duizenden Amsterdamse jongeren hebben gisteravond na heel lang wachten hun idolen, drie Beatles en een 'bij-Beatle' vanaf de Kloveniersburgwal in Amsterdam kunnen begroeten, toen om drie minuten over tien Paul, John, George en invaller Jimmy Nicoll eindelijk op het grote balkon van het Doelenhotel wilden verschijnen.

Op het moment dat de eerste Beatle op het balkon verscheen, veranderde de reeds tot ongeveer 7000 man aangegroeide teener-massa in een grote joelende, hossende, gonzende, zingende horde, die van louter enthousiasme een van de afzethekken langs het water in de gracht dreigde te duwen.
De enkele tientallen politieagenten (te paard, te voet en in een drietal boten) wisten dit en erger echter te voorkomen.

Omstreeks acht uur waren de eerste jongeren al naar de Kloveniersburgwal gekomen om de Beatles -zoals aangekondigd was- tussen half tien en tien uur op het balkon te zien verschijnen. Om half tien was de Kloveniersburgwal al zwart van de jongelui, die dan weer roepend, dan weer deinend en af en toe vechtend het wachten doodden.

HOGEPRIESTER

Een wat haardracht betreft betreft voortreffelijke imitatie-Beatle klom tegen een gevel en slaagde erin als een hogepriester de duizenden nog meer Beatle-gek te maken. Een spandoek met "Ringo recover" doelde op de vierde Beatle, die ziek in Londen moest achterblijven.
Toch maakten niet alle aanwezige mensen de indruk uitsluitend als Beatle-fan te zijn gekomen. Het kampioenslied "Hoempa, hoempa DWS" gaf op een gegeven ogenblik de sfeer van algemenere jolijt juist weer.

Bij dit alles maakten de enkele politieagenten, die zich tussen het afzethek en de waterkant hadden opgesteld in vergelijking met de zevenduizend tieners een vrij nietige indruk.

GORDIJN

Na veel verwachtingsvolle momenten, waarop even een gordijn van de Beatleskamers bewoog, maar dan meestal een fotograaf, kamermeisje of hotelportier verscheen, maakten de Beatles even over tienen een eind aan de spanning.
Ongeveer drie minuten hebben ze op het balkon de ovationele kakafonie over zich heen laten gaan. Tegelijk met hun idolen verlieten de meeste jongelui zonder veel ongeregeldheden het trefpunt van de Beatle-aanbidding. Een enkele rookbom van een practical joker kon geen effect meer hebben: om half elf waren nagenoeg alle fans verdwenen.

Ernstige ongeregeldheden hebben zich gisteren op de Kloveniersburgwal niet voorgedaan. Een agent kreeg in het gedrang van een onbekende een klap met een houten of ijzeren voorwerp. Na verbonden te zijn in het Binnengasthuis heeft hij echter zijn dienst hervat.

TELEGRAMMEN

Ook gistermiddag hebben honderden jongelui zich om het Doelenhotel verdrongen om een glimp van de Beatles op te vangen. Vanaf het moment van aankomst in het hotel (omstreeks twee uur) hebben teenagers in de stromende regen om de Liverpoolse jongens staan schreeuwen.
Ook werden vele telegrammen en bossen bloemen voor de Beatles bij het hotel afgegeven. Het Doelenhotel heeft de gehele nacht politiebewaking gehad. Dit is echter overbodig gebleken: de Beatles hebben een rustige nacht gehad.

Terug naar de Amsterdamse Kranten index