Volkskrant, 5-5-'61


Baldadigheid rond 8 uur

Amsterdam, 5 mei- De onbedachtzaamheid en opzettelijke baldadigheid kunnen zelfs rond de dodenherdenking niet uitblijven. Ditmaal geen Duitse toerist, maar een Amsterdamse jongen, die op de Admiraal de Ruyterweg bij de Krommert tijdens de stilte van acht uur knetterend met zijn bromfiets doorreed. De reden onbekend.

Omstanders hebben hieraan snel en hardhandig een eind gemaakt. De jongen werd van zijn brommer getrokken en kreeg een pak slaag, de banden van zijn lawaai-ding werden doorgesneden. Een busje van de politie met enkele agenten moest er aan te pas komen om de ordeverstoorder te bevrijden.

Door de ervaring van vorige jaren wijzer geworden, hadden vele politiemannen van Devaselstraat omstreeks acht uur postgevat op het Mercatorplein, waar ieder jaar een traditionele nozemrel plaatsgrijpt. Er stonden naar schatting een paar honderd jongens.
"Ze waren wel zo wijs om tijdens de twee minuten stilte geen vin te veroeren en daarna hebben wij ons maar eerst teruggetrokken om geen narigheid uit te lokken", vertelde inspecteur G. Toornstra.

Maar al gauw begonnen de baldadigheden: op de hoek van de Hoofdweg versperden de jongens de rijweg, zodat er geen auto meer doorkon. Met stenen werden auto's bekogeld, maar dat was gauw afgelopen, want de politie had haar uitrukploeg 'achter de deur'.
"Met een aantal motorrijders en een paar auto's hebben we de jongens naar de vier hoeken van het plein en in de zijstraten gedreven. Daarbij hebben we natuurlijk gebruik gemaakt van de gummistokken, maar er vielen geen gewonden. We hebben ook geen arrestaties verricht", aldus inspecteur Toornstra.

Ga naar de Amsterdamse kranten index