NOZEMS IN HET BUITENLAND


Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd was er sprake van dat groepen jongeren zich niet meer aanpasten aan de tot dan toe heersende regels. Hieronder vind je enkele krantenartikelen over dit onderwerp. Deze geven een globaal beeld van hoe het er over de grens aan toe ging.


 

 • Engeland:

 • Parool, 16-5-64: 'Rockers voeren oorlog tegen Mods'.
  Parool, 7-11-64: 'Rockers: lekker hard scheuren'.
  Haagse Post, 18-9-'65: 'Britse Rockers voorbeeld voor Nederland'.
  De Tijd, 27-9-'69: 'Onrust aan het Britse jeugdfront'.

 • Frankrijk:

 • Utrechts Nieuwsblad, 7-9-'59: 'Grote klopjacht op Parijs nozem-paar'.
  Volkskrant, 4-6-'64: 'Parijse nozems leverden zinloos slag'.

 • Oost-Duitsland:

 • Parool, 6-11-59: 'Ook Oost-Duitsland heeft Halbstarken'.

 • Diverse landen:

 • Panorama, 7-6-64: 'Daar komen de scozems'.


  Verschillende andere artikelen tref je hieronder aan:

  Parool, 19-8-59:

  De 'Osservatore Romano', het blad van het Vaticaan, heeft maandag aandacht gewijd aan het verschijnsel nozem. Het noemt het nozemfenomeen een 'invasie van menselijke termieten, waardoor de maatschappelijke structuur wordt aangevreten en vernietigd kan worden'. De nozems zijn de erfgenamen van de catastrofe van beide wereldoorlogen en de daaruit voortvloeiende ideologie en filosofie, aldus het blad.


  Parool, 31-8-59:

  Strijd tegen nozems in Milaan, Parijs en New York

  Milaan/Parijs, maandag,- De politie van Milaan heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de derde maal een grootscheepse razzia op nozems gehouden, waarbij honderden jongelui werden aangehouden. De meesten werden na ondervraging vrijgelaten. Ongeveer honderd jongelui worden echter nog in hechtenis gehouden. De acties maken deel uit van het plan der regering om met kracht tegen straatschenderijen op te treden.

  -Ook in Parijs en omgeving is een campagne tegen de nozems aan de gang. In totaal zijn tot dusver ruim 800 jongelui aangehouden.

  -Bij een bloedig gevecht tussen twee New Yorkse jeugdbenden zijn in een park twee 16-jarige jongens met messteken om het leven gekomen, terwijl een derde levensgevaarlijk gewond werd.

  -In Kopenhagen werden politieagenten door de jeugdige nozems met stenen bekogeld.


  Volkskrant, 1-9-59:

  New York speurt naar nozem 'Dracula jr.'

  New York, 1 sept.-De New Yorkse politie is een uitgebreide drijfjacht begonnen naar 'Dracula Junior'. de leider van een jeugdbende die zondag met messen twee zestienjarige jongens vermoordde en een derde ernstig verwondde. De leidende nozem dankt zijn bijnaam aan een zwarte cape die rond zijn schouders fladdert, zwarte zilveren schoengespen en een ebbehouten wandelstok.


  Trouw, 31-8-59:

  Ook in buitenland

  Ook uit het buitenland wordt een golf van nozemterreur gemeld:

  -Een rock and roll-feest is zondag in de Kopenhaagse voorstad Bellahoj uitgelopen op een rel. De 'zang' van de Scandinavische rock and roll kampioen, Ronald Stensby, en de Deense kampioen Ib Jensen, deed zulk een drang naar activiteit onder de jongelui ontstaan, dat zij met stenen naar auto's begonnen te gooien, verkeersborden uit de straatstenen rukten en voorbijgangers lastig gingen vallen. De politie liet versterkingen aanrukken en arresteerde een tiental van de grootste raddraaiers.

  -De Parijse politie, die kortgeleden een campagne tegen de nozems is begonnen, heeft in de omgeving van de Franse hoofdstad tijdens het weekeinde niet minder dan achthonderd jongelui, die de straten onveilig maakten, gearresteerd.

  -De politie van drie Engelse graafschappen in de buurt van Londen is zondag op jacht geweest op ongeveer tachtig nozems, die uit een opvoedingsgesticht braken, na eerst de boel kort en klein geslagen te hebben. Zestig jongelui zijn inmiddels aangehouden. De andere twintig, de meeste gewapend met messen, lopen nog vrij rond.


  parool, 19-8-59

  Nozems in Zweden gaan het te bont maken

  Stockholm, woensdag,- Ook in Zweden baart het nozemprobleem de betrokken instanties de nodige zorgen. Sedert een jaar ongeveer blijken steeds meer jongelui in Zweden zich in benden te verenigen met het enige doel om het publiek op straten en wegen te terroriseren door roekeloos autorijden, waarbij alle verkeersregels worden genegeerd en om bij gelegenheid van sportevenementen e.d. wanorde te veroorzaken. Aanvankelijk waren de betrokkenen jongelui die niets om handen hadden of alsloopjongen of in soortgelijke baantjes werkten. Zodra zij kans hadden gezien het geld voor de aankoop van een oude auto bijeen te krijgen, verenigen zij zich in clubs met namen als: 'De wegduivels', 'De auto engelen', enz. Nu hebben zij versterking gekregen van nozems, die over veel geld beschikken en in grote Amerikaanse sleeen rondrijden.

  Auto- en motorsportwedstrijden genieten de speciale belangstelling van de nozembenden. Kortgeleden, bij de wedstrijden om de Zweedse grote motorprijs in Kristianstad (Zuid-Zweden) kwam het tot zulke ernstige botsingen met de politie, dat de vraag naar voren kwam of deze wedstrijden in de toekomst gehouden zouden kunnen worden. De autoriteiten beraden zich over krachtige maatregelen tegen de nozem-activiteit. De politie mag nu in bepaalde gevallen jongelui vasthouden totdat zij onder toezicht zijn gesteld. Voorheen moest men ze na een voorlopig verhoor weer laten gaan.


  Volkskrant, 27-8-59

  Nozems in Italie

  Rome, 26 aug.- Italiaanse parlementsleden hebben er bij de regering op aangedrongen strengere maatregelen te nemen tegen de plaag van de nozems, die ook in Italie snel om zicj heen grijpt. Onlangs kreeg de politie in het gehele land opdracht met alle middelen de toenemende straatschenderij te bestrijden, maar dit heeft nog weinig succes gehad. De kwestie kwam in het parlement ter sprake, nadat zondag een negentienjarig meisje, dat aangevallen werd door vijf nozems, een mes trok en een van de knapen doodstak.

  Het meisje werd gearresteerd hetgeen in geheel Italie grote beroering verwekte. Er werd een comite gevormd, dat gelden voor haar verdediging bijeenbracht en vooraanstaande juristen boden belangeloos hun hulp aan. Na twee dagen werd zij vrijgelaten, een opzienbarend snel besluit van het parket, dat anders wekenlang dergelijke zaken onderzoekt. Het parket motiveerde de snelle vrijlating met de verklaring, dat het meisje inderdaad uit zelfverdediging gehandeld heeft en geen enkele reden bestaat tot strafvervolging.

  ....en in Rusland

  Moskou, 26 aug.- Een strafrechtbank in Leningrad heeft zes nozems tot de dood door de kogel veroordeeld wegens moord op een fabrieksarbeider en schaking van diens vrouw. In zijn requisitoir verklaarde de openbare aanklager 'kamaraad arbeider G. Ivanof', dat er in Rusland 'jongelui bestaan, die niet wensen te werken, noch eerlijk wensen te leven'. Drie andere jeugdige beklaagden kregen gevangenisstraffen van tien tot vijftien jaar.


  Het woord 'nozem' stamt uit het Herbreeuws en is bargoens voor 'penose'. In het buitenland hadden ze hun eigen benamingen:

  Amerika: Hipsters, hooligan.

  Australie: Widgies, Bodgies.

  China: Tai pau.

  Duitsland: Halbstarken.

  Denemarken: Laederjakken.

  Frankrijk: Zazous, Blousons noirs.

  Italie: Vitelloni, Raggiari.

  Japan: Tatyo zoku, Tiao zoka.

  Oostenrijk: Schlurf.

  Rusland: Stiljaki, Choeligani.

  Spanje: Camberros.

  Zuid-Afrika: Ducktail Boys, Eendsterte, Skollies, Tsotsi.

  Zweden: Dixies, Lederjacken.

  Terug naar de hoofdpagina