Parool 27-8-'59


WEER RUMOER RONDOM DE DAM

NIEUWSGIERIGEN MAKEN NOZEMS OVERMOEDIG

Acht arrestaties

Amsterdam, donderdag,- Voor de derde achtereenvolgende avond is het gisteren op de Dam te Amsterdam rumoerig geweest door het optreden van duidelijk als nozems uitgedoste jongeren. Overmoedig geworden door massa's nieuwsgierigen, begonnen zij tegen een uur of negen aan een complete show, waarin vooral het op tientallen bromfietsen rondrossen een graag herhaald nummer was. De politie was met agenten te voet, in motoren en in radiowagens aanwezig. Het is een aantal malen tot charges gekomen, omdat de jongeren het publiek lastig vielen of met hun bromfietscapriolen het verkeer hinderden.

Acht raddraaiers werden opgepakt en mee naar het bureau genomen. Zij werden later op de avond door hun ouders afgehaald. Er werden enige processenverbaal opgemaakt wegens zonder achterlicht rijden, schuin oversteken en dergelijke verkeersovertredingen, waarop de politie gisteravond meer lette dan gebruikelijk is. In een geval werd een proces-verbaal opgemaakt, omdat een jongeman met een fietspomp een agent bedreigde.

Een van de aangehoudenen, was een zeventienjarige Oostenrijker, die in de binnenstad in een jeugdhotel logeerde. Hij zal over de grens worden gezet.

Het zijn merkwaardige vertoningen, die de laatste dagen tot een avondlijke traditie op de Dam aan het worden zijn. In grote groepen komen de nozems aanzetten, gekleed in o.m. veelkleurige bloeses, die in dumpwinkels te koop zijn. Het is heel duidelijk, dat zij van plan zijn een relletje op te bouwen. Sommige van hen zijn soms gewapend met stokken, die al of niet in hun broekspijpen verborgen zitten. Er wordt geschreeuwd, haasje over gesprongen, tot iemand 'toevallig' tegen een voorbijganger opbotst, om conflict-stof te maken. En dan kan er gevochten worden.

Soms holt een groep een zijstraat in, onmiddelijk gevolgd door horden nieuwsgierigen, die ook hun aandeel in de algemene onrust bijdragen.

Terug naar de krantenindex.