Parool 29-8-'59


Weer nozem-rumoer in de binnenstad

Optocht naar Leidseplein door politie uit elkaar geslagen

Amsterdam, zaterdag,- Opnieuw is het gisteravond rumoerig geweest in de Amsterdamse binnenstad. De strijd tussen politieagenten en nozems speelde zich nu echter minder op de Dam en Leidseplein af. Er werd omstreeks half negen stevig geslagen in de Kalverstraat en op de grachten. De politie maakte het de groepen brooddronken jongeren bijna onmogelijk, om het Leidseplein, waar zich vele honderden hunkerende kijkers hadden verzameld, te bereiken.

Slechts enkele 'doordruppelaars' moesten daar 'weggetikt' worden. Een van hen kwam op het politie-bureau terecht, omdat hij weigerde door te lopen. Op het bureau Singel werden drie raddraaiers, die vrij hevig door sabels en gummistokken geraakt waren, binnengebracht.

Ook op het Weteringcircuit was de stemming geladen. De eigenaar van de daar gevestigde poffertjeskraam zagen wij gewapend met een gummistok in de ingang van zijn etablissement staan. Hij vertelde, dat eerder op de avond een stel nozems getracht hadden zijn zaak binnen te dringen, maar dat de aanval door zijn stampubliek, versterkt door een paar boksers, was afgeslagen. In de poffertjeskraam verzamelen zich de laatste maanden vooral die jongeren, die zich 'pleiners' noemen.

De Dam diende gisteravond slechts als vertrekbasis van de nozems. Omstreeks kwart over acht gingen zij in een optocht van ongeveer 150 man via de Kalverstraat naar de Leidsestraat. Zij werden achterhaald door zes agenten onder leiding van een inspecteur, die de groep hardhandig verspreidden en de vluchtenden tot op de grachten achtervolgden. De opmars naar het Leidseplein werd dus verhinderd.

Aan de operatie nam in de loop van de avond ook comissaris P.E. de Ruiter, chef van het bureau Singel deel. Wij zagen hem op het Weteringcircuit, waar het omstreeks elf uur rustiger werd.

Terug naar de krantenindex.