PAROOL 3-9-'59


Vijftig kijkers op een nozem

Amsterdam, donderdag,- Om half acht gisteravond stond op de hoek van de Kalverstraat en de Dam een nozem in gevechtstenue : zijn broek verdween in zwarte laarzen, zijn hoofd werd beschermd door een wit glimmende motorhelm. Hij was misschien zestien jaar oud. Zijn grimmige uitmonstering heeft bij de in dichte drommen toestromende kijkers, die een uur of wat later de Dam tot in de laatste hoeken vulden, valse verwachtingengewekt. Er is nauwelijks iets gebeurd. Alleen om negen uur werd er even geslagen, toen een paar al te lastige jongelui door de politie werd opgebracht. Een paar groepen nozems meenden hun gevangen kameraden te kunnen ontzetten. Dat mislukte.

Gedurende de rest van de avond is het joelen, plotseling heen en weer rennen en met z'n allen op de grond gaan zitten gebleven. Er waren misschien vijftig kijkers op elke nozem. Het verkeer zat muurvast.

Er waren gisteravond ook rechercheurs in actie op de Dam. Op de foto heeft een der in burger vermomde politiemensen net de gummistok getrokken.

 

Terug naar krantenindex.