Volkskrant 3-9-'59


 

HOOFD-COMMISSARIS v.d. MOLEN:

'Onderwereld-offensief verraste politie'

Amsterdam, 3 sept,- 'Het optreden van de Amsterdamse onderwereld, die dinsdagavond het Damplein zuiverde van nozems, heeft de politie volkomen verrast. Er waren met opzet zo weinig agenten ingezet op de Dam. De nozems konden dan geen vat krijgen op de politiemannen. Veel agenten inzetten, werkt uitdagend op de nozems, die maar al te graag willen dat de politie zich uit de tent laat lokken en naar de sabel grijpt'. Dit is het standpunt van de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, de heer H.J. van der Molen.

De korpschef was dinsdagavond zelf niet op de Dam geweest. Het was voor hem dan ook niet bekend, dat de onderwereld-figuren ongeveer drie kwartier voor Krasnapolsky met houtem knotsen en andere slagwapens hadden staan zwaaien en dat de charge van de penose-jongens dus te verwachten was. Waarom de dertig man sterke karabijnbrigade van de Amsterdamse politie, die sinds het begin van de nozem-relletjes klaarstaat om op verzoek van de politie-leiding uit te rukken, niet opgeroepen is toen de charge van de onderwereld dreigde, blijft dan ook een raadsel.

De hoofdcommissaris kon zich er woensdagmiddag niet over uitlaten of de politie nu van tact verandert en aan de ongeregeldheden op de Dam met geweld een einde wordt gemaakt of dat er een psychologisch oorlogje zal worden gevoerd met de nozems. Er is gesuggereerd enige honderden nozems de nacht door te laten brengen in de politie-opleidingsschool aan de Derde Oosterparkstraat en de knapen, die daar alleen maar kunnen zitten of staan, pas de volgende middag pas om 12 uur vrij te laten. Juridisch is dit mogelijk, maar dhr. Van der Molen kon zich er niet over uit laten of deze suggestie in praktijk zal worden gebracht.

Leemte in de wet.

De hoofdcommissaris blijft het spijtig vinden, dat de wet niet toestaat dat losgeslagen jongens en nietsnutten vier of zes maanden in een werkkamp worden opgesloten. De heer Van der Molen is nog steeds van mening dat men van nozems alleen flinke kerels maakt als men ze heel hard leert werken. 'Wanneer je op deze manier kerels van nietsnutten kan maken, zullen ze je in hun verdere leven nog dankbaar zijn ook'. aldus de hoofdcommissaris.

De politie heeft woensdagochtend een telefoongesprek gehad met een van de onderwereld-figuren, die dinsdagavond met anderen het gezag van de politie overnam en de nozems van het Damplein verjoeg. De man is verstaan gegeven, dat hij en zijn kornuiten 'stunts' als dinsdagavond achterwege moeten laten en dat zij op de Zeedijk en de Burgwallen moeten blijven.

 


Dam bleef rustig

Amsterdam, 3 sept.-De Amsterdamse onderwereld heeft de woensdag tegenover de politie afgelegde belofte - we komen niet meer op de Dam om nozems te verdrijven, zie pag. 2 - gestand gedaan: de zware jongens bleven in cafe 'Pleinzicht', hun hoofdkwartier aan de Oude Zijds Voorburgwal. Op de Dam verdronken nozems in de belangstellenden, die weer met honderden waren opgekomen om sensatie te beleven. De politie paste de tactiek 'we laten ons niet uitlokken' toe en hield de sabels in de schede.

Alleen toen om 9 uur een adjunct-inspecteur een nozem opbracht naar het bureau Warmoestraat, moesten agenten de gummistok gebruiken om een aantal knapen, die de arrestant wilden ontzetten, te verwijderen. Om tien uur moest een agent voor het Oudekerkplein, op de brug over de Oude Zijds Voorburgwal, de sabel trekken tegen een uitdagende bromfiets-nozem, die steeds voor 'Pleinzicht' heen en weer reed. De sabel van de politieman brak bij de charge in tweeen. Op de Dam werden in totaal twee arrestanten gemaakt.

Terug naar de krantenindex.