Volkskrant 5-6-'64


Samenscholende nozems uiteengejaagd

Schoolhoofden schrijven politie

Amsterdam, 5 juni- De Burgemeester de Vlugtlaan in Amsterdam West is gisteravond weer een verzamelpunt voor Amsterdamse nozems geweest. Rond half acht kwamen de bromfietsmaniakken -nu al de vierde achtereenvolgende avond- met drommen opzetten om de buurt onveilig te maken. Inspecteur P. Verhoeff van het politiebureau Lodewijk van Deysselstraat had geen halve maatregelen genomen. Een groot aantal politiemannen in burger postte op alle straathoeken en voortdurend reden de surveillancewagens af en aan. Ook waren deze avond weer hondegeleiders ingezet.

Aanvankelijk bleef de nozembende vrij rustig. Rond acht uur echter begonnen de jongelui kleine brandjes op de trottoirs te stichten en toen moest de politie ingrijpen. In een ommezien van tijd waren twee motoren met zijspan op de Burgemeester de Vlugtlaan aanwezig, die gebruikmakend van de bullepees de nozems spoedig uit elkaar gedreven hadden. De Burgemeester de Vlugtlaan werd voor alle verkeer -behalve het tram-en busverkeer- afgezet, om de motorpolitie het chargeren makkelijk te maken. Van toen af duldde de politie geen enkele samenscholing meer in de buurt. Iedere groep die groter werd dan ongeveer tien mensen werd door de behendig manouvrerende motoragenten uit elkaar gejaagd. Zelfs een cafeterras op de hoek van De Burgemeester de Vlugtlaan en de Slotermeerlaan, waar zich meest volwassen toeschouwers bevonden, moest ontruimt worden.

Rond half elf was er weer een vredige rust weergekeerd in de buurt. Op het bureau in de Lodewijk van Deysselstraat stonden toen dertien gearresteerde nozems de pijnlijke plekken te wrijven, die zij door een klap met 'n gummiknuppel of bullepees hadden opgelopen en menige zich in de massa zo heldhaftig gedragende jongen pinkte toen de tranen van spijt en verdriet van zijn behuilde ogen. In de kelder van het bureau waren toen vijf in beslag genomen bromfietsen opgeslagen. De dertien arrestanten werden in de loop van de avond weer vrijgelaten.

Bij de politie zijn de laatste dagen berichten van hoofden van lagere en middelbare scholen binnengekomen, waarin adhesie wordt betuigd met het optreden van de politie tegen het massale nozemvertoon. Verschillende schoolhoofden hebben toegezegd, dat indien blijkt dat leerlingen van hun school aan de rellen deelnemen, zij onmiddelijk voor kortere of langere tijd van school verwijderd zullen worden. Naar de mening van de politie dienen dienen vooral de ouders er op toe te zien, dat hun kinderen niet aan de herrie-schopperij gaan meedoen. Want als het nozemgeweld groter wordt, zal de politie gedwongen zijn het met forsere maatregelen te bestrijden. En dan zouden er wel eens ongelukken van kunnen komen.

Relletje op de Dam

Tijdens de taptoe, die gisteravond op de Dam werd gehouden, zijn twee groepen jongelui met elkaar slaags geraakt. De ene groep, zich pleiners noemend had postgevat voor Peek en Cloppenburg op de hoek van de Kalverstraat, de andere groep, de dijkers, stonden bij de Nieuwendijk. Na wat dreigementen over en weer, zijn de twee groepen toen aan het knokken geslagen. De vechtpartij was echter snel afgelopen, zodat de politie niet hoefde in te grijpen. De 25-jarige T.T., die klappen met een fietspomp had gekregen, moest naar het Binnengasthuis worden gebracht.

Terug naar de krantenindex.