Bijzonder herinneringen

MAAK DAT DE KAT MAAR WIJS

Het NCRV programma "Maak dat de kat maar wijs" vroeg eens of wij een verhaal hadden om in het quiz programma te gebruiken.
In het programma moest een pannel van bekende Nederlanders het ware verhaal kiezen.

Wij hadden inderdaad een bijzonder verhaal.

Een van de patiënten een oudere mannelijke hond was al eerder behandeld vanwege blaasstenen. Deze stenen liepen vast in de urine buis pis buis. Daarom was er bij de reu een nieuwe urieneweg opening gemaakt op de plaats waar normaal een teef de urine loost. Aan de achterkant dus Dit voorkomt normaal nieuwe problemen.
Maar bij deze hond niet. In de resterende pisbuis liep uiteindelijk toch weer een steentje vast. Niet groot maar toch met 1 centimeter doorsnede.
Normaal was in de diergeneeskundige praktijk het steentje terug te spoelen naar de urineblaas en daarna met een buikoperatie onder narcose het steentje uit de blaas te halen.
Eenvoudiger zou het zijn met een instrument het steentje vast te pakken en naar buiten te brengen. Het was noch maar enkele centimeters verwijdert van de uitwendige urine opening.

Hiervoor was een instrument nodig dat niet aanwezig was in de Universiteitskliniek in Utrecht. In de praktijk komt dit feitelijk niet voor.
Een andere oplossing bleek te zijn om een humane uroloog te raadplegen in het toenmalige Diaconessenziekenhuis in Hilversum. Deze uroloog wilde de hond wel helpen in het ziekenhuis maar niemand mocht dit weten of zien.
Dus op vrijdag middag 0m 16.30 uur , als iedereen naar huis was, moest de hond het ziekenhuis binnengesmokkeld worden. De hond was onder narcose gebracht en werd door het raam van de studeerkamer van de uroloog naar binnen gebracht. In de behandelkamer werd de deur afgesloten en in een sfeer van geheimzinnigheid lukte het met een steenvanger het steentje naar buiten te werken. De ingreep was gelukt en de hond hoefde niet meer geopereerd te worden.

En wat dachten de quiz leden. Ze vonden het verhaal zo apart en bijzonder dat niemand op dit als het ware verhaal stemde. Uiteindelijk hebben we een lang weekend gewonnen om in een vakantiepark te verblijven.