Echoscopie

De echoscoop is een van de mooiste hulpmiddelen die de dierenarts ter beschikking is gekomen. De echoscoop is in staat om bijna alle weke delen in beeld te brengen. Hierdoor is het mogelijk om alle organen van de buik en de borst te bekijken op een geheel andere wijze dan met de rontgenfoto. Lever nier milt, darm en maag en het hart zijn nu prachtig te beoordelen.
We kunnen nu op een eenvoudige wijze een beeld van de urineblaas en de prostaat krijgen. Blaasstenen zijn nu snel in beeld te brengen.
Het afbeelden van de baarmoeder van hond en kat zijn vooral zinvol om ontstekingen en drachtigheid aan te tonen. Bij de hond kan de drachtigheid vanaf ongeveer 28 dagen na de dekking beoordeeld worden.
Bij baarmoederontstekingen is het een zeer nuttig instrument en kan vroegtijdig tot diagnose gekomen worden. Levensbedreigende situaties worden hiermee voorkomen.
In de borstholte blijkt de echo van nut te zien bij vocht achter de longen en bij het controleren van het hart. Vooral de hartafwijkingen bij de kat zijn kenbaar geworden door middel van de echoscopie. Hierdoor zijn nieuwe ziektebeelden als het sporthart behandelbaar . De echo is vaak een onmisbare aanvulling op het ECG gebleken.
De echobeelden worden bewaard op video. Hierdoor kan alles later nog eens vertraagd nagezien kan worden. Bij drachtigheid kan door de eigenaar de videobeelden mee naar huis worden genomen.
De ruime ervaring die we sinds 1992 hebben opgedaan met het werken met de echoscopie heeft een grote voorsprong opgeleverd.