Vaccinaties van konijnen

Myxomatose en VRD inenting bij konijnen

Myxomatose is een gevreesde ziekte bij konijnen die vele jaren slachtoffers heeft gemaakt. De ziekte wordt overgebracht door stekende insecten, zoals muggen die het virus met hun angel van het ene naar het andere konijn overbrengen. In de natuur komen bij wilde konijnen veel ziektegevallen van myxomatose voor die een reservoir vormen voor tamme konijnen. Gelukkig is er de mogelijkheid om de konijnen te beschermen door ze in te enten.
Daarnaast is er tegenwoordig een andere ziekte VHD (virale haemoragisch disease) een snel verlopende dodelijk ziekte. Veelal worden er geen ziekte verschijnselen waargenomen. Bij een traag verloop kunnen de dieren een bloederige neusuitvloeing hebben, benauwd zijn en sterven. Deze ziekte heeft in de natuur op vele plaatsen de konijnenstand doen verdwijnen. De ziekte kan op vele manieren worden overgebracht, bijvoorbeeld al door het voeren van besmet groen voer.
Het vaccin moest vroeger aangemaakt worden voor 10 konijnen, tegenwoordig wordt het per konijn bereid. Het huidige vaccin is tegen beide ziekten dus in 1 prik wordt tegen 2 ziekten ingeënt. De kosten per konijn bedragen € 28,- bij meerdere konijnen krijgt u een reductie van 10%.
Voor de vaccinatie kan in Nederhorst den Berg een afspraak gemaakt worden en in Kortenhoef is hiervoor 3 dagen in de week een inloopspreekuur.