Operatiekamer

De praktijk in Nederhorst den Berg is ingericht voor het uitvoeren van diverse operaties. Bij honden wordt gebruik gemaakt van een inhalatie narcose. Eerst krijgt de hond een rustgevende injectie waarna gedurende 10-15 minuten de eigenaar met hem of haar in de wachtkamer gaat zitten om de prik rustig te laten inwerken.

Als de hond voldoende rustig is gaat wordt die naar de OK gebracht en krijgt een inslapende injectie in een bloedvat van de voorpoot. Als die dan helemaal slaapt wordt een tube in de luchtpijp gebracht, waarna deze slang aangesloten wordt op de inhalatiegassen. Geheel gedurende de operatie wordt de hond hiermee onder narcose gehouden. Het is een zeer veilige methode die als voordeel heeft dat de hond direct na de operatie weer bij komt door het stoppen van de narcosegassen..

De ingrepen bij de kat gaan op een geheel andere wijze. De kat krijgt een tweetal injecties en de hoeveelheid van de ingegeven stof bepaalt de duur van de operatie. Als de operatie langer duurt dan verwacht wordt er nog een kleine hoeveelheid bij gespoten. Ook de katten wordt voor diverse ingrepen in de OK de operatiekamer geholpen.

In de afgelopen jaren zijn er in de praktijk een veelheid van ingrepen uitgevoerd. Niet alleen de castraties oftewel het verwijderen van het geslachtsorgaan bij de hond en de kat, maar ook het verwijderen van urinestenen uit de blaas. Darmoperaties worden uitgevoerd maar ook het worden er operaties aan het skelet gedaan. Soms zijn er botbreuken en moet er een pen geplaatst worden in het bot. Soms moet er een staart of een stuk teen of poot worden geamputeerd. Voor de dierenarts een veelheid van deskundigheid die in de moderne tijd van de gezelschapsdierenarts gevraagd wordt.

Van de werkzaamheden in de |OK zijn een aantal foto's genomen die we in een fotogalerij geplaatst hebben. Door op de hier geplaatste knop te drukken krijgt u deze in beeld.