Andrey Bardanov en Dinara Bedretdinova Europees Kampioen 2000

- het Koningspaar heeft lang op een titel moeten wachten -

In de stad Wenen, beroemd geworden om zijn Weense Wals, werd op 16 december 2000 het Europees Kampioenschap Rock ‘n’ Roll gehouden. Er deden 25 paren uit 13 verschillende landen mee. Nederland werd vertegenwoordigd door Johnny Coomans en Nathalie van Iersel. In tegenstelling tot bij het Wereldkampioenschap waren zij nu niet in staat om de finale te bereiken. Dit keer moesten ze genoegen nemen met een 15e plaats.

De finale wordt gedomineerd door een drietal Tsjechische danskoppels; Radim Holusa & Petra Holovska, Zdenel Adamec & Marketa Hilgerova en verrassend 3-voudig wereldkampioen Roman Kolb met zijn nieuwe partner Katerina Fialova. De overige finalisten zijn Carlos Estecez & Sandrine Lillie-Palette uit Frankrijk, Christian & Claudia Russel uit Duitsland, Peter Olej & Dasa Danihelova uit Slowakije en Andrey Bardanov & Dinara Bedretdinova uit Rusland.

In de verplichte ronde zijn dit keer de volgende figuren voorgeschreven: een propeller, een ingestapte salto voorwaarts, een ingestapte salto achterwaarts en een instap-dodensprong. Roman en Katerina beginnen zeer slecht; een hanger bij de eerste propeller betekent vrijwel zeker het einde van een mogelijke wereldtitel. Ook de rest van hun serie kan niet overtuigen en laat kleine foutjes zien. De mooiste propeller in de verplichte ronde is van de nummer 2 op de wereldranglijst Zdenel & Marketa. Toch weten Andrey & Dinara deze ronde op hun naam te schrijven, mede dankzij de hoge en zuiver uitgevoerde voorwaartse en achterwaartse salto.

In de voettechniek ronde zien we Roman & Katerina nogmaals aan het werk, het is een leuk passenspel met goed voetenwerk, maar het kan niet echt imponeren. Verrassender en moderner is het optreden van het Franse paar Carlos & Sandrine, alhoewel aan de uitvoering en presentatie nog wel wat valt te verbeteren. De Russels zetten een gedegen stuk voettechniek weer. Punctueel en volkomen gelijk. Geheel in retro-stijl gekleed dansen Zdenel & Marketa op muziek van de film Grease, leuk om te zien maar misschien niet helemaal meer van deze tijd. Het nieuwe muziekje van Andrey & Dinara doet in het geheel niet meer aan Rock ‘n’ Roll denken, maar met een moderne choreografie en de inmiddels bekende rode shawltjes, blijft het mooi om naar te kijken. Gehuld in hun "oosterse" outfit ogen de Russen meer ontspannen dan ooit. Overtuigend winnen zij dan ook de voettechniekronde.

In de finale acrobatiekronde zetten Roman & Marketa de zaken weer recht. Ze laten een gedegen acrobatiekserie zien. Ook de Duitsers dansen een zeer goede serie en behalen hiermee de 3e plaats. Uiteindelijk mogen Andrey & Dinara de vloer betreden. Hun acrobatiekserie is wederom een juweel om te zien. Over wie er eerste gaat worden in deze serie bestaat geen enkele twijfel, eerst komen Andrey & Dinara, de rest volgt op gepaste afstand.

Terecht mogen Andrey & Dinara zich nu eindelijk Europees Kampioen noemen, hun eerste kampioenstitel op weg naar een volgende?

Richard & Marleen Vermeulen

Uitslag Europees Kampioenschap Rock'n'Roll 16.12.2000 (Wenen)

1 Dinara BEDRETDINOVA - Andrey BARDANOV RUS
2 Marketa HILGEROVA - Zdenel ADAMEC CZE
3 Claudia RÜSSEL - Christian RÜSSEL GER
4 Katerina FIALOVA - Roman KOLB CZE
5 Dasa DANIHELOVA - Peter OLEJ SVK
6 Sandrine LILLE-PALETTE - Carlos ESTEVEZ FRA
7 Petra HOLOVSKA - Radim HOLUSA CZE
8 Grit HUBERT - Marcus HUBERT GER
9 Ingrid RIEG - Horst NOLL GER
10 Judith SANTELER - Konrad NIGGLI SUI
11 Christina LUDWIG - Nico MEDENBACH GER
12 Josefine MAGNUSSON - Martin KARLSSON SWE
13 Heidi BESS - Heine STOKBRO DEN
14 Delphine ZANNA - Laurent GONZALES FRA
15 Nathalie VAN IERSEL - Johnny COOMANS NED
16 Nathalie BOREL - Bastien AUBERT SUI
17 Kerstin RESCH - Martin MICHAELIS GER
18 Elisa FERRARI - Emiliano CAMPOLI SMR
19 Jessica PRUNIER - Yves STAEHLIN SUI
20 Eva PROKOPA - Vilibald PROKOP CZE
21 Katarina VALECIC - Tomislav MATACUN CRO
22 Gerti LEITNER - Peter DORNHOFER AUT
23 Valentina DE FILIPPI - Luciano GIOL SMR
24 Geraldine BADOUX - Fred FAYARD FRA
25 Andrea ROMANOVA - Marian SABO SVK