Verslag en uitslag Nieuwjaarscup 2004, 10 januari 2004 in Landsmeer

Verslag

Op zaterdagavond 10 januari was het dan zover. Voor de eerste keer organiseerden dansschool Van Beek en Razzle Dazzle een Rock ’n’ Roll wedstrijd in Landsmeer. Het nieuwe jaar is net begonnen en om al het teveel aan kerst eten en oliebollen er weer af te krijgen, leek het ons een goed idee om dat in de vorm van een danscompetitie te doen. Inmiddels hebben we ook een aantal beginnende en gevorderde acrorock dansers die het leuk vinden om aan wedstrijden deel te nemen, maar zijn er voor hun niet zo heel veel mogelijkheden meer in Nederland. We hopen hier wat verandering in te brengen en proberen zoveel mogelijk paren enthousiast te maken voor deze wedstrijdsport. Natuurlijk waren ook de boogie woogie paren van harte welkom om er een gezellig feestje van te maken in Landsmeer. En zo te horen aan de reacties achteraf is dat ook goed gelukt. De sfeer zat er meteen goed in. Na een voorstelling van alle paren ging de wedstrijd van start met 2 junioren boogie woogie paren, 2 paren in de boogie 2, 4 paren in de boogie 1, 3 paren in junioren acrorock, 5 paren in de D2-klasse, 4 paren in de D1-klasse en zelfs 1 beginnend A-paar. Met in totaal dus 21 wedstrijdkoppels toch een redelijke bezetting voor een wedstrijd die (nog) niet onder de NRRA valt.

In de junioren boogie namen 2 leden van de dansschool Swinging Shoes uit Belfeld het tegen elkaar op. Ondanks de wisseling van partner deden ze niet voor elkaar onder. Maar Bram en Nancy eindigden toch voor Ivo en Kelsey.

In de boogie 2 ging de competitie tussen twee dansscholen. Namelijk tussen John en Jacqueline van Boogie World  en Jim en Lindsay van Swinging Shoes Belfeld. Ook hier deden de paren niet veel voor elkaar onder, maar er kan er maar eentje de beste zijn en dat waren deze keer Jim en Lindsay.

In de Boogie 1 hadden we het genoegen om een nieuw paar te verwelkomen, namelijk Yoeri en Mirella. Na jarenlang deelgenomen te hebben aan wedstrijden in acrobatisch rock ’n’ roll, wilden ze het deze keer proberen in de Boogie Woogie. Ze besloten ook maar meteen te starten in de hoogste klasse; de Boogie 1. Nu komt het in de boogie vooral op improviseren in de muziek aan en als je het dan moet opnemen tegen paren die hier al jarenlang ervaring in hebben, dan is dat toch wel lastig. Maar ze hebben een hele goede prestatie neergezet en we hopen ze nog vaker te zien. Michel en Jolanda van dansschool Van der Linden lieten ook een hele leuke show zien, waarbij in de snelle ronde perfect op de muziek geïmproviseerd werd en zelfs acrobatieken geshowd werden. Helaas werd een spectaculair uitgevoerde valbeweging ook bijna een echte valbeweging en moesten ze genoegen nemen met een derde plek. De strijd werd nu gestreden tussen de twee koppels van Boogie World; Dennis en Mascha en Raymond en Chantal, waarbij Raymond en Chantal het volgens de jury het beste van af brachten. Het was weer een waar genoegen om het plezier en danstalent in de boogie te bewonderen. En waar bij  de boogie vooral de gevorderden dansers te zien waren, deden bij de acrobatische rock ’n roll veel paren mee die voor de eerste keer aan een wedstrijd deelnamen en nog niet wisten wat ze te wachten stond. Een aantal van deze paren hebben nog maar net hun eerste danscursus achter de rug, en dan is het al een knappe prestatie om mee te doen.

In de junioren klasse ging de strijd tussen Ray en Ires, Rene en Sabrina en Wesley en Sylvia. In deze klasse bleek dat de ervaren paren Wesley en Sylvia (deze keer in mooie wedstrijdkleding) toch te sterk voor onze beginners, die toch ook een goede prestatie hebben neergezet.

In de D2-klasse 5 paren die allemaal voor de eerste keer deelnamen. In deze klasse is het vooral van belang dat je zo goed en foutloos mogelijk je programma uitvoert. Dit werd het beste gedaan door Hans en Marianne van Razzle Dazzle Leidschendam. Ook Vincent en Marieke van dansschool Van der Putten dansten hun serie foutloos en werden daardoor  tweede. Met een klein foutje werden Jeroen en Jeanette van dansschool Razzle Dazzle Alkmaar derde. Helaas vielen Bob en Femke en Tom en Eveline net buiten de prijzen maar lieten daar en tegen wel mooi hoog uitgevoerde acrobatieken zien. Jammer dat het dansen wat minder goed ging, maar volgende wedstrijd zal dat vast verbeterd zijn.

In de D1 hadden we zelfs deelname van een Belgisch paar. Alexander en Lotte, die pas in september begonnen zijn, waren al duidelijk een stukje verder dan onze paren.  Ook deze keer moeten we de Belgen, die kennelijk vanaf het begin al uitblinken in fel en strak dansen en mooi uitgevoerde acrcobatieken, weer voor laten gaan. Op een goede tweede plaats eindigden Marcel en Marion van Razzle Dazzle Alkmaar met een goed constant gedanste serie. Olav en Anita (voor wie het haar eerste wedstrijd was) hebben ook een keurige serie neergezet met maar een paar kleine foutjes. Dat is niet gek voor een eerste wedstrijd. Helaas vielen Richard en Kirsten van Dansschool Van Beek net buiten de prijzen. We zien bij iedereen wel een goede vooruitgang dus de resultaten kunnen de volgende wedstrijd wel heel anders zijn.

Helaas konden onze paren in de C en B-klasse niet deelnemen, maar hadden we nog wel een Belgische kandidaat voor de A-klasse. Kenny en Hanne dansen pas sinds september met elkaar en wilden graag meedansen als proefwedstrijd. Gezien de korte tijd die ze met elkaar dansen, hebben ze een hele goede spectaculaire demonstratie neergezet. Want hoewel de zaal niet zo erg hoog was, lukte het Hanne om een voorwaartse Betterini te doen. We zullen in de toekomst zeker meer van ze te zien krijgen.

We hadden deze wedstrijd nog een uitdaging, want we hadden ook nog een prijs voor de beste dansschool. Deze werd gewonnen door Razzle Dazzle Leidschendam, die met 1 paar een eerste plaats behaalden, maar wel in de klasse met de meeste deelnemers.

Ook in de pauze was er genoeg te beleven. Echte rock ‘n’ rollers en boogiers kunnen namelijk niet lang stilzitten, zodat er genoeg flitsend en swingend danswerk te zien bleef. Verder werden we getrakteerd op een Streetdance demonstratie van de dansers van dansschool Van Beek en lieten Dennis,  Mascha, Raymond en Chantal van Boogie World nog een leuke show zien met alle boogie woogie stijlen. Met aan het eind nog een special tap act van Michel Vrijland, die hier zijn beste beentje liet zien.

Kortom de wedstrijd was voor ons een geslaagd feestje met een lekker ongedwongen sfeer waar vooral plezier in het dansen voorop stond. Mede dankzij onze deskundige jury Martin Brokke en de telcomissie, bestaande uit Richard en Marleen Vermeulen was ook het wedstrijdelement een succes. Verder willen wij natuurlijk iedereen bedanken die aan deze wedstrijd heeft deelgenomen, zowel de toeschouwers als de dansers zelf en de beheerders van de leuke en gezellige zaal.

Door de lokale omroep Landsmeer zijn opnamen gemaakt van de wedstrijd. Deze zullen worden uitgezonden op zondag 18 januari.

Josee Koolhaas (Razzle Dazzle Alkmaar)

Uitslag      
Boogie Junioren      
plaats naam heer naam dame dansschool paren
1 Bram Claessen Nancy Claessen Swinging Shoes Belfeld
2 Ivo Claessen Kelsey Willems Swinging Shoes Belfeld
     
Boogie 2      
plaats naam heer naam dame dansschool paren
1 Jim Janssen Lindsay Vijver Swinging Shoes Belfeld
2 John Ruwaard Jacqueline Kerkhof Boogie World AŽdam
     
Boogie 1      
plaats naam heer naam dame dansschool paren
1 Raymond Molter Chantal Molter Boogie World AŽdam
2 Dennis van der Baan Mascha Nieuwenburg Boogie World AŽdam
3 Michel Vrijland Jolanda van Reeuwijk van der Linden Grootebroek
4 Joeri Schuuring Mirella Schuuring van der Linden Grootebroek
     
Rock 'n' Roll Junioren A2      
plaats naam heer naam dame dansschool paren
1 Wesley Faessen Silvia Balvers Razzle Dazzle Alkmaar
2 Ray van der Weide Ires Stam Van Beek Koog aan de Zaan
3 Rene van Doesum Sabrina van der Graft Van Beek Koog aan de Zaan
     
Rock 'n' Roll D2      
plaats naam heer naam dame dansschool paren
1 Hans Baltussen Marianne Migchelsen Razzle Dazzle Leidschendam
2 Vincent Gielen Marieke Gondrië van der Putten
3 Jeroen de Haas Jeannette Bakker Razzle Dazzle Alkmaar
4 Bob Egberink Femke van Loevesijn Razzle Dazzle Alkmaar
5 Tom Roeleveld Eveline de Wildt Van Beek Koog aan de Zaan
     
Rock 'n' Roll D1      
plaats naam heer naam dame dansschool paren
1 Alexander Mellemans Lotte Trippaers Footloose dancers (België)
2 Marcel Paardekoper Marion Kroeders Razzle Dazzle Alkmaar
3 Olav Lammes Anita Bakker Razzle Dazzle Alkmaar
4 Richard van der Sluis Kirsten van der Sluis Van Beek Koog aan de Zaan
     
Rock 'n' Roll A     
plaats naam heer naam dame dansschool paren
1 Kenny Philippaars Hanne Vautmans Footloose dancers (België)
     
Beste Dansschool Nieuwjaarscup 2004     
plaats dansschool    
1 Razzle Dazzle Leidschendam    
2 Swinging Shoes Belfeld    
3 Boogie World AŽdam    
4 van der Putten    
5 Razzle Dazzle Alkmaar    
6 Van Beek Koog aan de Zaan    
7 van der Linden Grootebroek