World Games Rock 'n' Roll 2005, Oberhausen

Voor het eerst deed het Rock n Roll dansen, samen met Latin en het standaarddansen, mee aan de World Games. Een uniek evenement waar Razzle Dazzle natuurlijk bij aanwezig moest zijn.  

De combinatie van Rock n Roll met Latin en Standaardansen is op het eerste gezicht niet een logische, maar niets is minder waar; deze verschillende dansdisciplines laten zich voor het publiek uitstekend combineren. Zelfs de muziekstijlen liggen in elkaars verlengde. Zo hoor je bij de Slow Fox (Standaarddans) muziek die gebruikt wordt in de Slow Boogie, en bij de Quick Step (Standaarddans) en Jive (Latin) kun je heus echte, zij het wat gedateerde, Rock 'n' Roll muziek horen.

Het publiek, of het nu kwam voor het Rock n Roll of voor het Latin of voor het Standaarddansen was erg enthousiast. Uitverkocht was de Knig-Pilsener-Arena zeker niet, wat de organisatie heeft doen besluiten om de bovenste ring van de Arena leeg te laten. Een goed besluit want hierdoor waren de overige stadionvakken goed gevuld met publiek. Al met al zaten zowel op zaterdag als zondag zon 2.500 dansliefhebbers te genieten van een bijzonder danssportevenement.

Op zaterdag 16 juli werd er begonnen met de voorronde van het Latin dansen. Leuk om eens te zien, maar om als jurylid 9 paren tegelijk te beoordelen lijkt mij eerlijk gezegd een crime. Maar als je goed kijkt dan lukt het zelfs de Rock 'n' Rollers om de kampioen van het Latin, en een dag later, de kampioen van het standaarddansen aan te wijzen.

Hierna werd begonnen met waar wij voor gekomen waren: de voorronde Rock n Roll.  Dit keer werd er geen voorronde voettechniek gedanst. In plaats daarvan werd direct gestart met een voorronde acrobatiek middels een Knock Out systeem. Dit betekent dat 2 paren tegelijk op de vloer staan, en dat de 7-koppige jury aangeeft wie door mag naar de volgende ronde.  Nadeel van dit systeem is dat de loting voor een groot deel de schifting naar de volgende ronde bepaalt. De voor de Nederlanders wel bekende Wim Wouters en Griet Verheyen kwamen in actie tegen het Russische paar Yudin/Sbitneva dat uiteindelijk 2e werd. Dus zo op het eerste gezicht lagen Wim en Griet er direct uit. Daarbij komt ook dat Wim en Griet zeker niet op hun sterkst waren in deze ronde; de spanning was matig en het dansen kwam zeker niet overtuigend over. Gelukkig voor Wim en Griet mochten ze als Lucky Loser door naar de halve finale. In de halve finale hadden ze wederom pech; ze moesten het opnemen tegen Payan/Eonin, en nu was het definitief over en uit: tijd om onder de douche te stappen. Gezegd moet worden dat Wim en Griet deze ronde beduidend beter hebben gedanst, dus al met al kunnen zij tevreden zijn met hun prestatie die uiteindelijk resulteert in een 10e plaats.

Op zondagmiddag 17 juli kwamen we terug voor de finalerondes van het Rock 'n' Roll dansen. Tevens konden we op deze dag kijken naar de kleurige jurken van het standaarddansen.

Voor het Rock 'n' Roll stonden in de verplichte ronde de volgende acrobatische figuren op het menu: de kogel, Bettarini salto voorwaarts gehurkt, salto gestrekt achterwaarts en de instap-dode sprong. Als eerste mochten Payan/Eonin laten zien dat zij deze basisfiguren goed beheersen. Duidelijk was dat de kogel niet vaak op het menu lijstje van de fransen staat. De kogel was zeer onder de maat. De overige figuren waren goed, alhoewel de instap-dode ons ook niet kon overtuigen. Verder viel op dat Horak/Chudomska de kogel in het geheel niet beheersen. Zij waren al blij dat ze er zonder kleerscheuren vanaf kwamen.  De kogel van het andere franse paar Chardenoux/Delebeque zowel als die van de duitsers Di Giovanni/Lameli als de russen Yudin/Sbitneva is wonderschoon. Verder viel op dat de russen Yudin/Sbitneva een ondermaatse instap-dodesprong lieten zien.  Naar onze mening had Chardenoux/Delebeque deze ronde moeten winnen, maar de jury vond dat zij genoegen moesten nemen met een 2e plaats. Geheel onterecht ging de 1e plaats naar Payan/Eonin.

Hierna mocht eenieder uiteindelijk zijn voettechniek laten zien. Duidelijk was dat de verscherpte regelgeving omtrent de "juiste Rock 'n' Roll muziek" bij een aantal paren heeft geleid tot een alternatieve muziekkeuze. Hierdoor paste de choreografie niet geheel bij de muziek, en dat is jammer.  Ook leidt deze regel tot "oudbollige" muziekkeuzes zoals "Bonna Sera Senorita" met daarbij natuurlijk de bijbehorende Tango opening en slotact (Izak/Turk), Maar ja laten we optimistisch blijven misschien vond het publiek van het Standaarddansen dit juist wel erg leuk. Overigens bracht Payan ook een oud nummer (Grease) maar daar was door de fransen een snel en modern sausje over gegoten. Dit leverde hen uiteindelijk een 2e plaats op. De 1e plaats ging naar het andere franse paar Chardenoux/Delebeque. Verrassend is de voettechniekronde van het russische danspaar Yudin/Sbitneva. Duidelijk is door wie zij getraind worden: In ieder geval is de stijl van Andrey Bardanov & Dinara Bedretdinova duidelijk herkenbaar. Het heeft een mooie opening en de stijl is bijzonder strak te noemen. Niet alle juryleden weten dit te waarderen, maar toch wordt dit paar 3e.

Hierna konden we ons opmaken voor de vrije acrobatiekronde. Er werd gestart in de omgekeerde volgorde van de stand tot nu toe. De 1e 2 paren die de vloer betraden waren duidelijk minder sterk dan de rest van het deelnemersveld. Wat opviel was dat het duitse paar Di Giovanni/Lameli een bijzonder sterke serie liet zien. Ook het andere duitse paar Diel/Bechtold danste erg goed. De acro's liepen vloeiend en waren hoog.  Hierna begon het spannend te worden, wat zouden de russen laten zien? In ieder geval een zeer mooi uitgevoerde dubbele salto's en combinaties van acrobatieken die niet vaak te zien zijn. De serie van dit paar is sterk en uiteindelijk resulteert dit in een 2e plaats. Hierna is het de beurt aan Payan/Eonin. Ze dansen zeer sterk en laten met dubbele salto's die zeer goed uitgevoerd zijn zien wie hier vanavond wil winnen. Het is aan het andere franse paar Chardenoux/Delebeque om dit te voorkomen. Chardenoux/Delebeque staan 1e na de verplichte en voettechniek ronde, maar kunnen in de vrije acrobatiek niet overtuigen. Het is niet slecht wat ze dansen maar ze dansen niet als een kampioen. Uiteindelijk worden ze in deze ronde 4e wat resulteert in een 3e plaats bij de einduitslag. De russen Yudin/Sbitneva mogen met een zilveren plak naar huis en het goud gaat naar de fransen Payan/Eonin.

Bij de prijsuitreiking is het bij het Standaard- en Latin dansen gebruikelijk dat de winnaar nog een ererondje danst. Bij het Rock'n'Roll doen we  dat traditiegetrouw met z'n allen. Het was niet de bedoeling van de organisatie maar de nummers 1,2 en 3 kwamen brutaal met zijn drien de vloer op en lieten de World Games zien hoe je dit bij het Rock 'n' Roll doet.

Verslag: Richard en Marleen Vermeulen

Uitslag World Games Rock 'n' Roll 2005, Oberhausen

1

Payan/Eonin (FRA)

2

Yudin/Sbitneva (RUS)

3

Chardenoux/Delebeque (FRA)

4

Diel/Bechtold (GER)

5

Di Giovanni/Lameli (GER)

6

Izak/Turk (SLO)

7

Horak/Chudomska (CZE)

8

Adamec/Holovska (CZE)

9

Weber/Weber (SUI)

10

Wouters/Verheyen (BEL)

11

Lyaschenko/Prokurina (UKR)

12

Ivic/Mihalik (CRO)

13

Matacun/Lelic (CRO)

14

Nikolaev/Nikeenkova (RUS)

15

Schuler/Andeer (SUI)

16

Horvath/Kis (HUN)

17

Lindbzck/Meck-Jordestam (SWE)

18

Bucko/Martinovicova (SVK)

19

Berg/Mader (AUT)

20

Bakken/Slaaen-Bakken (NOR)

Resultaat finalisten

Final Short Program

Final Foot Technique

Final Free Program

Positioning

Payan/Eonin (FRA)

1

2

1

1

Yudin/Sbitneva (RUS)

3

3

2

2

Chardenoux/Delebeque (FRA)

2

1

4

3

Diel/Bechtold (GER)

4

4

3

4

Di Giovanni/Lameli (GER)

6

5

5

5

Izak/Turk (SLO)

5

6

6

6

Horak/Chudomska (CZE)

7

7

7

7