Roman Kolb & Katarina Fialova Wereld Kampioen 2001

- het Koningspaar verliest verrassend van de Keizer -

In het Zwitserse Schaffhausen werd op zaterdag 8 december het Wereldkampioenschap Rock 'n' Roll 2001 verdanst. De wedstrijd werd gehouden in een met 1400 toeschouwers uitverkochte Dreifachhalle. Voor Nederland begon het wereldkampioenschap veelbelovend. Het talentvolle Nederlands/Belgisch duo van Iersel/Coomans plaatste zich in de voorronde als 3e direct door naar de kwartfinales. In de halve finale verzwikte Nathalie haar enkel en daardoor werd er ook geen dubbele salto gesprongen. Hiermee eindigde de Nederlandse droom op een mogelijk verrassende uitslag in de finale. Johnny en Nathalie moesten nu genoegen nemen met 'slechts' een 12e plaats.

De finale bestond uit 6 verschillende nationaliteiten, te weten 2 Franse koppels; David PERROT & Natacha QUOY, Carlos ESTEVEZ - Sandie LILLE PALETTE; het Slowaakse koppel Peter OLEJ - Dasa DANITRELOVA, het Zwitserse koppel Konrad NIGGLI - Judith SANTELER, het Spaanse koppel David FELIP - Monica MARTINEZ, het Russische koppel Andrey BARDANOV - Dinara BEDRETDINOVA en het Tsjechische koppel Roman KOLB - Katerina FIALOVA.

Verrassend en vooral erg leuk om te zien was de deelname van Monica en David uit Spanje na een jaar afwezig te zijn geweest. De wereldkampioen van 1999 leek het vooral in de voorronde erg moeilijk te hebben. Naderhand vertelde Monica dat ze vooral erg zenuwachtig was geweest voor dit hernieuwde optreden. Vanaf de kwartfinale is Monica over haar plankenkoorts heen en dansen ze een zeer degelijke serie, ze zijn het zeker nog niet verleerd. Teleurstellend is dat zowel de acrobatiek als de voettechniekronde grotendeels hetzelfde is als in 1999. De Spanjaarden plaatsen zich dan ook zonder al te veel moeite voor de finale. 

In de verplichte ronde zijn dit keer de volgende figuren voorgeschreven: een propeller, een bettarini voorwaarts, een gehoekte achterwaartse salto en een instap-dodensprong. 

De paren hebben zich beter dan in het verleden nog wel een gebeurde goed voorbereid op de verplichte ronde. Niemand laat grote steken vallen, alhoewel duidelijk is dat de propellor nog steeds niet het favoriete figuur van Roman Kolb is. Roman en Katerina worden dan ook tweede in de ronde, terwijl de Russen overtuigend deze ronde op hun naam schrijven. De acrobatieken zijn hoog en strak uitgevoerd zoals we van Andrey en Dinara gewend zijn.

In de voettechniek ronde zien we Roman & Katerina als "Captain Jack" geheel in bijpassende Amerikaanse outfit. De serie is snel, flitsend en hier en daar voorzien van moderne aerobic pasjes. De stijl van Roman & Katerina valt te omschrijven al zeer dansend met een duidelijke invloed van moderne hip hop. 

De Spanjaarden laten eigenlijk hun oude voettechniekronde zien van 1999, met hier en daar kleine veranderingen in de muziek en choreografie. De stijl is nog steeds de Paso Doble, degelijk maar weinig nieuws onder de Spaanse zon. De Russen hebben weer een verrassende openingsact voor ons in petto. Dinara ligt in het begin boven op Andrey, en als de muziek start komt zij in een mooie pose overeind. Ook dit passenspel is doorspekt met moderne danspassen en erg leuk om naar te kijken. Aan het einde trekken ze nog hun shirt uit om vervolgens te stoppen in dezelfde pose als waarin ze begonnen. Zeer leuk, maar niet goed genoeg bevonden door de jury van vanavond. Ze moeten genoegen nemen met een tweede plaats;  de Tsjechen krijgen de eerste plaats.

In de finale weten de Russen wat ze moeten doen: winnen. En dit zou toch moeten lukken voor het paar dat alle Master toernooien op hun naam heeft geschreven. De Tsjechen hebben een kleine voorsprong omdat in de einduitslag de verplichte ronde (wegingsfactor 1,0) minder zwaar telt dan de voettechniekronde (wegingsfactor 1,5). De Russen imponeren zoals gewoonlijk. Hun eerste acrobatiek is een bijzondere: een dubbele achterwaartse salto waarbij Dinara voorwaarts verplaatst en dus landt voor Andrey (die zich inmiddels heeft omgedraaid). 

Helaas ziet de landing er niet helmaal perfect uit. De tweede acro, een dubbele gehoekte achterwaartse salto blijft prachtig en ongeėvenaard. De rest van de serie ziet er ook adembenemend uit. Hierna is het de buurt aan Roman en Katerina. Ook zij laten een zeer mooie serie zien met een dubbel achterwaartses salto en een dubbele bettarine voorwaartse.

Het ziet er ook allemaal zeer gelikt uit, en van de jury krijgen ze net wat meer eerste plaatsen dan de de Russen. Roman Kolb wordt hiermee voor de 4e keer wereldkampioen en kan zich daarmee terecht de Keizer van het Rock 'n' Roll noemen. Voor Andrey en Dinara is de teleurstelling bijzonder groot, ging vorig jaar de titel aan hun neus voorbij doordat Wolf/Wolf deze kwamen opeisen, nu is het Roman en Katerina die hun in de weg zitten. De teleurstelling is temeer groot omdat dit voor Andrey en Dinara hun laatste wedstrijd is. Hopelijk komen ze op dit besluit om te stoppen terug en kunnen we bij een volgend WK weer van ze genieten.

Richard & Marleen Vermeulen

Uitslag Werekd Kampioenschap Rock'n'Roll 08.12.2001 (Schaffhausen)

1 Roman KOLB - Katerina FIALOVA CZE
2 Andrey BARDANOV - Dinara BEDRETDINOVA RUS
3 David FELIP - Monica MARTINEZ ESP
4 David PERROT - Natacha QUOY FRA
5 Konrad NIGGLI - Judith SANTELER SUI
6 Peter OLEJ - Dasa DANITRELOVA SVK
7 Carlos ESTEVEZ - Sandie LILLE PALETTE FRA
8 Stefano DEL VENEZIANO - Daniela VAIRO ITA
9 Bastien AUBERT - Nathalie BOREL SUI
10 Matjaz IZAK - Sindi VOGRIC SLO
11 Markus HUBERT - Grit HUBERT GER
12 Andre DI GIOVANNI - Meike LAMELLI GER
12 Johnny COOMANS - Nathalie VAN IERSEL NED
14 Patrick NIEDERHAUSER - Aldine MOSER SUI
15 Maurizio MANDORINO - Manuela SOLTERMANN SUI
16 Andrea GHIDINI - Manuela BONVISSUTO ITA
17 Frank HEISSENHUBER - Katrin PINDL GER
18 Didier SELLAM - Carine LANCRY FRA
19 Petr SLABY - Tereza MRKVICOVA CZE
20 Vilibald PROKOP - Eva PROKOP CZE
21 Andi STANEK - Gerti LEITNER AUT
22 Alexander KLIMES - Marie VYSOKA CZE
23 Thomas SZABO - Anna KRONSTEINER AUT
24 Alexander LARSSON - Helena CLAESSON SWE
25 Wim WOUTERS - Griet VERHEYEN BEL
26 Alexis CHARDENOUX - Cindy FUSTER FRA
27 Edmond STRAPUTICARI - Fabienne USAI FRA
28 Neven IVIC - Ivana MIHALIC CRO
29 Willi RIEDWEG - Linda RIEDWEG SUI
30 Marko GRZIN - Brankrca VIDOVIC CRO
31 Nedim HRELJIC - Vesna TRIFUNOVIC BIH
32 Sebastien ST-JEAN - Karine COPPARONI CAN
33 Patrick MONNEY - Sylvie DARTIE CAN