Roman Kolb & Katerina Fialova Wereldkampioen 2002

Dulaine te moeilijk voor groot aantal WK-finalisten

Op zaterdag 16 november 2002 werd in de Europahal van Karlsruhe het WK Rock 'n' Roll 2002 gedanst. In de middag begonnen de voorronden met een voettechniekronde, gevolgd door een acrobatiekronde. Uit deze twee series werden direct een drietal paren doorgeplaatst naar de halve finale: de regerend wereldkampioen Roman Kolb & Katerina Fialova, (TsjechiŽ), Carlos Estevez & Sandie Lillie-Palette (Frankrijk) en zeer leuk voor Nederland Johnny Coomans & Nathalie van Iersel. De rest van de deelnemers moesten hopen op een doorplaatsing naar de halve finale via de herkansingsronde.

In een uitverkochte Europahal met 2500 toeschouwers begon 's avonds de halve finale met een 16-tal paren. Opvallend op deze avond is dat geen van de Duitse paren de finale weet te bereiken. Een belangrijke rede hiervoor is dat de Duitse ploeg momenteel bestaat uit veel jonge en op internationaal dansgebied onervaren paren. Uiteindelijk werd de finale gevormd door een drietal Tsjechen: Jan Haupt & Petra Holvoska, Radim Holusa & Iveta Pokorna en Roman Kolb & Katerina Fialova; 3 Fransen: Stephane Flores & Audrey Layani, Christophe Payan & Diane Eonin en Carlos Estevez & Sandie Lillie-Palette en de Nederlandse trots Johnny Coomans & Nathalie van Iersel.

De finale begon met de verplichte acroronde. Voorgeschreven acrobatische figuren waren achtereenvolgens Dulaine, voorwaartse salto uit instap, gehurkte achterwaartse salto uit instap en de instap-dodesprong. De drie Franse paren en de Nederlanders laten een degelijke serie zien zonder al te veel problemen., maar bij de Tsjechen mankeert nogal wat aan de dulaine. Jan & Petra vallen bijna, Iveta valt op de grond (ze deden voor de 2e keer in hun leven een dulaine of althans een poging daartoe) en Roman & Katarina overleven de dulaine ternauwernood. Desondanks weten Roman & Katerina de tweede plaats in de verplichte ronde te bemachtigen, mede dankzij de andere acro's die zeer goed werden uitgevoerd. De Nederlanders gaan ook goed en staan nu op de 3e plaats.

Vervolgens komt de voettechniekronde. Het Franse paar Christophe & Diane laat een snelle wervelende show zien die dynamisch is en goed in elkaar steekt. De Nederlanders dansen ook goed, maar hun choreografie is al lange tijd hetzelfde. Ze kunnen de 3e plaats vasthouden, maar meer zit er niet in. Dan komen Roman & Katarina. Hun nieuwe show is mooi, snel en af, maar niet zo imponerend als vorig jaar met "Captain Jack". De Fransen Carlos & Sandie mogen als laatste dansen, ze waren immers 1e in de verplichte serie. Hun show is een mengeling van dans, politiek en verkleedpartij. De kicks zijn hoog, snel en dynamisch als Carlos ineens Sandie's ietwat "oubollig" jurkje uittrekt en in zijn broekzak stopt. Verder tijdens deze wervelende show trekt Carlos zijn hesje los en zien we de Stars & Stripes. De voettechniekronde eindigt met de het woord " PEACE" op het rokje van Sandie, terwijl ze op de schouder van Carlos staat. De boodschap is duidelijk. Maar of het nu een goede voettechniekronde is? Als show staat deze ronde in ieder geval als een huis. De jury is eveneens verdeeld over wie nu de beste is. Uiteindelijk winnen de Tsjechen deze ronde met een minimaal verschil.

Als laatste onderdeel komt de vrije acrobatiek serie. Johnny en Nathalie dansen alles op "safe" en de acrobatieken komen wat minder hoog dan we van ze gewend zijn. Uiteindelijk weten ze hun 3e plaats niet vast te houden, ze worden overall 4e. Toch een zeer goede prestatie, maar wel erg jammer. De 3e plaats is nu voor de Franse Christophe & Diane. In deze serie gaat het tussen Roman & Katerina en Carlos & Sandie. Wie deze ronde wint mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen. Carlos & Sandie gaan als eerste de vloer op en laten een goede show maar de landingen zijn soms wat onzuiver. Roman & Katerina laten een perfecte show zien met een dubbele achterwaartse salto, een dubbele bettarine salto voorwaarts, een instap-dode sprong, een anderhalve salto achterwaarts, een salto voorwaarts en een kogel om van te snoepen. Dit alles gecombineerd met een uitstraling van een wereldkampioen, lichtvoetig, dansend en choreografisch leuk maakt dat het helemaal af is. Het duidelijk Roman & Katerina zijn de oude en nieuwe wereldkampioenen.

Richard & Marleen Vermeulen

Hieronder de uitslag.

1 Roman KOLB - Katerina FIALOVA CZE 

2 Carlos ESTEVEZ - Sandie LILLIE-PALETTE FRA

3 Christophe PAYAN - Diane EONIN FRA

4 Johnny COOMANS - Nathalie VAN IERSEL NED

5 Radim HOLUSA - Iveta POKORNA CZE

6 Stephane FLORES - Audrey LAYANI FRA

7 Jan HAUPT - Petra HOLOVSKA CZE

8 Andre DI GIOVANNI - Meike LAMELI GER

9 Bernd DIEL - Daniela BECHTOLD GER

10 Matjaz IZAK - Sindi VOGRIC SLO

11 Yves STAEHLIN - Jessica PRUNIER SUI

12 Rainer DIEHLMANN - Tanja DIEHLMANN GER

13 Bartomiej KOBYLANSKI - Joanna BIALOWAS POL

14 Neven IVIC - Ivana MIHALIC CRO

15 Florian LORENZ - Danica METZNER GER

16 Andre BEUTHNER - Rebecca GAZI GER

17 Bastien AUBERT - Nathalie BOREL SUI

18 Maurizio MANDORINO - Manuela SOLTERMANN SUI

19 Andreas STANEK - Gerti LEITNER AUT

20 Remy DEGARAT - Julie MICHEL FRA

21 Vedran KUBOVIC - Ana SVOGOR CRO

22 Tomislav MATACUN - Dinka LELIC CRO

23 Wim WOUTERS - Griet VERHEYEN BEL

24 Milan STRASIK - Jana POPLUHAROVA SVK

25 Jan KMETY - Andrea ROMANOVA SVK

26 Mario FARKAS - Simone THEK AUT

27 Thomas SZABO - Anna KRONSTEINER AUT

28 Brano BUCKO - Zuzana MARTINOVICOVA SVK

29 Vilibald PROKOP - Eva PROKOPOVA CZE

30 Jozsef KOVACS - Judit KOSIR HUN

31 Alain RENAUD - Chantal MARCHAL FRA