Verslag Wereldkampioenschap Acrobatisch Rock & Roll 2005

Op zaterdag 19 november 2005 werd in Mierlo (Eindhoven) het WK Acrobatisch Rock 'n' Roll gehouden. De laatste keer dat een WK Rock 'n' Roll in Nederland werd georganiseerd was in 1997 in Groningen. Nu in 2005 werd dit evenement, samen met de World Cup Boogie georganiseerd door de NRRA. Het publiek had aldus de mogelijkheid om te genieten van alle facetten van de Rock 'n' Roll danssport. Dat genieten werd gedaan door naar schatting een kleine 500 bezoekers. Jammer dat dit WK niet kon rekenen op meer belangstellenden. 

Voor het Rock 'n' Roll werd begonnen met een voorronde voettechniek en een voorronde acrobatiek voor alle deelnemers aan dit WK. De meest opvallende en vervelendste gebeurtenis tijdens de voettechniek was het losschieten van het hesje van Griet Verheyen. Hierdoor was het voor hun onmogelijk (tjsa waarom eigenlijk?) om door te dansen, waardoor ze automatisch in de herkansingsronde terecht kwamen. Uit de voorronden werd een 7-tal paren direct doorgeplaatst naar de halve finale. 

Bij de direct doorgeplaatste paren behoort ook een oud-gediende in het Rock 'n' Roll, namenlijk Miguel Angueira met zijn huidige partner Natacha Quoy. Miguel is reeds in 1990 voor het eerst, met een andere partner, Wereldkampioen geworden. Hierna volgden nog een tweetal wereldtitels in 1991 en 1992. Verrassend was de directe doorplaatsing zeker want stond Miguel niet even stil na een aarzelend begin van zijn voettechniek? Ook kon de rest van zijn voettechniek niet overtuigen, het danste niet en de dansfiguren en choreografie zijn gedateerd. Daarbij komt dat de acrobatiekronde matig is uitgevoerd. Het lijkt wel of Miguel er geen zin in heeft. Een andere oude bekende, Horst Noll die tegenwoordig voor Oostenrijk uitkomt wordt niet direct doorgeplaatst. Een paar wat in de voorronde acrobatiek bijzonder positief opvalt is het Zwitserse paar Richard Cerrutti & Leslie Ting. Dit paar laat mooi uitgevoerd acrobatiek zien maar dansant valt er nog wat te winnen.

De paren die niet direct zijn doorgeplaatst moeten de herkansingsronde, welke plaatsvindt aan het begin van het avondprogramma, dansen.  In deze ronde moeten de Nederlanders Remon Aerts & Nicky Beeking en Reinier Bikker & Sacha Peters laten zien dat zijn in aanmerking komen voor een halve finaleplaats. Reinier & Sacha dansen goed, maar moeten in dit veld hun meedere erkennen in de andere dansparen. Hetzelfde geldt voor Remon & Nicky. Ook zij dansen goed, maar moeten in dit krachtenveld nog groeien in de uitvoering en moeilijkheidgraad van de verschillende acrobatieken. Dansant ziet het er prima uit. Uiteindelijk worden Reinier & Sacha 31e en Remon & Nicky verdienstelijk 20e. Het Belgische danspaar Wim & Griet laat een paar steekjes vallen bij de uitvoering van een aantal acrobatieken en werd helaas niet doorgeplaatst naar de halve finale. Uiteindelijk eindigen zij op een 17e plaats.

In de halve finale worden de eerste dubbele salto's van de avond gedanst. De verschillen in deze ronde zijn groot. Voor Miguel & Natacha laten nu mooi uitgevoerde acrobatieken zien, alleen het dansen blijft minder goed. Christophe Payan & Diane Eonin gaan op safe door naar de finale. Ook de Russen Ivan Yudin  & Olga Sbitneva plaatsen zich overtuigend voor de finale ronde. Dit geldt ook voor het jonge Zwitserse paar Richard Cerrutti & Leslie Ting. Horst Noll & Anna Kronsteiner, die de halve finale hebben weten te bereiken, zien hun missie in deze ronde stranden. Zo ook het Duitse paar André Di Giovanni & Meike Lameli. Ze dansen niet goed genoeg om een plaats in de finale af te dwingen.

De finale bestaan in het Rock 'n' Roll uit 3 dansronden:

1. De verplichte ronde

2. De voettechnieronde

3. De vrije acrobatiekronde

De voorgeschreven figuren die in de verplichte ronde moeten worden gedanst zijn achtereenvolgens: de kogel, de Bettarini voorwaartsesalto, gestrekt achterwaartse salto en de instap-dodesprong. Als eerste komt op de vloer het Russische paar Ivan Yudin  & Olga Sbitneva. Zij laten een wonderschone kogel zien, maar maken een grote fout bij de instap-dodesprong, waardoor ze in deze ronde 7e worden. Voor de "hanger" bij de instap-dodesprong zijn ze dan wel heel hard afgestraft door de Juryleden. Christophe Payan & Diane Eonin laten een goed uitgevoerde serie zien, zonder fouten met een afwisselende choreografie. Daarmee worden ze 1e in deze ronde. De 2e plaats is terecht weggelegd voor het Zwitserse paar Richard Cerrutti & Leslie Ting.

In de voettechniekronde betreden de Russen Ivan Yudin  & Olga Sbitneva als eerste het veld. Zij laten een strak uitgevoerde en afwisselende choreografie zien. Deze stijl die we maar als de Russische stijl zullen omschrijven wordt vaak niet door alle juryleden gewaardeerd. Zo ook deze keer niet. Sommige juryleden waarderen deze serie met een 2e plaats, terwijl anderen er niet meer dan een 7e plaats voor over hebben. Het kan allemaal. Een paar wat ook een leuke serie laat zien is Neven Ivic & Ivana Mihalic. Een paar wat eigenlijk helemaal geen leuke voettechniekronde heeft is Matjaz Izak & Simona Turk, het commentaar geschreven in het verslag van de World Games 2005 is nog steeds actueel. De spanning stijgt als Miguel Angueira & Natacha Quoy hun voettechniek laten zien. De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar de fransen kunnen het niet waarmaken. Deze serie is voorzien van te gedateerde passen en de uitvoering laat ook te wensen over. De jury zit bij dit paar ook duidelijk niet op één lijn een, de uitslag toont een variatie van een 1e plaats tot en met een 6e plaats. 

Hierna volgt de vrije acrobatieronde. De russen Ivan Yudin  & Olga Sbitneva dansen zeer sterk. De dubbele salto's zijn mooi en de combinatieacrobatieken zijn leuk. Uiteindelijk resulteert dit in een 4e plaats voor dit paar. De spanning zit hier ook in de laatste 2 paren. Als voorlaatste paar dansen Miguel Angueira & Natacha Quoy, de uitvoering van de acrobtieken is hoog te noemen, echter het laatste paar dat moet dansen de Fransen Christophe Payan & Diane Eonin dansen nog veel sterker en winnen meer dan verdiend het wereldkampioenschap Acrobatisch Rock 'n' Roll 2005.

Hierna volgde de prijsuitreiking en de huldiging van de nieuwe wereldkampioenen. Mooi om te zien was dat de prijs aan de nieuwe wereldkampioen Acrobatische Rock 'n' Roll uitgereikt werd door de wereldkampioen van 2003 en 2004: Johnny Coomans & Nathalie van Iersel. Iedere danser in het Rock 'n' Roll wereldje weet van de zware strijd die Johnny & Nathalie leveren tegen de kanker in zijn lichaam. Johnny het was mooi en goed om je op dit WK weer te zien rondlopen en  het was een mooi moment dat jij en Nathalie de prijs uitreikten aan Christope & Diane. 

Al met al een succesvol kampioenschap waar Nederland en de NRRA met trots op kan terugkijken. Organisatie bedankt voor jullie inspanning, jullie hebben er wat moois van gemaakt.

Verslag: Richard en Marleen Vermeulen

Results World Championship Rock 'n' Roll 2005, Mierlo (Eindhoven)

Place Heer / Male Dame / Female Land / Country
1 Christophe Payan Diane Eonin France
2 Angueira Miguel Quoy Natacha France
3 Richard Cerrutti Leslie Ting Swiss
4 Yudin Ivan Sbitneva Olga Russia
5 Matjaz Izak Simona Turk Slovenia
6 Miklos Horváth Katalin Kis Hungary
7 Neven Ivic Ivana Mihalic Croatia
8 Vítězslav Horák Sandra Chudomská Czech Republic
9 André Di Giovanni Meike Lameli Germany
10 Maurizio Mandorino Jade Mandorino Swiss
11 Damien Flageul Caroline Agier France
12 Mikaël Caffi Noémie Prunier Swiss
12 Thorsten Döbbemann Doro Döbbemann Germany
13 Horst Noll Anna Kronsteiner Austria
15 Florian Lorenz Danica Metzner Germany
16 Florian Thomas Guylaine Golf France
17 Wim Wouters Griet Verheyen Belgium
18 Rene Taumberger Valerie Eder Austria
19 Torgny Lindbäck Marie Meck-Jordestam Sweden
20 Remon Aerts Nicky Beeking Netherlands
21 Armin Sorge Nina Reppich Germany
22 René Bachmann Sandra Bachmann Swiss
23 Marc Schuler Nadine Andeer Swiss
24 Gergely Lajtos Zsófia Gál Hungary
25 Thomas Weber Susanne Weber Swiss
26 Michal Kozmal Simona Dugovičová Slovakia
27 Branislav Bučko Zuzana Martinovičová Slovakia
28 Dmitry Ionov Tatiana Klimushina Russia
29 Haidinger Petr Christina Becisová Czech Republic
30 Anders Tuko Bakken Hilde Slaaen Bakken Norway
31 Reinier Bikker Sacha Peters Netherlands
32 Kenny Philippaars Hanneke Vautmans Belgium

Een verslag van het WK in het Eindhovens Dagblad van 21 november 2005 kun je hier lezen.