Na de start van deze site kwamen diverse reacties met opmerkingen en aanvullingen. Daarvan dankbaar gebruik gemaakt.

Want er is altijd meer, Herman Dales stuurde nog 2 fraaie documenten met Ferry Maat in de hoofdrol.
Eerst een kleurenprent van de monotafel met de Top 40, aansluitend een zwart-wit foto van de stereotafel met de Top 50.
En dankzij Peter van Klei weten we de datum van de Top 40 die Ferry voor zich heeft liggen: deze is gedateerd op zaterdag 2 augustus 1975, moment van uitzending is donderdag 31 juli 1975. Het bewijs van dit gedrukt exemplaar (lag tenslotte klaar bij je platenhandelaar) is helemaal onderaan te vinden.

Verder nog een bijdrage van Juul Geleick, een foto van de oude studio in haar nadagen en een foto van de nieuwe studio's kort na ingebruikname.

En een bericht van Pieter Leen die melding doet van een tweede leven van de stereo dj-tafel bij Radio Rijnmond, tweede helft jaren '80.

En dan ook nog een actueel bericht vanuit Beeld & Geluid...FerryMaat

Ferry achter de mono DJ-tafel. Voor hem op tafel een gedrukt exemplaar van de Veronica, herstel Nederlandse Top 40 van 2 augustus 1975, links daarvan lijst van de tipparade. En op neushoogte de gekende stapels met grijze carts. Verder rookten we in die tijd Montano. Links achter op de foto de grijze K&H speaker, daaronder hangt een NOS Memorandum, helaas is de tekst daarvan niet leesbaar.

Ontwerp DJ-tafel

Prachtige beschrijving van technische details in dit artikel ("de rechterdraaitafel is schuin onder een hoek van 57 graden geplaatst") . Een artikel uit het blad SoundCheck, heeft het slechts enkele jaargangen volgehouden. Wanneer dat was? In de laatste regels wordt gesproken over de komst van de compact disc-platen. De CD werd op de Firato in september 1982 voorgesteld aan de consument. Voor een nadere tijdsbepaling kijken we in het singlebakkie rechts onder op de foto. Vooraan zo te lezen op het hoesje een plaatje van Culture Club met "Time" en daarachter, nog net zichtbaar, de koppies van een damestrio en Luv' is het niet. Het was even zoeken in mijn eigen platenkast, maar... gevonden! (zie hieronder).


Single
Passion van The Flirts, een dampende discokneiter van eind '82, dus dat klopt dan weer wel met het bericht over de nakende CD spelers. "Promotion Copy, Not for Sale" dat gaat dus over dit vinylexemplaar, niet over de dames. Volgens de sticker linksboven op het hoesje woonde ik nog in Goes en had een postbus. Ik was toen al modern...Een mooie luchtfoto van Juul Geleick. De 1e MBI in de oude studio van Hilversum 3, foto uit april '87, een half jaar voor deze studio ontmanteld zou worden.

dj van ECK 3 april87

Wat opvallende details; de Revox recorder is inmiddels vervangen door een andere bandmachine, de Telefunken M21, nog net zichtbaar rechts onderin.
Naast elke EMT draaitafel een Philips CD-speler, model schoenendoos, centraal bedieningspaneel staat helemaal linksboven in de hoek van deze foto. En een stukje hergebruik naar de DJ toe: de microfoonhengel is overgezet van de oude NOS-tafel, Mika bestond nog niet. Rechtsboven in de regeltafel een klein analoog klokkie, in de nieuwe MBI's waren de klokken digitaal voor allemaal.


November '87, een maand na de ingebruikname van het Radio 3 Centrum, de kleurijke studio's. Uitzending van de TROS CD-show op de donderdagavond.

ECK3 nov87 Wim Michiel

Bovenste foto: Wim van Putten in DJ-2, de kleine DJ-studio. Accenten op de trui van Wim komen overeen met de kleur van de plopbol, ook toen was er al aandacht voor het visuele aspect, maar Visual Radio bestond nog niet. Wel jammer van die lompe bureaulamp op de 1e jinglemachine, dat is voor die Sonifex ook niet leuk.
Op de onderste foto technicus Michiel Richardson in de ECK, sportief jasje over de leuning van zijn stoel. In beide ruimtes zien we de Philips CD-spelers opgesteld. En een opvallend dingetje nog; in het begin van de nieuwe studio waren er problemen met de vorklijnen. Rechts naast de regeltafel van Michiel is een Studertafel zichtbaar bedoeld voor tijdelijke aanpassing van de vorklijnen met bijbehorende selectieve retouren. Dit noemden we toen een tijdelijke oplossing, tegenwoordig staat zoiets te boek als een workaround. Foto's: Juul Geleick.

Top 40 - TROS Uitzending 31-07-1975

Het gedrukt exemplaar dat Ferry Maat op de bovenste foto voor zich heeft. The Elephant song staat op nummer 1, Jody Bernal bestond nog niet.
Bijdrage van Peter van Klei.


Net voor de Kerst 2015 nog een bericht over de stereo dj-tafel.
Volgens het artikel onder de foto van Ferry Maat zijn er destijds 3 exemplaren gebouwd van de 1e stereo dj-tafel. Pieter Leen (voormalig NOS, NOB, Radio Rijnmond) weet meer:

"De eerste stereo dj tafel in 1987 naar Radio Rijnmond verhuisd en heeft daar nog jaren dienst gedaan. Later hebben we ook de reserve gekregen. Ja inderdaad gekregen, dat kon toen nog. Begin jaren 90 is een van de dj tafels naar Peter Teekamp gegaan en de andere staat dus in een magazijn in Hilversum te verstoffen. Ik denk dat wij het een en ander hebben verbouwd aan de tafel (we draaiden toen voornamelijk cd’s).
Op de foto hieronder zie je mij achter de dj tafel in 1987/88 tijdens het ochtendprogramma met Hans van Vliet. Ook andere presentatoren zaten op die plek en konden zo hun
eigen micofoon openzetten en jingles in starten."

djtafel2 001

djtafel 001

In Beeld & Geluid was tot eind juni 2016 een tijdelijke tentoonstelling ingericht over 50 jaar 3FM onder de noemer: Your Serious Radio. Check: http://www.beeldengeluid.nl/yourseriousradio
Daar staat ook de eerste DJ-tafel opgesteld, de mono versie dus. Keurig netjes achter glas. En we hebben een opmerkelijke en twee jammerlijke opmerkingen...

Mono1

Hier een mooie overzichtsfoto, alleen de middenconsole is neergezet. En wat is nou opvallend, want nog niet eerder gezien, deze unit staan op wielen. Mogelijk zo gebouwd opdat de hele set in een andere studio naar binnen gereden kon worden.

Mono2

De 2 Plesseys jinglemachines staan bovenop, niet de originele plaats maar daar is overheen te komen. Jammer 1 is dat er rode carts in de apparaten geschoven zijn. Die bestonden toen nog niet. We hebben aangeboden originele grijze carts te leveren, maar helaas, de vitrine was al dicht en als bij een tentoonstelling de kast dicht is, issie dicht en gaatie niet meer open. Te laat, te laat zei Winnetoe, de carts zijn al naar binnen toe...


Mono3

Jammer 2 is wat slordiger; de meest linker module zit op z'n kop in de tafel geschoven. Broodje zit wel op de juiste plaats er staat immers DIV onder (afkorting van diversen). Maar de tekst links bovenin leest toch niet lekker zo...De mooiste en meest uitgebreide reactie komt van ingemar Pijnenburg. Hij werkte destijds bij de NOS, bij de Divisie
Materiële Faciliteiten.Opmerkingen Ingemar (1)
Opmerkingen Ingemar 2

Opmerkingen Ingemar (3)