Dag 15 - van Berlijn naar huis.

Na een goede nachtrust en een prima ontbijt zijn we klaar voor vertrek dus op naar de lift want we zitten zes hoog van de 11 verdiepingen in een Motel met 1150 kamers. Maar voordat we beneden zijn moeten we meerdere liften voorbij laten gaan omdat wij er niet meer bij kunnen met zoveel tassen. Eenmaal beneden checken we uit en lopen met de fietsen over de weg naar het Hauptbahnhof. Als we dan met de fietsen bij het goede spoor zijn moeten we nog een klein half uurtje wachten voordat we de trein in kunnen naar Magdenburg. Vanuit hier stappen we dan in een boemel treintje naar Halberstadt. Hier aangekomen gaat de lift wel naar beneden maar niet omhoog, dus moeten we de fietsen bij de trap opsjouwen en zitten net op tijd in de trein naar Hannover. Ook hier is het passen en meten om de fietsen er in te krijgen. Ook in Hannover blijkt de lift defect te zijn dus maar weer trappie op, trappie af. Eenmaal in de trein van Leer naar Groningen-Zwaagwesteinde verloopt de reis minder chaotisch en kletsen onderweg gezellig bij met nog twee vakantiefietsers uit Eelde en Leeuwarden.

Barockschloss Bruchsal


Als we bij de enige bewaard gebleven stadspoort staan van Berlijn is het hier ontzettend druk met veel toeristen en de tuk tuks vliegen ons van alle kanten om de oren. Gezien het mooie weer besluiten we een rondrit te gaan maken op de fiets langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Maar voordat we hier aan beginnen gaan we éérst naar een souvenierswinkel om een klein aandenken te kopen voor beide moeders. Hierna gaan we verder en komen langs de Berliner Dom en daarna naar de East Side Gallery een stuk Berlijnse muur van meer dan een kilometer die vol is beschilderd door kunstenaars. Nu verder door Berlijn en komen dan langs Checkpoint Charlie waar je vroeger tussen Oost- en West-Berlijn kon reizen en als laatste bezoeken we het Holocaustmonument een herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu gaan we op zoek naar Motel One welke dichtbij het Hauptbahnhof zit waar we een overnachting hebben geboekt. Als we de fietstassen naar de kamer hebben gebracht gaan we naar het station voor informatie over welke trein we het beste kunnen nemen, na overleg nemen we de schoneswochende ticket die goedkoper is, maar dan wel vijf keer moeten overstappen.
  

Dag 14 - Zehdenick - Berlijn. afstand 97 km.


Nu we vertrekken voor onze laatste fietsdag rijden we eerst een stuk langs rivier de Havel en komen we meerdere plezierboten tegen die ons vriendelijk begroeten. Zo rond het middaguur als het wat drukker op de weg wordt rijden we de stad Oranienburg binnen. Voor ons gevoel denken we niet ver meer van Berlijn te zitten maar toch blijkt dit nog 35 km te zijn. Hierna trappen we nog stevig door omdat we niet te laat in Berlijn willen aankomen, zodat we daar nog wat kunnen rondkijken. We volgen nu een lang maar mooi fietspad langs het water, zodat je helemaal niet het gevoel hebt dat we dichter bij het hart van Berlijn komen. Als we dan de rivier de Spree oversteken komen we aan bij het Rijksdaggebouw het parlementsgebouw van Duitsland. Hierna fietsen we door naar de Pariser Platz waar de toegangspoort staat van Berlijn de Brandenburger Tor wat tevens het eindpunt is voor ons. Zoals na iedere tocht geven we elkaar een zoen en zijn dan ook blij dat alles weer goed is verlopen.

    Dag 1 - Twijzelerheide - Bremen - Helwegen. afstand 43 km.


Als we vertrekken nog even langs Sietze zijn moeder om dag te zeggen en dan door naar Zwaagwesteinde waar we in de trein stappen. Onderweg komen we er achter dat we vergeten zijn de sleutels af te geven, tijd om terug te gaan hebben we niet dus komt broer Lubbe deze snel ophalen. De trein was al binnen maar de machinist wilde wel even wachten. Als hij er dan is en de sleutels hebben afgegeven vertrekken wij naar Groningen. Vanuit hier reizen we door naar Leer en dan verder naar het eindstation Bremen. Rond 13.00 uur arriveren wij hier en fietsen naar de altstadt waar we het historische stadhuis bekijken, de Dom en nog wat foto’s maken van de Bremer stadsmuzikanten. Gezien het mooie weer gaan we nog een stukje fietsen en volgen de Wummeradweg door het natuurgebied Borgfelder Wümmewiesen een mooi rustig gebied. Als we in Helwegen zijn zetten we de tent op bij het Pension Eichenhof op de mini camping.

Dag 2 - Helwegen - Horpel. afstand 87 km.


Vanaf de camping vervolgen we onze weg over de Wummeradweg die net als gisteren door bossen en over landwegen gaat waar je de auto’s op een hand kan tellen. De gevoelstemperatuur vanochtend is niet erg warm dus de jassen houden we nog even aan. Net voorbij het gehucht Riepshof moeten we wat meer op de pedalen staan en wordt het landschap glooiender. Niet veel later fietsen we over de Lüneburgerheide, een groot bos en heide landschap wat prachtig paars in bloei staat. We rijden door het toeristische dorpje Undeloh naar Wilsede en dan naar het hoogste punt de Wilsederberg waar je een mooi panoramisch uitzicht hebt. Op de terugweg gaan we door het natuurgebied Totengrond, de weg die we nu nemen gaat naar beneden maar is onbegaanbaar om te fietsen, dus duwen we onze bikes een kilometer lang over de heide alvorens we in Sellhorn aankomen. Hierna de volgende uitdaging een ruiterpad van 4 kilometer naar Horpel, maar na een paar honderd meter hebben we dit wel bekeken en nemen een alternatief over de verharde weg naar Horpel, waar we de dag afsluiten.

Dag 3 - Horpel - Bochum. afstand 89 km.


Als we de Wummeradweg achter ons laten gaan we verder door het Naturpark Lüneburgerheide, deze route gaat veel over onverharde paden. Als we dan het Naturpark Lüneburgerheide verlaten en de meer dan 1000 jaar oude Hanzestad Lüneburg binnen fietsen is dit een gezellig en mooi stadje met veel vakwerkhuizen. In de Altstadt gaan we naar de bakker om Anita haar verjaardag te vieren, maar net als we dan op het terras zitten aan het gebak begint het te stortregenen, dus het gebakje eten we op met een snelle hap en ons bakje koffie drinken we dan maar op onder de luifel. Wanneer de bui over is en de zon weer gaat schijnen maken we nog wat foto’s van het mooie raadhuis en rijden daarna verder over de Hanzeroute. Als we bij Hohnstorf de rivier de Elbe oversteken begint het opnieuw te regenen dus snel naar de overkant naar het stadje Lauenburg waar we gaan schuilen. Nu het weer droog is en het stadje niet veel te bieden heeft gaan we snel weer verder. We volgen nu het onverharde pad langs het Elbe-Lubeckkanaal over de Alte Salzstraße en na ongeveer negen kilometer vinden we in Büchen uiteindelijk een overnachting zodat we morgen verder gaan door het Naturpark Lauenburgische Seen.

Dag 4 - Bochum - Ilvendorf. afstand 91 km.


Wanneer we het overnachtingsadres verlaten rijden we een klein stukje terug en volgen dan opnieuw de Alte Salzstraße. Na 10 kilometer langs het kanaal gaan we bij het plaatsje Güster deze over en na 500 meter moeten we dan de bossen in, op zich geen probleem maar we zien een onverhard pad dat voor ons onbegaanbaar is. Inmiddels komen er nog drie fietsers aan die dezelfde weg nemen en ons aangeven dat alleen het eerste stuk zeer slecht is. Oké, dan duwen we onze fietsen maar naar boven en rijden vervolgens 20 km over een onverhardpad door de bossen van het Naturpark Lauenburgische Seen. Na Fredeburg rijden we langs de oostkant van de Ratzeburger See en hopen dan tussen Utecht en Schattin Nandoes te zien en ja hoor, eerst één en al snel bleken het er wel een stuk of twintig te zijn een prachtig gezicht en zo dichtbij. Hierna gaan we door naar de Hanzestad Lubeck met zijn historische binnenstad, mooi maar ook ontzettend druk met toeristen. Wanneer we verder rijden langs rivier de Trave over een slecht onderhouden fietspad moeten we net voorbij Gothmund de bus nemen door de Herrentunnel naar de overkant. Inmiddels is het al niet zo vroeg meer en zo rond de klok van achten vinden we een overnachting in Ivendorf.

Dag 5 - IIvendorf - Wismar. afstand 60 km.


Vanmorgen rond de klok van achten zitten we aan het ontbijt wat er prima uitziet en ons goed smaakt. Nadat we hebben uitgecheckt, halen we onze fietsen op en hangen de bepakking er aan en vertrekken dan naar het stadsdeel Travemunde. Hier aangekomen rijden we naar de haven waar we kaartjes kopen uit de automaat voor de overtocht naar Priwall. Wanneer we op de veerpont zitten komen er twee grote veerboten voorbij waar we op moeten wachten, een gaat naar Finland en de andere naar Zweden, een prachtig gezicht. Eenmaal aan de overkant begint voor ons de tocht langs de Oostzee. Het eerste gedeelte fietsen we naast de Oostzee over de Ostseeradweg naar de badplaats Boltenhagen, een prachtig stuk waar we nog behoorlijk moeten klimmen. Hierna verliezen we de Oostzee zo nu en dan uit het oog maar horen het water nog bruisen. Als we de Hanzestad Wismar bereikt hebben is het nog vroeg in de middag maar toch besluiten we hier te blijven zodat we voldoende tijd hebben om het historische stadscentrum te bekijken en waar ze ook nog eens Schwedenfest hebben.

Dag 6 - Wismar - Neuhaus. afstand 95 km.


Met de fiets aan de hand lopen we eerst tussen de marktkramen door naar de Altstadt waar het Schwedenfest alweer volop bezig is. Hierna pakken we de Hanzeroute weer op en fietsen dan landinwaarts van dorp naar dorp door een agrarisch gebied. Geregeld gaat de route over zeer slechte paden, die werkelijk een aanslag plegen op je fiets. Net voordat we de Oostzee bij Klein Bollhagen weer bereiken moeten we wachten voor de stoomlocomotief Molli. Daarna gaan we verder naar de badplaats Heiligendamm waar we de Ostseeradweg gaan volgen. Wederom prachtig fietsen langs de steilkust van de Oostzee en als we dan door het Gespensterwald rijden wat bijzonder mooi is begint het te regenen maar gelukkig niet voor lang. Als we aankomen in Warnemunde liggen hier grote cruiseschepen en is het hier erg gezellig. Wij gaan met de veerpont naar de overkant en rijden dan zo’n 18 kilometer door de Rostocker heide. Inmiddels is het half zeven als we aankomen bij camping Neuhaus aan de Oostzee waar we de tent opzetten en overnachten.

Dag 7 - Neuhaus - Stralsund. afstand 101 km.


Als we weggaan fietsen we eerst een stuk over de dijk tot aan de badplaats Wustrow waar we de Oostzee verlaten en verder rijden langs de Bodstedter Bodden en hierna door het Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft. Onderweg schrikt Anita van een muis die tevens van haar schrikt en dan snel terugkeert met als gevolg bijna in het voorwiel maar gelukkig liep het allemaal goed af. Als we aankomen in het plaatsje Barth gaan we éérst wat eten zodat we dan langer kunnen door fietsen. Nu we ons buikje heerlijk hebben gevuld kunnen we er weer tegenaan en rijden vervolgens door een rustig gebied over goede wegen wat ook wel eens gezegd mag worden. Als we bij het plaatsje Klausdorf zijn is het nog ongeveer 12 kilometer naar Stralsund waar we willen gaan overnachten. Als we de Hanzestad binnen rijden zien we overal bordjes hangen met de tekst belegt. Als we dan toch maar ergens vragen wordt ons verteld dat het wel eens heel moeilijk kan worden, maar gelukkig na veel zoeken vinden we uiteindeijk een plekje in de Neustad, niet goedkoop maar toch een bed om te slapen.

Dag 8 - Stralsund - Nipmerow. afstand 69 km.


Nog even de altstadt bekijken en dan naar de haven waar we met de veerboot overgaan naar Altefähr op het eiland Rugen. Hier aangekomen fietsen we over een onverhard pad langs de Oostzee, erg leuk maar wel koud dus trekken er een extra shirt bij aan. Wanneer we meer door het binnenland fietsen van dorp naar dorp worden de wegen slecht en zelfs soms gevaarlijk met grote gaten in het wegdek. Bij het dorpje Ralswiek krijgen we een korte maar stevige klim van 13 % en dan verder langs de Kleiner Jasmunder Bodden naar Lietzow. Vanaf hier word het landschap een stuk glooiender en moeten zo nu en dan flink op de pedalen staan. Bij Nardevitz hebben we een prachtig uitzicht op de Oostzee en rijden dan door naar Nipmerow waar een camping moet zijn. Aangekomen bij Krüger Naturcamping zetten we de tent op en als we dan wat willen eten blijkt dit hier niet meer mogelijk te zijn. Maar gelukkig net buiten de camping staat nog een eetkraampje, veel keus is er niet, alleen vis met aardappel salade, maar toch smaakte het voortreffelijk, al was het niet warm om buiten te moeten eten.

Dag 9 - Nipmerow - Lauterbach. afstand 67 km.


Wanneer we op de fiets stappen richting Nardevitz hebben we meteen een prachtig uitzicht op de Oostzee. Hierna rijden we door naar de Stubbenkammer wat ligt in het Nationalpark Jasmund waar zich het hoogste punt bevind van de krijtrotsen, in een woord geweldig. Nu verder naar Sassnitz en even voor Binz komen we langs de ruïnes van “kolos van Prora” een badhotel van 4,5 kilometer langs de Oostzee die Hitler bouwde en waar twintigduizend vakantiegangers uit de arbeidersklasse zich moesten kunnen ontspannen. Als we dan aankomen in de badplaats Binz met zijn vele witte villa’s en het prachtige Kurhaus is het ontzettend druk op de boulevard maar ook gezellig. Als we onze tocht voortzetten fietsen we meerdere kilometers door het bos naar de badplaats Sellin met zijn mooie seebrucke. Daarna rijden we verder door het natuurgebied Neuensiener und Selliner See en bij het plaatsje Gross Stresow fietsen we over een prachtig onverhardpad langs de Oostzee naar Lauterbach waar we overnachten bij een zimmerfrei en terug kijken op een dag met zoveel moois.

Dag 10 - Lauterbach - Nehringen. afstand 103 km.


Als we na een goede nachtrust vertrekken doen we de sleutel in de brievenbus zoals afgesproken en rijden dan naar het witte stadje Putbus met zijn Italiaanse flair. Hierna nemen we de Hamburg-Rugen radweg een kilometers lang onverhard pad tot net voor Altefähr, waarna we over de oude brug terug fietsen naar Stralsund. Als we dan voor de tweede keer door de Hanzestad fietsen laten we het eiland Rugen achter ons, wat zeker de moeite waard was. Na Stralsund gaan we verder door het Naturschutzgebiet Borgwallsee und Pütter See en net voorbij Franzburg door het Naturschutzgebiet Trebbetal waar we werkelijk geen mens tegen komen. Nu het inmiddels tegen zessen loopt hopen we zo langzamerhand onderdak te kunnen vinden maar dit valt nog niet mee. Dus fietsen we van dorp naar dorp en hopen dan wat tegen te komen en gelukkig vinden we in Nehringen een jeugdherberg maar helaas alles bezet alleen nog plaats voor de tent, wat voor ons genoeg is. Als vakantiefietser is het niet altijd gemakkelijk iets te vinden maar met wat optimisme lukt het dan toch weer.

 

Dag 11 - Nehringen - Jabel. afstand 94 km.


Als we vanmorgen wakker worden horen we het nog steeds hard waaien en dit al 11 dagen lang. Wanneer we aan het ontbijt zitten komen we in gesprek met een gezin uit Trier ook vakantiefietsers en wisselen zo onze verhalen uit. Na het opruimen van de tent wensen wij elkaar een goede reis en gaat ieder zijn eigen weg. Net buiten Nehringen fietsen we over een oude houten klapbrug over de rivier de Trebel naar Klein Methling. Daarna rijden we van dorp naar dorp door een rustige omgeving waar weinig valt te beleven. In Dargun bekijken we Schloss Dargun welke wordt gerestaureerd en gaan dan verder om de Kummerower see naar Malchin. Hierna word de route een stuk leuker langs de Malchiner see, we volgen dan weer de Hamburg-Rugen radweg en komen voorbij Schloss Basdow. Net zoals gisteren komen we ook vandaag weer weinig overnachtingen tegen. Onze benen worden zo langzamerhand moe, maar gelukkig vinden we in Jabel een camping in de haven aan de Jabelscher See. Na het opzetten van de tent gaan we een lekker hapje eten en duiken daarna niet laat onder de wol.

Dag 12 - Jabel - Gross Quassow. afstand 77 km.


Na een goede nachtrust in de tent verlaten we rond half tien de camping en volgen dan de Berlin-Kopenhagen radweg. We rijden over een goed aangelegd fietspad naar Waren, een gezellig toeristisch stadje wat ligt aan Müritz het op één na grootste meer van Duitsland. Wij lopen met de fiets aan de hand door de haven waar dan net de rondvaartboten uitvaren. Als we onze route vervolgen fietsen we door een licht glooiende omgeving van dorp naar dorp over rustige landwegen. Bij Ankershagen zien we een wegwijzer met daarop de tekst Havelquelle waar we natuurlijk even moeten gaan kijken. Net als we foto’s aan het maken zijn bied een duits echtpaar aan om ons samen bij de bron op de foto te zetten, iets wat we natuurlijk niet afslaan. Even verderop gaan we bij een picknicktafel koffie zetten met de Jetboil en eten een lekker broodje wat we eerder vanmorgen bij de bakker hebben gekocht. Nu we ons buikje weer rijkelijk hebben gevuld gaan we verder door het Nationaal Park Müritz. Net voorbij de meren Großer Labussee en Useriner See zien we een bordje staan met pension en camping. We kiezen voor het eerste omdat het de afgelopen nacht niet warm was om in de tent te slapen, dus op naar het pension in Gross Quassow.

Dag 13 - Gross Quassow - Zehdenick. afstand 78 km.


Als we op de fiets stappen is het wederom genieten van een prachtige route door het bos en tussen de graanvelden door naar Wesenberg. Hier aangekomen gaan we eerst naar de bank om onze portemonnee te vullen en naar de bakker om wat lekkers te kopen voor onderweg. Nadat we dit hebben gedaan fietsen we verder door de mooie naaldbossen en zien plotseling vijf herten voor ons, maar helaas zien ze ons ook en zijn even snel weer uit het zicht. Net voorbij Furstenberg bezoeken we het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück wat erg indrukwekkend is. Als we verder fietsen zijn we beide nog onder de indruk van wat hier allemaal is gebeurd. Gelukkig kunnen we later weer volop genieten van de prachtige natuur om ons heen en worden dan langzamerhand weer spraakzamer, maar vergeten doen we het nooit. Onderweg besluiten we door te rijden tot Zehdenick maar dit is nog ongeveer 20 kilometer, dus zetten we een tandje bij en rond de klok van zessen zijn we dan op de plaats van bestemming en is het genoeg geweest voor vandaag.

Home

2014 De Oostzee - 1155 km

We starten vanuit Bremen en dan richting de Oostzee waarna
we grotendeels de kustlijn volgen tot aan het schiereiland Rugen.
Na een rondtocht over het eiland gaan we door het Mecklenburgische Seenplatte met als einddoel de wereldstad Berlijn.
         

Fotoalbum

Laatst bijgewerkt op vrijdag, augustus 7, 2020

Vragen over deze reis

Copyright © 2006 - 2014 Ride A Bike

Verslag 2013
Verslag 2015
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend
Ride a Bike

Seebrücke Ostseebad Sellin

Bremen

Bremerstads muzikanten

Romaans kerkje - Undeloh

Totengrund - Luneburgerheide

Lüneburger Rathaus

Biosphärenreservat Schaalsee
 

Holsentor - Lubeck

Nandoes - Naturschutzgebiet Kammerbruch

Haven van Travemünde

Altstadt Wismar

Mecklenburgische Baderbahn Molli

Steilküste - Gespensterwald

Weststrand

Vorpommersche Boddenlandschaft

Historisch Rathaus Stralsund

Holzkapelle - Ralswiek

Prachtig uitzicht - Nardevitz

Stubbenkammer - Rugen

Kurhaus - Binz

Kunst - Born auf Darß in het Nationaal park Vorpommersche Boddenlandschaft

Geen wegdek voor fietsers - Meckelenburg

Brug naar het grootste eiland van Duitsland

Schloss Basedow

Mecklenburg - Voorpommeren

Havelquelle - Ankershagen

Kraanvogels - Nationalpark Müritz

Dannenwalde

Mecklenburgische Seenplatte

Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück

Langs rivier de Havel

Stadhuis van Liebenwalde

Berliner Dom

Brandenburger Tor

Checkpoint Charlie

Rijksdaggebouw