Dag 1 - Withuis - Thorn. afstand 75 km.


We starten vanuit het gehucht Withuis in de gemeente Eijsden één van de zuidelijkst gelegen plaatsen van Nederland op de grens met België. We rijden nu gelijk door een mooi heuvelachtig landschap richting Margraten met zijn bekende Amerikaanse Begraafplaats. Vervolgens gaan we door het beroemdste bloemendal van Limburg het Gerendal naar Valkenburg. Hierna volgen we het slingerende riviertje de Geul door het natuurgebied Ingendael naar Meersen. Daarna rijden we langs het Julianakanaal tot aan Elsloo en gaan hier de Maas over waar we verder fietsen door de uiterwaarden waar de konikspaarden en de hooglanders heerlijk rond grazen. Net voorbij Roosteren gaan we de Maas over naar Maaseik en zijn nu in België en fietsen dan naar de binnenstad waar net een feest aan de gang is. Gezelligheid kent geen grensen, dus pakken we een terras om wat te gaan drinken. Hierna rijden we een stukje door België en gaan dan de grens weer over naar het bekende stadje Thorn met zijn geplaveide straten en wit gekalkte huizen.

Dag 2 - Thorn - Arcen. afstand 73 km.


De weersvoorspellingen voor vandaag is dat het droog zal blijven, dus gaan we met een goed gevoel weg. Nu we verder gaan naar Haelen gaan we door het natuurreservaat het Leudal die bekend is om zijn beekdalen. Midden in dit gebied komen we voorbij de oude watermolen Sint Ursula die vroeger gebruikt werd voor graan en olie. Net voorbij het plaatsje Neer gaan we verder langs de rivier de Maas en hebben hier een prachtig uitzicht over de Maasvlakte. Vanaf Baarlo gaan we naar Blerick door het natuurgebied Romeinenweerd die ontstaan is toen het klei hier is afgegraven. Hierna door naar Grubbenvorst maar onderweg word het weer er niet beter op en duurt het ook niet lang of het begint te regenen, dus bij een restaurant maar een kop koffie gedronken met natuurlijk limburgse vlaai. We fietsen nog steeds langs de westoever van de Maas en gaan door naar Lottum een streek waar ontzettend veel rozen gekweekt worden. Alleen beleven we nu weinig plezier aan deze mooie omgeving want het regent behoorlijk dus gaan we snel door naar Broekhuizen en nemen de pont over de Maas naar Arcen.

Dag 3 - Arcen - Ooij. afstand 70 km.


We starten vandaag nog in de kop van Limburg alvorens we verder gaan door Noord-Brabant. Als we op de fiets stappen is het nog droog maar voor hoe lang. Als we net onderweg zijn voelen we alweer de éérste druppels en gaan onder een boom even schuilen. Als de regen dan veranderd in motregen doen we de ponchou en de overschoenen aan en gaan toch maar verder. Na ongeveer een uur wordt het wat droger en later kwam zelfs de zon er weer doorheen. Bij Vierlingsbeek gaan we onder andere door het natuurgebied de Bergjes wat deel uitmaakt van het Maasheggenlandschap wat ligt in de uiterwaarden van de Maas Even voorbij Boxmeer gaan we met de pont over naar het stadje Gennep en rijden dan verder naar Plasmolen. Hierna verlaten we de Maas en gaan verder door het openlandschap van het Zevendal wat ligt tussen de Sint Jansberg en Mookerheide. Als we de stad Nijmegen binnen rijden zijn we in de provincië Gelderland en gaan vervolgens door naar het plaatsje Ooij waar we tevens gaan overnachten en wat ligt in de Ooijpolder en deel uitmaakt van het natuurgebied de Gelderse Poort.

Dag 5 - Braamt - Eibergen. afstand 75 km.


Aan het ontbijt worden we verrast met een mooi stukje muziek gespeeld op de piano door een jonge dame die hier geregeld komt oefenen. Na dit muizikale ontbijt gaan we vandaag verder door de Achterhoek een streek aan de oostzijde van de Provincie Gelderland. Eenmaal onderweg word het al snel bewolkt maar gelukkig is het nog wel droog, maar voor hoe lang. Als we na ongeveer 30 kilometer aankomen in Aalten begint het te regenen en zoeken dan snel een plek waar we wat kunnen drinken. Als we naar binnen gaan zitten er nog twee vakantiefietsers waarmee we dan een leuk gesprek hebben. Maar na ongeveer een uur is het opgeklaard en gaan we allemaal weer onze eigen weg. Wij gaan nu verder door het Nationaal Landschap van Winterswijk langs de buurtschappen Miste, Woold, Kotten, Huppel en Meddo. Een prachtig buitengebied langs vele natuurgebieden waar je heerlijk kunt fietsen. Nu door naar Eibergen waar we zullen overnachten en kijken dan terug op een mooie route door een prachtig coulissenlandschap met  veel Saksische boerderijen.

Dag 6 - Eibergen - Ootmarsum. afstand 71 km.


Net voorbij Eibergen gaan we verder door Overijssel en rijden door het natuurgebied de Langheterbulten naar Haaksbergen Hierna verder door de regio Twente door het natuurgebied het Buurserzand die bestaat uit heide, stuifzand en vennetjes. We rijden langs de oudste watermolen van Nederland Oostendorper watermolen aan de Buurserbeek ten zuiden van Haaksbergen. Als we even rond kijken begint het net als gisteren weer te regenen. Maar gelukkig staat aan de overkant een restaurant en net als we daar naar toe willen gaan horen we iemand roepen, het zijn dezelfde vakantiefietsers als gisteren. Dus maar snel naar binnen alleen duurt het niet lang voordat er nog meer vakantiefietsers arriveren. Nadat we gezellig de tijd met elkaar hebben doorgebracht gaan we als het droog is geworden verder naar Losser en volgen het riviertje de Dinkel. Vervolgens rijden we naar de Lutte door het recreatiegebied het Lutterzand wat ook erg mooi is. Daarna verder over het landgoed van Singraven en komen dan langs de historische watermolen waarna we verder gaan naar Ootmarsum waar we gaan overnachten.

Dag 7 - Ootmarsum - Schoonebeek. afstand 74 km.


Na goed te zijn uitgerust en een heerlijk ontbijt gaan we verder door het natuurgebied het Springendal naar Vasse. Vervolgens door naar Hezingen waarna we verder gaan over de grens gelegen Poascheberg naar Hesingen in Duitsland. We fietsen nu met zonnig weer door een glooiende omgeving naar Uelsen. Nadat we hier wat hebben rond gekeken gaan we verder en komen langs het buurtschap Hardinghausen en vervolgens door naar de rivier de Vecht. Hierna volgen we de Vechtdalroute tot aan Hoogstede en rijden nu richting Ringe waar we de Coevorden-Piccardiekanaal oversteken. We naderen nu bijna de grens van Nederland en hebben dan ongeveer 35 kilometer door Duitsland gefietst. Net over de grens in de Provincië Drenthe gaan we richting Schoonebeek een streek die bekend staat om zijn Jaknikkers en het grootste olieveld is op het vasteland van West Europa. Nu we in Schoonebeek zijn gaan we eerst langs de supermarkt en gaan dan op zoek naar een overnachting waar we hopelijk lekker kunnen slapen om morgen weer uitgerust verder te gaan.

Dag 8 - Schoonebeek - Noordlaren. afstand 85 km.

Vandaag gaan we verder door Drenthe één van de mooiste fietsprovincies van Nederland. Via Dalerveen rijden we verder naar de plaatsen Oosterhesselen en Zweelo. Nu gaan we verder door boswachterij Sleenerzand naar Schoonoord wat bekend is om het streekverhaal van de reuzen Ellert en Brammert. Hierna verder naar Grolloo door de uitgestrekte bossen van Schoonloërveld en boswachterij Grolloo en komen langs enkele opengebieden zoals de meeuwenplassen en het Elpermeer. Nu gaan we naar Anderen en rijden door het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa naar Rolde. Vervolgens gaan we over het Ballooërveld wat een prachtig heide gebied is met vele vennetjes door naar Taarlo en Zeegse. Onderweg is het echt genieten door een prachtig landschap dat gekarakteriseerd wordt door esdorpen, heidevelden en beekdalen. Maar langzamergand word het toch tijd om uit te kijken naar een slaapplaats. Wanneer we aankomen bij Westlaren verlaten we de Drentsche Aa en zo ook de provincie Drenthe en vinden dan in Noordlaren een overnachting.

Dag 9 - Noordlaren - Pieterburen - Twijzelerheide. afstand 95 km.


Als we verder willen gaan door het Groningerlandschap zijn de weergoden ons niet goed gezind want het regent behoorlijk zodat we wachten tot het droog wordt. Als we een uur verder zijn lijkt de lucht op te klaren en besluiten we verder te gaan voor het laatste stuk van de route. Wanneer we langs het Paterswoldsemeer fietsen krijgen we opnieuw  een plensbui te verduren dus rijden we snel door naar de stad Groningen. Als we de stad hebben verlaten gaan we verder door een open landschap naar Garnwerd met het kleinste straatje van Nederland. Vervolgens gaan we door de regio het Hogeland naar Winsum, Eenrum en Pieterburen en bij de zeedijk is dan het einde van het fietserpad gekomen. We genieten nog even van het mooie uitzicht over de Waddenzee en kijken dan terug op een geslaagde eerste fietsvakantie. Nu moeten we nog zo’n 45 kilometer terug naar huis en met behoorlijk tegenwind wordt dit nog even tanden knarsen en zijn dan rond de klok van 8 uur thuis.

Dag 4 - Ooij - Braamt. afstand 60 km.


Vandaag gaan we verder door de uiterwaarden van de Waal en rijden door het natuurgebied de Millingerwaard verder naar Millingen aan de Rijn. Hier aangekomen gaan we met de pont de Waal over en door naar Spijk waar de Rijn ons land binnen komt vanuit Duitsland. Als we onderweg stoppen voor een sanitaire stop ( in de natuur) komt er een eend naar ons toe gewandeld uit het niets. Maar als we dan weer wegrijden schrikken we ons een hoedje de eend komt plotseling tussen ons in vliegen en valt  bijna op de bagagedrager. We kijken nog een keer om en de eend blijft eenzaam en alleen achter en kijkt ons na Daarna fietsen we de grens over naar Duitsland en komen bij Stokkum Nederland weer binnen. Nu rijden we verder door het heuvelachtige Montferland in Nederlands en Duits grensgebied naar ‘s Heerenberg. Het is prachtig weer vandaag en de temperatuur is opgelopen tot zo’n 25 graden, dus echt genieten. We gaan nu op zoek naar ons overnachtingsadres en wijken iets van de route af en komen dan aan in Braamt.

2006 Fietserpad - 748 km

Starten bij de Belgische grens in Withuis in Zuid-Limburg
fietsen we door oostelijk Nederland tot aan
Pieterburen bij de Waddenzee.

Home

Copyright © 2006 - 2014 Ride A Bike

Laatst bijgewerkt op woensdag, december 10, 2014

Vragen over deze reis

Verslag 2007
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend
Ride a Bike

Kasteel Schaloen - Geuldal

Thorn - Witte stadje
 

Watermolen Singraven

Maria Kapel

Zevendal - Plasmolen

Nijmegen - Ooijpolder

Grensovergang met Duitsland

Oostendorper Watermolen - Haaksbergen

Denekamp - Landgoed Singraven
 

Fietsen tussen de maisvelden

Paaltjestjasker - Grolloërveen

Martinitoren - Groningen

Jaknikker - schoonebeek

Poaskearls van Ootmarsum

De Dinkel - Lutterzand

Natuurgebied - Het Buurserzand

Kasteel Huis Bergh - ‘s-Heerenberg

Eindpunt Fietserpad - De Waddenzee                                                                        artinitoren - Groningen

                RIDE A BIKE