Dag 1 - Twijzelerheide - De Blesse. afstand 101 km.


We starten om 10 uur voor onze tweede fietsvakantie en rijden dan via Jistrum langs de watersportgebieden Bergumermeer en de Leijen verder naar Rottevalle. Nu gaan we richting Bakkeveen en komen door het natuurgebied de Bakkeveense Duinen wat ligt op de grens met Groningen en Drenthe. Vervolgens verder naar Appelscha waar we de tien provinciën route gaan volgen door het Nationaalpark Drentse-Friese Wold van ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Als we in het brinkdorp Vledder aankomen hebben we dit prachtige mooie natuurgebied met goed aangelegde fietspaden achter ons gelaten en gaan door naar Wilhelminaoord. Ondertussen is het ongeveer 17.00 uur en vinden het genoeg voor onze éérste fietsdag en gaan op zoek naar een overnachting. Deze vinden we een paar kilometer verder in het dorp de Blesse op de grens van Friesland naar Overijssel.                         

Dag 2 - De Blesse - Heerde. afstand 94 km.


Nadat we hebben afgerekend gaan we net buiten de Blesse verder langs het riviertje de Tsjonger naar Ossenzijl. Vervolgens gaan we door het Nationaal Park Weerribben-Wieden een waterrijk natuurgebied in de kop van Overijssel met meren, uitgestrekte rietlanden en moerasbossen. Hierna door richting het dorp Kalenberg welke alléén bereikbaar is aan de westelijke kant via een mooi fietspad met een groot aantal bruggetjes. Aangekomen in Blokzijl een toeristisch plaatsje wat rijk is aan cultuur en historische panden. Vanaf Sint Jansklooster verder naar Zwartsluis waar we de Weerribben verlaten. We gaan nu over de rivier het Zwarte Water met de pont naar Genemuiden die bediend wordt op de ouderwetse manier (met houtklossen getrokken) en hierna verder langs de rivier naar Hasselt. Nu gaan we naar de Hanzestad Zwolle de hoofdstad van Overijssel en nemen hier een kleine middagpauze op een gezellig terras. We besluiten nu door te fietsen naar Hattem waar we dachten een slaapplaats te vinden, maar helaas het enige Hotel die hier moest zijn bestond niet meer. Dus gaan we verder en vinden uiteindelijk een Pension in Heerde waar we gelukkig kunnen overnachten.

Dag 3 - Heerde - Doorwerth. afstand 83 km.


We moeten eerst 8 km terug om de route weer op te pakken. Dit is op zich geen probleem want we bevinden ons aan de voet van de Veluwe het grootste laaglandnatuurgebied van Noord West Europa met een grote van ongeveer 100.000 hectare. Nu we verder gaan naar Vierhouten maken we tijd voor een vroeg bakje op een leuk terras en gaan dan verder naar Elspeet en Kootwijk waar het ook schiterend fietsen is door de bossen en over heidevelden. Aangekomen in Otterlo bij het Nationaal Park De Hoge Veluwe hebben we onderweg erg genoten en ons geen minuut verveelt. Niet alléén de omgeving was mooi ook het weer met een temperatuur van ongeveer 23 graden is het toch echt genieten. Bij het dorp Doorwerth gaan we de Veluwe verlaten en hebben dan in één dag de gehele Veluwe doorkruist. Het  word nu tijd om te gaan kijken naar een plek om de nacht door te brengen zodat we morgen weer uitgerust aan de dag kunnen beginnen. Nadat we in onze reisboekjes hebben gekeken moet hier in Doorwerth een jeugdherberg zijn (Stayokay hotel), dus wij op zoek maar nergens stond iets aangegeven. Gelukkig naar enig speurwerk vinden we het dan uiteindelijk toch.

Dag 4 - Doorwerth - Sleeuwijk. afstand 92 km.


Ook vandaag weer zomerse temperaturen dus lekker weer om te fietsen. We gaan nu op naar Wageningen langs de Neder-Rijn en daarna door het natuurgebied de Blauwe Kamer naar Rhenen en steken dan de rivier over naar de Betuwe wat ook wel Rivierenland wordt genoemd. Dit gebied in Gelderland ligt tussen de Lek en de Waal en tussen Tiel en Gorinchem. De Betuwe staat vooral bekend om zijn grootschalige tuinbouw, waaronder fruitteelt zoals appels, peren kersen. Onderweg konden we het natuurlijk niet laten om appels te kopen en ze waren heerlijk. Na Kesteren gaan we door de uiterwaarden langs de plaatsen Liende en Maurik naar Rijsbergen. Hier aangekomen gaan we over het Amsterdam- Rijnkanaal naar het 600 jaar oude vestingstadje Buren waar we pauzeren op een gezellig terras aan de historische vestingswal. Hierna volgen we rivier de Linge door een mooi landschap met veel fruitboomgaarden tot net voorbij Heukelum. Nu verder richting Vuren en dan naar de vestingstad Gorinchem, een gezellig centrum wat ons uitnodigt om hier te gaan overnachten maar helaas is alles vol, dus dan maar met de pont over de Waal naar Sleeuwijk waar we wel succes hebben bij Vrienden op de fiets.

Dag 5 - Sleeuwijk - Oirschot. afstand 77 km.


Tijdens het ontbijt vraagt de vrouw des huizes of ze een foto van ons mag maken voor in het gastenboek zodat ze weet welke personen bij het verhaal horen. Nadat we afscheid hebben genomen gaan we naar Woudrichem een oude vestingstad aan de Merwede (Land van Heusden en Altena). Hier gaan we de Afgedamde Maas over om verder te gaan naar het Slot Loevenstein Maar voordat we hier aankomen moeten we een paar keer met de pont over en één daarvan is een motorbootje waarbij we éérst alle fietstassen eraf moeten halen omdat hij ons anders niet mag overvaren, zo gezegd zo gedaan. Hierna gaan we door de Bommelerwaard een streek tussen de rivieren Maas en de Waal en de Afgedamde Maas. Na het buurtschap Bern gaan we de Maas over naar Heusden, alweer een mooie vestingstad en rijden daarna verder door de provincië Noord-Brabant. Net voorbij Drunen gaan we door het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen richting Haaren om vervolgens verder te gaan door het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen naar Oirschot. Als we hier aankomen is de dag bijna ten einde en is het voor vandaag genoeg geweest en boeken we een overnachting in Oirschot.

Dag 6 - Oirschot - Huijbergen. afstand 89 km.


Onze plannen voor vandaag waren dat we richting Weert zouden gaan fietsen en dan de grens over na België om een gedeelte van de Vlaanderenroute te gaan doen. Maar door het al dagen voorspellen van onweersbuien vertrouwen we het niet en passen onze route aan en gaan verder over de Schelde/Rijn route. Na Hilvarenbeek en Alphen verder door de Chaamse bossen naar Ulvenhout en fietsen langs de grens met België. Na meerdere uren te hebben gefietst door een bosrijke omgeving hebben we wel trek in een kop koffie maar geen restaurant te vinden. Uiteindelijk op de grens midden in de bossen waar je niets meer verwacht toch een koffieboerderij, gelukkig want hier waren we ook wel aan toe. Na van het goede te hebben genoten kunnen we er weer tegen en besluiten nog ongeveer 30 kilometer te fietsen richting Hoogerheide. Maar net voor Huijbergen wat ligt aan de voet van het natuurpark Grenspark De Zoom-Kalmhoutse Heide moet een overnachting zijn van Vrienden op de Fiets waar we heerlijk hebben geslapen.

Dag 7 - Huijbergen - Middelburg. afstand 87 km.


Als we vertrekken schijnt het zonnetje maar we hebben nog behoorlijk tegenwind als we naar Woensdrecht rijden. Wanneer we Noord-Brabant verlaten en verder gaan over het schiereiland Zuid-Beveland een landstreek in het midden van de provincie Zeeland wat ligt tussen de Oosterschelde en de Westerschelde. De omgeving geeft weinig beschutting dus veel wind zodat we stevig moeten doortrappen. Als we over de dijk fietsen richting Kruiningen begint de lucht steeds meer te dreigen en als we 's-Heerenberg bereiken krijgen we een behoorlijke plensbui, maar gelukkig net op tijd een schuilplaats gevonden bij de bakker met lunchroom waar we dan gaan koffie drinken. Maar zoals het spreekwoord zegt “na regen komt zonneschijn” blijkt ook nu weer uit te komen en gaan verder naar het eindpunt van de Schelde/Rijn route in de stad Middelburg. Wanneer we hier aankomen blijkt het een gezellige stad te zijn met veel toerisme waar we een rustdag willen houden. Maar nu nog een slaapplaats vinden voor twee nachten dus gaan naar de touristshop waar we dit boeken. Daarna brengen we onze fietsen en bagage weg en wandelen terug naar de oude binnenstad en zoeken een leuk terras op om wat te gaan eten.

Dag 8 - Rustdag.


Na een goede nachtrust en een prima ontbijt gaan we Middelburg maar eens beter leren kennen. Nadat we een rondvaart hebben gemaakt door de grachten van deze historische stad zijn we naar de abdijtoren gewandeld en de Lange Jan die voor velen het symbool is van Middelburg. Hierna hebben we nog de Kloveniersdoelen in de ranaissance-stijl bekeken en de Oostkerk een protestantse achtkantige koepelkerk. En als laatste hebben we een rondleiding door het bijzondere stadhuis in de laat-gotische stijl, waarvan de bouw begon in 1452 en duurde tot 1520. Wanneer de dag ten einde loopt hebben we erg genoten en Middelburg leren kennen als een prachtige mooie stad met veel bezienswaardigheden.

Dag 9 - Middelburg - Hoek van Holland. afstand 106 km.


Vandaag gaan we de LF-1 Noordzeeroute volgen een fietsroute langs de Nederlandse kust. Wanneer we vertrekken en verder gaan naar Breezand verlaten we het schiereiland Walcheren en gaan dan over de Oosterscheldedam met zijn bekende werkeiland de Neeltje Jans naar Serooskerke in Schouwen-Duiveland. Hierna gaan we naar de badplaats Ouddorp wat ligt op het eiland Goeree-Overflakkee en zijn dan in de provincië Zuid-Holland. Onderweg is het echt genieten, zon, zee en prachtig weer doet ons besluiten wat langer door te gaan. Wanneer we dan in het oude stadje Brielle wat beter bekend is als Den Briel aankomen gaan we over de Brielse Maas naar Rozenburg en dan met een veerpont over de rivier de Nieuwe Maas naar Maassluis.Als de avond bijna aanbreekt besluiten we te gaan overnachten in Hoek van Holland en kijken dan terug op een geweldige mooie route over verschillende schiereilanden.

Dag 10 - Hoek van Holland - Egmond aan Zee. afstand 102 km.


Nu fietsen we van Hoek van Holland langs de kust door de duinen naar Scheveningen een stadsdeel van de stad Den Haag Vervolgens verder langs de verschillende badplaatsen als Katwijk aan Zee, Noordwijk aan Zee en gaan dan verder door Noord-Holland naar Zandvoort. De temperaturen zijn alweer flink opgelopen en we maken tijd om wat te gaan drinken zodat we er dan weer tegen kunnen. Hup op de fiets en op naar IJmuiden waar we dan met een veerpont over gaan naar Velsen-Noord om vervolgens door de duinen te rijden naar Castricum. Ook vandaag kunnen we weer volop genieten van de prachtige route die door vele leuke badplaatsen gaat. Wanneer we bij Egmond aan Zee komen eindigd hier voor ons de Noordzee route en is het al weer tijd om een slaappaats te zoeken. Gezien we hier vaker zijn geweest weten we een leuk Hotel aan de boulevard en hebben dan ook nog geluk want er was vanmiddag net een kamer geannuleerd Avonds na het eten maken we nog een strandwandeling om nog even lekker uit te waaien zodat we vanavond heerlijk kunnen slapen.

Dag 11 - Egmond aan Zee - Lemmer. afstand 115 km.


Als we op de fiets stappen om verder te gaan is het al schitterend weer. Na Alkmaar gaan we door naar Hoorn wat ligt aan het Markermeer. Hierna fietsen we over de zeedijk richting Enkhuizen en hebben dan een prachtig uitzicht over het water alleen hebben we erg veel last van muggen dus zetten we onze zonnebril op. Gezien we op tijd staan voor de boot die zal gaan vanuit Enkhuizen om 15.15 uur moeten we flink door trappen maar gelukkig om precies drie uur zijn we er. Als de boot vertrekt voor de overtocht van ander half uur over het IJsselmeer naar Urk wordt de lucht alsmaar grijzer en grijzer. Nu we aankomen in Urk begint het te motregenen dus kijken we het even aan maar besluiten dan toch om door te fietsen naar Lemmer zodat we dan morgen naar huis kunnen gaan. Alleen moeten we nog zo’n 20 kilometer met tegenwind langs het IJsselmeer en als we vertrokken zijn begint het steeds harder te regenen en het fietspad wordt alsmaar slechter en tot overmaat van ramp krijgt Anita ook nog een lekke band. Wanneer we dit probleem hebben opgelost gaan we snel door naar Lemmer waar we om ongeveer 19.30 uur aankomen. Alleen waren de laatste kilometers zwaarder dan we hadden verwacht.

Dag 12 - Lemmer - Twijzelerheide. afstand 98 km.


Als we aan het ontbijt zitten zien we dat het behoorlijk hard waait maar gelukkig is het droog en schijnt het zonnetje. Als we vertrekken voor onze laatste dag rijden we bij Oudemirdum door de Gaasterlandse bossen verder naar Balk waar bos en water elkaar afwisselen. Vervolgens rijden we naar de Elfstedenplaats Sloten en drinken hier een vroeg bakje, maar we krijgen ook nog een likeurtje met slagroom en een lekkere bonbon er gratis bij. Na al dit lekkers gaan we verder naar Langweer een pittoresk dorpje wat ligt aan de rand van de Langweerderwielen. Bij de stad Sneek verlaten we Zuidwest Friesland een mooi gebied met veel meren en gaan nu op naar Grouw waar we langs het Pikmeer rijden. Bij Wartena wat ligt aan het “Nationaal Park De Alde Feanen” gaan we warm eten zodat we vanavond alleen nog maar onze tassen hoeven uit te pakken. Wanneer we verder gaan voor de laatste kilometers moeten we nog ongeveer een uur fietsen voordat we weer thuis zijn. HOME SWEET HOME

2007 Rondje Nederland - 1100 km

Vanaf 11 augustus zijn we onze fietsvakantie gestart.
De route zou gaan door Nederland en België, maar door
het dreigend onweer hebben we deze iets moeten inkorten.  

Home

Copyright © 2006 - 2014 Ride A Bike

Laatst bijgewerkt op woensdag, december 10, 2014

Vragen over deze reis

Verslag 2006
Verslag 2008
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend
Ride a Bike

Middelburg - Hoofdstad van Zeeland

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Weerribben

Hanzestad Zwolle - IJsselbrug

Langs de Kalenbergergracht

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Schotse hooglander  

Rhenen - Zuidoostpunt van de Utrechtse heuvelrug

Betuwe Fruitgaarden

Appels en Peren

Poederoijen - Slot Loevestein
 

Kanon van Woudrichem

Binnenplaats Loevestein

Grenspark - Zoom-Kalmthoutse Heide

Provincië Zeeland

Nationaal Park Oosterschelde

Zon, zee en schapen

Stadhuis - Middelburg

Bloemenpracht op het water

Santpoort-Zuid - Ruïne van Brederode

Oosterscheldekering

Duingebied van Castricum naar Egmond aan Zee

Vestingstad Sloten

Regen en harde wind van Urk naar Lemmer

Statencollege - Hoorn

Slecht weer in aantocht

                RIDE A BIKE