2008 Reitsma’s route - 1110 km

We zijn gestart in Roermond tot aan Lindau am Bodensee,
om hierna verder te gaan over de
Koningsee-Radweg
tot aan Bad Tolz bij de Bayerische Voralpen.             

Nu de dag er bijna op zit hebben we Munchen wel gezien, wat een drukte. Wij als mensen van het platteland vinden het leuk voor één dag in de stad te zijn maar verlangen dan ook graag weer naar de rust. Vanavond gaan we met de CNL trein terug naar Nederland. Het is de eerste keer dat we zoiets doen, dus voor ons een nieuwe ervaring. Wanneer de trein aankomt gaan we eerst naar de wagon die speciaal voor de fietsen is en hangen deze op de gereserveerde plaats. Hierna zoeken we onze slaaphut op zodat we heerlijk kunnen gaan slapen en de volgende ochtend uitgerust aankomen in Utrecht. Als we terug zijn in Leeuwarden fietsen we de laatste 25 kilometer naar huis. Nu we terug kijken op onze eerste buitenlandse fietsvakantie hebben we hier een goed gevoel over en kijken dan ook alweer uit naar de volgende.

Barockschloss Bruchsal

Dag 15 - Munchen - Utrecht - Leeuwarden - Twijzelerheide.


Tijdens het ontbijt bespreken we wat we vandaag gaan doen, shoppen natuurlijk dus gaan we richting de Marienplatz waar je veel winkelstraten vind. Het is hier ontzettend druk met vele toeristen maar ook heel erg gezellig met hier en daar een straatmuzikant. Als we hier lopen gaan we de Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwenkerk) bezichtigen de grootste kerk van de stad Wanneer we over vele treden naar boven lopen hebben we een geweldig uitzicht over Munchen. Later gaan we nog de St. Michaelskerk bekijken die ook zeer indrukwekkend is. In de namiddag maken we nog een rondrit met een bus door de stad en komen langs de mooiste plekjes zoals de Residenz een koninklijkpaleis, Siegetor, etc. Als we later op de Marienplatz op een terras zitten hebben we een mooi uitzicht op het oude stadhuis met zijn bekende klokkenspel, erg mooi.

Dag 14 - Bad Tolz - Munchen. afstand 65 km.


Voordat we uit Bad Tolz vertrekken gaan we éérst nog langs het station om te horen of we vanavond nog met de City Night Line terug kunnen naar Nederland, maar helaas alles vol en morgenavond kan het wel. We bellen dan met de treinreiswinkel en boeken onze terugreis. Als we verder gaan laten we de Bodensee-Konigssee-Radweg achter ons en hebben dan ongeveer de helft van de route gedaan. Net als we vertrekken begint het te regenen en gaan we schuilen tot het weer droog word en gaan dan verder over de Isarradweg naar Munchen. We volgen nu rivier de Isar een zijrivier van de Donau en fietsen deze stroomafwaarts richting Wolfratshausen. Na de dag van gisteren hoeven we niet meer te klimmen en gaan nu alleen nog naar beneden en volgen veelal het gravelpad naast de rivier de Isar. Net voordat we aankomen in Munchen nemen we even tijd voor een deutsche bratwurst op een terras en hebben nog een laatste blik op de Isar en gaan dan verder naar de altstadt om een overnachting te boeken via de toeristinfo.

  Dag 1 - Twijzelerheide - Roermond - St. Odiliënberg. afstand 10 km.


Op 12 augustus vertrekken we met de trein van Zwaagwesteinde naar Roermond. Eénmaal op het perron klinkt het geluid “DING, DONG” de trein die we hebben gepland komt te vervallen, dus wordt het een half uur later voor we vertrekken. Als we in de trein zitten verloopt de reis naar Roermond voorspoedig. Later als we hier arriveren is het mooi zonnig weer en gaan op zoek naar een leuk terras om wat te eten. Deze vinden wij in de binnenstad op het Munsterplein met uitzicht op de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk. Nadat we van het goede hebben genoten stappen we op de fiets en gaan richting St. Odiliënberg voor onze eerste overnachting. Deze slaapplaats hebben we geboekt via Vrienden op de Fiets. De kamer ziet er keurig uit en de mensen zijn zeer gastvrij. Na een leuk gesprek met de bewoners zijn we nog naar de Basliek een voormalige abdijkerk gewandeld die in de 8e eeuw op de Sint-Petrusberg is gebouwd.

Dag 2 - St. Odiliënberg - Zulpich. afstand 90 km.


Nadat we de bewoners hebben bedankt voor hun gastvrijheid zijn we vertrokken. De weersvoorspellingen voor vandaag zijn harde wind, regen en zonneschijn. Na niet al te lange tijd gaan we de grens over naar Duitsland en volgen de Rur Ufer Radweg langs de rivier de Roer een zijrivier van de Maas. Bij Julich fietsen we verder richting Düren en verlaten hier de rivier de Roer en gaan verder door de Zulpicher Borde een landbouw gebied. Na enige tijd zien we in de verte al de heuvels van het Nationaal Park Eifel en langzaam fietsen we dan door een steeds glooiender landschap. Als we aankomen in Zulpich proberen we te bellen met een Hotel maar helaas na meerdere keren geprobeerd te hebben geen verbinding. Dan maar bellen met KPN of zij ons kunnen helpen, ja hoor alles werkt prima. Nouja dan maar weer proberen maar nog het zelfde probleem tuut-tuut-tuut geen bereik. Dan maar zoeken of we een overnachting kunnen vinden en dat lukt. Als we later op onze hotelkamer zijn doen we de telefoon uit en opnieuw aan en tot onze verbazing was het probleem opgelost.

Dag 3 - Zulpich - Koblenz. afstand 112 km.


Een heerlijk zonnetje schijnt als we vertrekken voor het laatste stuk over de Zulpicher Börde. Na Euskirchen verder richting Villiprot waar we een korte maar pittige klim krijgen. Eenmaal boven gaan we met hoge snelheid naar beneden naar de oude stad Remagen. Hier aangekomen nemen we eerst even tijd voor een kleine versnappering op een terras aan de Rijn. We hebben hier een mooi uitzicht over de Rijn en de ruïnes van de Ludendorff Brucke. Als we verder gaan richting Andernach moeten we iets afwijken van de Rijn om via een industriegebied de route weer te kunnen blijven volgen. In Koblenz  gaan we naar het monument de Deutsches Eck waar de Rijn en de Moezel samen komen. We besluiten dan om hier te overnachten en vinden plaats in de binnenstad. Na het inchecken lopen we richting de Rijn om bij een Restaurant wat te gaan eten. Alles verliep prima behalve de betaling want onze postbankcard werd niet geaccepteerd en de creditcard ligt nog in het hotel. Dat is balen maar na enig overleg met de ober hebben we toch een oplossing gevonden. Wij lopen terug en hij met de auto en de rekening achter ons aan en hebben dan bij het Hotel keurig afgerekend.

Dag 4 - Koblenz - Selzen. afstand 109 km.


Als we vetrekken uit Koblenz en verder gaan langs de Rijn richting Boppard is het alweer mooi weer. Daarna gaan we naar Sankt Goar en komen we langs de Loreley een leisteenrots van 132 meter hoog die hier een zeer gevaarlijke stroming veroorzaakt voor de scheepvaart. Aangekomen in Bacharach met zijn middeleeuws stadsbeeld en zijn mooie vakwerkhuizen gaan we verder over de Rheinradweg tot aan Bingen. Hierna verlaten we de Rijn en fietsen door Rheinhessen een heuvelachtig gebied met veel wijngaarden. We hebben intussen besloten om door te fietsen naar Selzen om daar een overnachting te zoeken en die vinden we bij een wijnboer. Het weer was nog mooi dus kunnen we heerlijk buiten op het terras eten. Gezien ze in de tuin een wijnproeverij hebben besluiten we daar ook nog even te gaan kijken en natuurlijk ook wij moesten de wijn gaan proeven, ieder een glas in de hand gedrukt en proeven maar “Gutsschänke” noemt men dat hier. Eerst een rode wijn, een witte en nog maar één en zo ging het nog even door. Na veel tekst en uitleg over de vele soorten wijn hadden we wel genoeg gehoord en geproefd en zijn we het bed in gedoken en hebben geslapen als een roos.

Dag 5 - Selzen - Heidelberg. afstand 99 km.


We vervolgen onze tocht verder door Rheinhessen met zijn glooiend landschap en komen aan bij Nierstein. Hier steken we de Rijn over en gaan verder door het grootste Hessische beschermde natuurgebied Kühkopf-Knoblochsaue. In het plaatsje Lorsch zien we een Italiaanse ijssalon en het lijkt ons wel tijd voor een sorbet en wat was het lekker Mmmm. Hierna fietsen we langs de Abdij van Lorsch (werelderfgoed van Unesco) en gaan dan verder naar Heppenheim en Weinheim. Aangekomen in Ladenburg lijkt het ons leuk om hier te gaan overnachten een plaats met veel vakwerkhuizen, stadspoorten en een middeleeuws stadsbeeld. Helaas alles vol, dus gaan we verder naar Heidelberg een universiteitsstad aan de rivier de Neckar. ‘s Avonds zijn we naar de binnenstad gewandeld om iets te gaan eten en tot onze verbazing waren de winkels op zaterdagavond gewoon open en kon je nog gezellig even shoppen. Als we later terug gaan naar ons overnachtingsadres hebben we vanaf de brug een mooi uitzicht over de Neckar en het Schloss van Heidelberg wat  boven de stad uit rijst.

Dag 6 - Heidelberg - Phorzheim. afstand 95 km.


Voor we vertrekken fietsen we nog even door de oude binnenstad Heidelberg en terwijl ik foto’s maak spreekt een man Anita aan die zegt ik wil niet nieuwsgierig te zijn maar graag wil weten waar we vandaan komen en waar de reis naar toe gaat. Hierna verlaten we de rivier de Neckar en gaan verder door een mooie bosrijke omgeving naar Bruchsal. Hier aangekomen zien we het Barokschloss die gebouwd werd in de 18e eeuw als residentie voor bisschop Damian Hugo von Schönborn. Natuurlijk gaan we hier even kijken en vinden het een prachtig slot. We gaan richting Grötzingen bij Karlsrühe en vanaf nu is het gedaan met de vlakke etappes en overwinnen nu steeds meer hoogteverschil. Als we later de spoorweg moeten oversteken volgens ons navigatie systeem bestaat deze niet meer, dus maar even vragen. Als we later weer op de route zitten komen we langs Söllingen, Wilferdingen en Konigsbach. Net voor Phorzheim krijgen we een stevige klim die gevolgd word door een lange afdaling naar het centrum. Nu op zoek naar een overnachting die we redelijk snel vinden.

Dag 7 - Phorzheim - Nehren. afstand 93 km.


Nu we Phorzheim hebben verlaten komen we in een rustige omgeving. We fietsen door het het Würmtal en volgen de rivier de Würm tot aan Mühlhausen door een mooi landschap. Hierna moeten we redelijk wat klimmen over landbouw weggetjes. Als we In Weil der Stadt aankomen de geboorte plaats van Johannes Kepler een bekend astronoom maken we tijd voor een pauze en gaan hierna verder langs rivier de Würm tot aan Ehningen. Nu gaan we door het natuurpark Schönbuch een groot bosgebied Terwijl we hier heerlijk fietsen krijgen we opeens in de gaten dat onze GPS geen goede verbinding meer heeft en dit de oorzaak is van de dichte begroeiing. Nu moeten we zelf maar zien hoe we hier uit komen, maar gelukkig een behulpzame duitser die met ons mee fietst tot aan Bebenhausen en ons verder de weg heeft gewezen. Als we aankomen in Tübingen een schilderachtige stad aan de rivier de Neckar gaan we verder richting Gomaringen. In Nehren zoeken we een overnachting want voor vandaag is het mooi genoeg geweest .

Dag 8 - Nehren - Phullendorf. afstand 99 km.


Na goed te zijn uitgerust en een prima ontbijt moeten we direct stevig op de trappers met de beklimming van de Swäbische Alb Als we aankomen in Melchingen hebben we vanaf Tübbingen 400 meter hoogteverschil overwonnen. Boven gekomen blijkt de Schwäbische Alb nog een landelijke rust uit te stralen. Na het hoogste punt van 737 meter volgt een afdaling door het beekdal van de Lauchert . Als we aankomen bij de rivier de Donau maken we tijd voor wat lekkers en hebben dan uitzicht op het romantische slot van Sigmaringen. We gaan nu verder langs de Donauradweg tot aan Mengen door het Deggenhausertal Langzamerhand begint het weer te veranderen dus snel op zoek naar een overnachting. Als we bordjes zien van Pfullendorf is dit nog 5 kilometer dus snel hier heen maar we raken toch nog de weg kwijt, dus iets later dan gepland arriveren we in Pfullendorf en vinden een overnachting bij een Hotel van een 80 jarige eigenaresse. Gelukkig net op tijd want eenmaal binnen begint het behoorlijk te plensen.

Dag 9 - Pfullendorf - Lindau. afstand 101 km.


Tijdens het ontbijt is de eigenaresse steeds bezig weer alles bij te vullen, niet te veel en niet te weinig. Ze vertelde dat  alles er keurig moest uit zien, dus bij haar kwamen de puntjes op de i. Het weer was opgeklaard maar voor we verder gaan kijken we nog even in Pfullendorf met zijn middeleeuwse sfeer en gaan dan via het uitzicht alternatief naar Hochsten 833 meter hoog. Eenmaal boven krijgen we het uitkijkpunt naar de Bodensee, maar helaas is het niet helder genoeg om ook de Alpen te zien, maar goed we hebben wel een schitterend uitzicht op de Bodensee. Voor we gaan afdalen trekken we éérst onze jassen aan omdat het hier behoorlijk kouder is en fietsen dan richting Oberteuringen en Friedrichshafen. Onderweg komen we langs metershoge stellages met hop die gebruikt worden om bier van te maken. Na Eriskirch fietsen we langs de Bodensee richting Langenargen en Wasserburg met zijn barokke kerk. Aangekomen in Lindau boeken we een zimmerfrei voor twee nachten op loop afstand van Lindau Insel aan de Bodensee.

Dag 10 - Rustdag.


Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt door ons zelf geserveerd is Sietze de fietsen gaan controleren en ben ik de fietskleding gaan wassen zodat alles weer schoon is voor de dag van morgen. Later lopen we naar Lindau Insel om een boottocht te maken over de Bodensee, een meer die toebehoort aan drie landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. We hadden nog tijd over voordat we uitvaren en gaan eerst nog naar de infowinkel om het boekje van de Koningssee Radweg (Bikeline) te kopen waarvan we nog een stuk gaan fietsen. Een route die loopt van Lindau naar Salzburg aan de voet van de Alpen. Na een leuke boottocht gaan we nog een wandeling maken over de oeverpromenade. Hierna nemen we een terras en genieten met volle teugen van het prachtige uitzicht over de Bodensee en het mooie weer. Verder gaan we even shoppen door de vele winkelstraten en bekijken de Munsterkerk die erg mooi is en toch enige indruk maakt. Later op de avond als we terug keren bij ons zimmerfrei gaan we lekker op het balkon zitten om van de avondzon te genieten.

Dag 11 - Lindau - Rettenberg. afstand 83 km.


Voordat we vertrekken gaan we éérst nog langs het station om informatie te vragen over de City Night Line voor de terugreis. Als we het laatste stuk van de Reitsmaroute deel 1 fietsen naar Zech een buitenwijk van de stad Lindau zijn we op de grens van Oostenrijk en beginnen nu aan de Bodensee-Köningssee Radweg. We volgen nu de Leiblach een zijrivier van de Bodensee tot aan het plaatsje Wigratzbad. Vervolgens verder naar Eglofs waar we voorbij Schloss Syrgenstein komen en verder naar Gestratz waar we de rivier de Obere Argen oversteken richting Schönau. Net voorbij Oberstaufen fietsen we dan langs de spoorlijn naar de Alpsee, waarna we zo’n 5 kilometer langs het meer rijden naar het oude stadje Immenstadt Im Algau. Als we hier proberen een overnachting te zoeken, blijkt alles vol te zijn vanwege een groot feest dus moeten we helaas verder. We gaan de rivier de Iller over en rijden dan naar Rettenberg waar we gelukkig wel kunnen overnachten. Als we éénmaal binnen zijn begint  het behoorlijk te regenen, dus zijn we net op tijd binnen.

Dag 12 - Rettenberg - Trauchgau. afstand 69 km.


Als we beginnen aan onze tweede dag van de Koningssee Radweg schijnt al vroeg het zonnetje. Na ongeveer drie uur op de pedalen te hebben gestaan zijn we nog maar 25 kilometer verder, wat betekend dat we steeds meer moesten klimmen. Net voorbij de Rottachsee gaan we naar het plaatsje Oy op 1000 meter, het hoogste punt van deze route. Hierna rijden we op het buitenblad naar beneden totdat de afdaling weer eindigd en over gaat in de volgende klim. We hebben nu geweldige uitzichten op de Alpen, dus is het echt genieten onderweg. We gaan verder naar Mittelberg, Nesselwang en Hopferau en passeren de Hopfensee en het stuwmeer Forggensee en komen dan bij het pittoreske stadje Fussen wat ligt tussen de Ammergauer en de Allgauer Alpen. Hier gaan we de rivier de Lech over naar Schwangau en komen langs het schloss Neuschwanstein, een sprookjes paleis die werd gebruikt als voorbeeld in de Walt Disney film Doornroosje. Nadat we hier hebben rond gekeken begint het te motregenen en gaan we verder richting Halblech. Als we in Trachgau aankomen gaan we hier overnachten en gelukkig waren we net als gisteren op tijd binnen als het begint te stortregenen.

Dag 13 - Trauchgau - Bad Tolz. afstand 85 km.


Na een prima ontbijt stappen we weer op het zadel en fietsen heerlijk over rustige landweggetjes en komen langs rivier de Trachgauer Ach. Wanneer we later door een stuk ongerepte natuur fietsen, passeren we ook nog enkele riviertjes waar we met fiets en al door heen moeten over een rotsige rivierbedding omdat er geen brug aanwezig is. Maar gelukkig houden we droge voeten en gaan verder richting Saulgrub en Bad Kohlgrub waar we in de bewoonde wereld terug keren. Wanneer we Eschenlohe naderen kan je de hoogste berg Zugspitze 2962 meter zien liggen van Duitsland op de grens met Oostenrijk. Even later volgen we de rivier de Loisach tot aan Kochel am See wat ligt aan het gelijknamige meer aan de voet van de Alpen. Nu gaan we verder richting Benediktbeuern en Bad Heilbrunn en komen aan in de oude stad Bad Tolz die bekend is om zijn kuuroord. Wanneer we in de historische binnenstad aankomen zien we veel oude vakwerkhuizen, een levendig centrum en besluiten dan ook om hier te blijven. De route door de Ammergauer Alpen was prachtig mooi.

Home

Vragen over deze reis

Copyright © 2006 - 2014 Ride A Bike

Laatst bijgewerkt op woensdag, december 10, 2014

Verslag 2007
Verslag 2009
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend
Ride a Bike
Fotoalbum

Barockschloss Bruchsal Bruchsal

Basiliek van St Odiliënberg

Rivier de Rur

Naderen het Nationaal Park Eifel

Marksburg in Braubach

Deutsches Eck - Koblenz

Tolburcht - Pfalzgrafenstein  

Even proeven

Rheinhessen - Grootste wijngebied van Duitsland Rheinhessen

Even picknicken

Karl Theodor brug - Heidelberg

Zicht op de Schwäbische Alb

Barockschloss Bruchsal Bruchsal

Naturpark Schönbuch

Zonnebloemen in het Deggenhausertal

Slot Sigmaringen

Gerstvelden

Obertor - Pfullendorf

Onderweg

Metershoge hopplantages

Wasserburg am Bodensee

Römerbrucke over de Wertach

Watervalletje

Lindau Insel

Haven van Lindau am Bodensee

Altes Rathaus Lindau

Uitzicht over Munchen

Frauenkirche

Terug met de CNL

Beierse Voralpen

Ammergauer Alpen

Kochelsee

Allgauer Alpen

Slot Neuschwanstein - Hohenschwangau

                RIDE A BIKE