Dag 1 - Twijzelerheide - Lieverde - Darfeld. afstand 79 km.


Op zondag 9 augustus vertrekken we om half negen met de trein naar Lieverde (station Lichtenvoorde-Groenlo) en om klokslag half 12 stappen we op de fiets. Net voordat we de grens overgaan eerst bij een restaurant een kop koffie met een lekker stuk appelgebak. Als we willen vertrekken richting Zwillbrock begint de lucht er niet beter op te worden en eenmaal op de fiets begint het te motregenen. We volgen nu de Europa radweg R1 en zullen deze blijven volgen tot aan de plaats Hoxter. We fietsen veelal over autovrije landweggetjes door een mooie glooiende omgeving. Net voorbij Stadtlohn gaan we door het Liesnerwald waar ons nog twee herten vlak voor de fiets langs schieten, daarna gaan we verder over de 100 Schlossenroute en passeren nog enkele oude kastelen zoals schloss Varlar en het schloss Darfeld. Intussen bleef het weer wisselvallig en motregen en zon wisselen elkaar af dus word het tijd om een overnachting te zoeken. Als we Darfeld binnen fietsen vinden we al snel een plek om te gaan overnachten en hopen morgen op beter weer.

Dag 2 - Darfeld - Harsewinkel. afstand 96 km.


Als we vertrekken is het weer stukken beter als dat van gisteren en de weersvoorspellingen voor vandaag zijn goed, 23 graden Voordat we de route weer oppakken gaan we eerst even naar de bron van de Vecht een rivier die door Niedersachsen en Nederland stroomt, en uiteindelijk in het Ijsselmeer uitmondt. Nadat we hier zijn geweest gaan we verder naar Havixbeck in het gebied Baumberge, één van de hoogste gebieden van Munsterland. We volgen nu de 100 Schlossenroute die soms gelijk loopt met de Europaradweg. We rijden over autovrije landweggetjes tussen de maisvelden door en naderen langzaam de drukte van de stad Munster. Aangekomen rijden we er buiten omheen, Munster zal ongetwijfeld een mooie stad zijn maar we kiezen toch voor de rust van de natuur. Als we Munster voorbij zijn gaan we richting Müssingen en dan door naar Warendorf, een mooie en gezellige plaats waar we even rondkijken. Als we weer op de fiets zitten begint Anita haar ketting te kraken van het zand, even inspuiten met kettingspray en probleem is weer opgelost. We vervolgen onze weg over de Europa radweg naar Harsewinkel waar we besluiten dat het voor vandaag genoeg is geweest.

Dag 5 - Bad Karlshafen - Melsungen. afstand 106 km.


Bij het Pension spreken we nog vijf duitse vakantiefietsers die het voor gezien houden wegens zeer slecht weer de afgelopen dagen en overnachten in een tent onmogelijk was, dus zij gaan op naar de bahnhof en terug naar huis. Wij gaan gewoon onze tocht vervolgen en fietsen verder door het Weserbergland, een mooi glooiende omgeving. We naderen het einde van de Weserradweg en komen aan in Hann.Munden. We bezoeken de historische binnenstad die rijk is aan mooie vakwerkhuizen en gebouwen in de stijl van Wezerrenaissance, waaronder het raadhuis. We zoeken een terras op in de Altstadt en genieten van deze gezelligheid. Hierna gaan we nog bij de oude brug kijken van Hann.Munden waar de rivieren de Werra en de Fulda de Weser vormen. Vanaf hier gaan we onze weg vervolgen langs de Fuldaradweg richting de stad Kassel, we passeren de stad aan de buitenkant zodat we niet veel last hebben van het drukke verkeer. We besluiten om vandaag door te fietsen naar Melsungen omdat het prima weer is. Als we een overnachting zoeken in de Altstadt komen er enkele toeristen op ons af die hadden gezien dat we met GPS fietsten en dit zeer interessant vinden, dus krijgen ze een kleine uitleg van ons.

Dag 7 - Fulda - Obersinn. afstand 68 km.


Tijdens het ontbijt spreken we met een Nederlands echtpaar uit Oldemarkt bij Giethoorn die onderweg zijn van Oostenrijk naar huis. Eerst even langs de Dom van Fulda waar de bijzetting was van de in Dokkum vermoorde bisschop Bonifatius. We verlaten deze bedevaartplaats en gaan verder over de R1 richting de plaats Ried. Hier eindigd voor ons de Fuldaradweg en gaan verder over de R2 / Rhön-Sinntal radweg. We fietsen van 200 naar 500 meter hoogte en zo ook weer terug met zeer mooie vergezichten Al valt het ons toch wel redelijk zwaar vanwege het zeer warme weer. Maar opééns zijn we het bord van de R2 kwijt en de paden worden er niet beter op. We spreken bewoners aan uit de omgeving en die schrijven voor ons de plaatsen op zodat we de R2 weer kunnen volgen. Net voor Obersin vragen we voor de zekerheid nog maar ééns, een mevrouw die ons al had gehoord dacht dat wij Polen of Russen waren “NEIN AUS HOLLAND” gelukkig maar. Als we aankomen in Obersinn vinden we een klein pension. We gaan eten bij een gaststatte een plaatselijke kroeg en nemen een Beiers gerecht,“Grill-Haxen mit Sauerkraut”.

Dag 9 - Wertheim - Creglingen. afstand 81 km.


Vandaag volgen we de route Liebliches Taubertal dit volgt het riviertje de Tauber die uitmond in de Main. Na een aantal kilometers had Sietze de ketting eraf dus gerepareerd, maar op dat moment naderen ons twee duitse vakantiefietsers waarvan de fiets van de man behoorlijke aanschaaft, we hebben hulp geboden en gezamenlijk het probleem opgelost. Rond half twaalf zijn we in Reicholzheim, de zon begint feller te schijnen en de temperaturen lopen snel op. Als we in Tauberbischofsheim zijn is het 37 graden en nemen voor de tweede keer pauze om wat te gaan drinken. Nu gaan we verder naar het wijndorp Markelsheim en de bekende plaats Weikerheim, met zijn wereldberoemd kasteel Renaissanceschloss. Ook hier zoeken we een terras op omdat het verschrikkelijk warm is. Na een tijdje zijn we weer wat bijgetrokken en gaan verder richting Rottingen, het weer begint te veranderen en net een paar kilometer voor Creglingen krijgen we een ontzettende onweersbui, kort maar krachtig maar wat heerlijk na al die warmte. Toch zoeken we een plaats om te schuilen en wachten tot het droog word, als we weer vertrekken horen we nog veel gerommel in de lucht en vertrouwen het weer niet, dus gaan snel naar Creglingen om te overnachten.

Dag 11 - Gunzehausen - Pfünz. afstand 81 km.


Bij de oude vrouw konden we alleen slapen maar niet onbijten, dit moest bij de bakker net om de hoek. Dit was voor ons geen probleem want je kon bij de bakker vanaf 6 uur terecht. Na een heerlijk ontbijt gaan we terug naar onze zimmerfrei en nemen afscheid van de eigenaresse. Als we Gunzenhausen verlaten gaan we verder door het natuurpark naar Treuchtlingen, hier zien we het landschap langzaam veranderen Frankische Alb. De vallei word smaller en steiler en de kalkstenen rotsen steken uit de beboste berghellingen. Langzaam naderen we Pappenheim waar de Pappenheimers wonen. Als we bij Solnhofen zijn komen we langs de Zwölf Aposteln een bekende rotsformatie in het Altmühltal. Fietsen door dit prachtige landschap is echt genieten, we komen langs Dollnstein en gaan verder naar Eichstätt een universiteitsstad. Hier nemen we pauze want de temperatuur was weer behoorlijk opgelopen. Als we aankomen in Pfünz zoeken we hier een overnachting en gaan dan nog wandelen naar het Romerkasteel.

Dag 13 - Rustdag.


Vandaag krijgen onze benen rust om de volgende dag er weer fris tegen aan te kunnen. Het weer is goed dus tijd om iets te gaan bezichtigen. We kiezen ervoor om een boottocht te gaan maken over de Donau naar Weltenburg en varen langs de steil oprijzende rotsen, waar de Donau zich ooit doorheen gebroken heeft. Hier aangekomen brengen we een bezoek aan Klooster Weltenburg, dit is één van de grootste barokkerken van Duitsland, heel mooi en interessant , zeker een bezoek waard. Als we in de loop van de dag terug varen genieten we nogmaals van deze prachtige boottocht. Terug in Kelheim gaan we de Befreiungshalle bezoeken die op de Michelsberg staat. Dit monumentale ronde gebouw is ter herinnering aan de bevrijdingsoorlog tegen Napoleon, versierd met marmermozaiëk en 34 zegegodinnen van wit marmer met bronsen schilden. Ook heb je vanaf dit punt een geweldig mooi uitzicht over het Altmühltal. Na dit te hebben bezocht is de dag bijna weer ten einde en maken we nog een wandeling door de Altstadt van Kelheim. Als we‘s avonds bij een Pizzaria zitten te eten kijken we terug op een fantastische mooie dag.

Dag 15 - Straubing - Passau. afstand 122 km.


Vertrokken uit Straubing fietsen we verder over de Donauradweg richting Bogen. Even later arriveren wij dan in Deggendorf en hebben wel trek in wat lekkers, dus op naar de bakker waar we een kop koffie met een luxebroodje nemen wat ons voortreffelijk smaakt. Net buiten Deggendorf fietsen we een stukje door een Industrie gebied en naderen Niederalteich waar we de Donau verlaten en verder zullen gaan over de Donau Ilz radweg een fietspad over een voormalige spoorlijn door het Naturpark Bayerischer Wald, wat ligt op de grens met Tsjechié. Dit fietspad eindigt in Kalteneck en hierna moeten we dan nog zo’n 20 km stroomopwaarts langs de rivier de Ilz naar Passau. Dit lijkt een gemakkelijke opgave maar niets is minder waar, het fietspad wat we nemen is in het begin nog wel te doen maar hoe verder hoe slechter, over trapjes en boomstronken en of dit nog niet genoeg is fietsen we ook nog verkeerd. We gaan een stuk terug en nemen een andere route, nu langs de weg alleen moeten we wel flink op de trappers staan. Wanneer er twee mountainbikers aankomen vragen we voor de zekerheid nog een keer of dit wel de goede weg is. Ze zijn zo vriendelijk en rijden met ons mee tot bijna aan Passau. “Fietsvrienden” nog ontzettend bedankt, maar wat waren de laatste kilometers zwaar.

Dag 17 -  Burghausen - Bad Reichenhall. afstand 82 km.


Nu we de jazz stad achter ons laten gaan we verder door Oostenrijk en verlaten even de Salzach. We fietsen verder door een bosrijke omgeving richting Ostermiething, en net buiten het dorp komen we weer uit bij de rivier. Opnieuw vervolgen we onze weg stroomopwaarts langs de Salzach, dit is een snel stromende rivier met schoon helder water dat afkomstig is uit de Alpen. De Salzach is de langste zijrivier van de Inn die zijn naam ontleent aan de zouthandel die hier tot in de 18e eeuw werd bedreven. Als we in Oberndorf bei Salzburg zijn gaan we over de Salzach naar Laufen over één van Europa’s mooiste historische Länderbrücke terug naar Duitsland. Hierna gaan we verder over de Salzhandelsweg richting Freilassing en Piding en hebben dan al een prachtig uitzicht op de Alpen. Nog een klein stukje van de Königssee radweg en we naderen Bad Reichenhall in het prachtige Berchtesgadener land. Hier aangekomen blijkt het ontzettend druk te zijn met veel toeristen en gaan dan maar gelijk naar de tourist info om een overnachting te vragen. Maar voordat alles is geregeld vanwege een dubbele reservering zijn we toch bijna een uur verder en kunnen dan eindelijk naar ons pension.

Dag 19 -  Konigssee - Berchtesgaden.


Vanaf ons balkon hebben we een prachtig mooi uitzicht over de Königssee, maar toch gaan we terug naar Berchtesgaden vanwege de centrale ligging. We fietsen terug langs de Königsseer Ache ongeveer 5 km en boeken via de tourist info een pension voor 2 nachten. Als we hier aankomen worden we vriendelijk ontvangen door een ouder echtpaar, we krijgen een kamer met balkon en uitzicht op de berg “Watzmann” met een hoogte van 2713 meter, de hoogste top van de Berchtesgadener Alpen Later vandaag gaan we het Kehlsteinhaus bezoeken ook wel het adelaarsnest genoemd, een granieten huis dat Hitler kreeg op zijn vijftigste verjaardag en werd gebouwd op 1834 meter hoogte op de top van de Keilsteinberg nabij de Obersalzberg. Wat hebben we hier een fantastische middag gehad met een geweldig uitzicht over de Alpen van Oostenrijk en Duitsland, een ervaring rijker die we voor geen goud hadden willen missen.

Dag 21 - Berchtesgaden - Munchen - Utrecht - Leeuwarden - Twijzelerheide.


Gute Morgen, Anita en freund zo worden we ‘s morgens begroet bij het ontbijt dit omdat ze de naam Sietze moeilijk kunnen uitspreken. We nemen afscheid van de familie Stocker en bedanken ze voor de gastvrijheid. Als we later in de trein zitten naar Munchen om daar vanavond op de Citynightline terug te gaan naar Nederland, kijken we terug op 3 prachtige weken fietsvakantie Want ook deze reis hebben we weer ontzettend veel gezien, beleefd en genoten. Als we de volgende ochtend aankomen in Leeuwarden gaan we nog wat drinken in het centrum en fietsen dan de laatste kilometers terug naar huis.

Dag 20 -  Rustdag.


Op onze laatste dag gaan we naar de Jennerbahn (kabelbaan) die je naar de top van de Jenner brengt 1874 meter hoog. Als we boven zijn is het al behoorlijk warm maar we besluiten toch eerst naar het hoogste punt van de Jenner te wandelen en genieten hier van een geweldig uitzicht. Nadat we boven wat hebben gedronken bij een restaurant gaan we hierna een bergwandeling maken. We wandelen door het Nationaal Park Berchtesgaden met een mooi uitzicht op de Königssee. Na een aantal kilometers gaan we even op een bankje zitten en horen het belgerinkel van de koeien steeds dichterbij komen en het duurt dan ook niet lang voordat ze bij ons zijn, wat een mooi gezicht. Hierna gaan we terug naar Berchtesgaden en hebben dan een leuke bergwandeling gehad door een geweldige mooie omgeving. Als we ‘s avonds terug keren naar ons Pension is Heidi de gastvrouw blij ons terug te zien omdat ze zich zorgen maakte omdat we zo lang weg waren. Later op de kamer gaan we nog even op het balkon zitten nababbelen over deze bijzondere dag.

Dag 18 -  Bad Reichenhall - Konigssee. afstand 30 km.


We vertrekken uit Bad Reichenhall en het einde is bijna inzicht en gaan verder richting Bischofswiesen. Later als we in de oude stad Berchtesgaden aankomen dat word omgeven door hoge bergen, kijken we hier even rond. Na een leuk gesprek te hebben gehad met  twee toeristen over onze fietsvakantie vinden ze dit een geweldige prestatie. Zo, nu we dit op zak hebben kunnen we verder en volgen we een stromend riviertje Königsseer Ache dat loopt van Berchtesgaden naar de Königssee. Wanneer we arriveren in Schönau am Konigssee is dit het einde van onze tocht. Wat ontzettend veel toeristen hier en alles wat je hier vind zijn souvenierswinkels en hotels. We zoeken een overnachting en gaan vanmiddag nog een boottocht maken over de Königssee, dat lijkt ons geweldig mooi. Als we later uitvaren over het diepste meer van duitsland naar St. Bartholomä en Salet hebben we een prachtig mooi uitzicht over het meer en de bergen, echt genieten dus. Tegen de avond als we terug zijn lopen we nog even langs de souvenierswinkels en is er weer een mooie dag voorbij.

Dag 16 - Passau - Burghausen. afstand 99 km.


Als we klaar zijn voor vertrek zijn we goed uitgerust na de zware dag van gisteren. We fietsen naar de Dom St. Stephan met het grootste orgel van Europa uit 1668 die we gaan bekijken. Later gaan we naar de oude binnenstad waar drie rivieren bijéén komen, Donau, Ilz en de Inn waardoor de stad ook wel de Dreiflussenstadt word genoemd. Als we uit Passau vertrekken gaan we al snel de grens over naar Oostenrijk en volgen de rivier de Inn over de Tauernradweg. In Schärding nemen we tijd voor een pauze en genieten van de gezellige drukte hier. Als we weer verder gaan komen we nog in gesprek met een vakantiefietser uit België (Antwerpen) die bij Braunau am Inn ons weer verlaat. Wij gaan verder over de Tauernradweg en verruilen de Inn voor rivier de Salzach. De paden die we volgen zijn veelal van gravel en langzamerhand word het tijd voor een overnachting en die vinden we in Burghausen een stad met één van de langste kastelen van Europa en bekend is om zijn Street of Fame van wereldberoemde jazz zangers die hier ooit te gast waren op het jaarlijks terugkerend festival.

Dag 14 - Kelheim - Straubing. afstand 89 km.


Na een goede nachtrust en een prima ontbijt nemen we afscheid van de zeer gastvrije eigenaars van Pension Dietz een echte aanrader. We gaan nu verder langs de Donauradweg misschien wel de bekendste fietsroute van Europa. We fietsen zo nu en dan achter de dijk zodat we geen zicht op de Donau hebben, maar voor ons is dit geen probleem want er is nog zoveel meer te zien. Als we de historische stad Regensburg aan de Donau binnen fietsen is het hier druk met toeristen. We zoeken een gezellig terras op vlakbij de middeleeuwse Steinerne Brücke en de Dom St. Peter de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad. Wanneer we later weer vertrekken gaan we richting Donaustauf en komen langs het Walhalla een eretempel gebouwd tussen 1830 en 1840. We zien de lucht zo nu en dan flink betrekken, maar gelukkig houden wij het nog steeds droog. Even verder zien we steeds meer waterplassen op de weg liggen en beseffen ons dat wij geluk hebben gehad. We besluiten dan om door te gaan naar Straubing en bij aankomst zien we een schilderachtig stadscentrum met veel historische bouwwerken en besluiten dan om hier te gaan overnachten.

Dag 12 - Pfünz - Kelheim. afstand 83 km.


Als we vertrekken begint het al weer flink warm te worden, dus op naar tropische temperaturen tot boven de 30 graden. Wanneer we lekker rond peddelen op onze trappers genieten we met volle teugen “Wunderschön”. We fietsen richting Walting, Kipfenberg en dan verder naar Beilngries en komen langs oude burchten, mooie vakwerkhuizen en binnenplaatsen die je nog een middeleeuws gevoel geven. In Dietfürt am der Altmühl voegt rivier de Altmühl zich samen en gaat verder als het Main-Donau kanaal tot aan Kelheim. We fietsen richting Riedenberg en gaan voor de zoveelste keer een terras op zoeken om wat te drinken Als we vertrekken vullen we onze bidons nog ééns met water en voordat we weg gaan komt er een man naar ons toe die vraagt waar we onze bidons hebben gevuld. Hij waarschuwde ons dat alleen het water wat je bestelt aan de bar drinkwater is en de rest niet. Bij de plaats Essing komen we voorbij de langste houten wandelbrug van Europa van 193 meter. Met nog enkele kilometers voor de boeg bereiken we dan Kelheim waar we een dag rust zullen gaan houden.

Dag 10 - Creglingen - Gunzenhausen. afstand 96 km.


Voordat we gaan vertrekken hebben we opnieuw een leuk gesprek met zes duitse vakantiefietsers. Eenmaal op de trappers komen we langs Archshofen, Tauberzell en zo rond de klok van 11 uur arriveren we in Rothenburg ob der Tauber een prachtige middeleeuwse stijl gebouwde stad. Je ziet hier dan ook veel buitenlandse toeristen, waaronder ook veel uit Aziatische landen Nadat we hier wat hebben rond gekeken en een terras hebben bezocht gaan we verder. We verlaten het Taubertal en gaan nu door het natuurpark Altmühltal. De éérste kilometers komen we door een gebied dat lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan oud en sober, maar na Leutershausen begint dit te veranderen, mooie fietspaden door een prachtig mooi landschap. We komen aan in Herrieden en gaan langs de bakker voor een lux broodje, wat heerlijk smaakt. Als we verder gaan richting Gunzenhausen komen we langs de Altmühlsee, het is intussen 30 graden en veel mensen zoeken verkoeling aan het water. We genieten van deze mooie omgeving en fietsen heerlijk langs het water. Als we aankomen in Gunzenhausen zoeken we een overnachting en dit vinden we bij een oude mevrouw van 83 jaar “Zimmerfrei”.

Dag 8 - Obersinn - Wertheim. afstand 80 km.


We  gaan verder over de R2 Rhön-Sinntal radweg richting Mittelsinn, Burgsinn en Rieneck, de route die we gisteren waren kwijt geraakt. Al deze plaatsen vallen onder de regio Main-Spessart een mooi natuurgebied. Na Rieneck gaan we richting Gemunden Am Main en verder langs rivier de Main die we zullen volgen tot aan Wertheim. De temperaturen lopen op tot over de 30 graden tropische warm, dus maar wat vaker afkoelen in de schaduw en veel drinken. Als we aankomen in Marienheidenfeld moeten we afwijken van de route vanwege een dorpsfeest maar als fietser moet het altijd wel lukken, dus gewoon doorgaan Steeds meer mensen moesten we passeren en waren genoodzaakt om te lopen met de fiets aan de hand. Het was een groot feest met meer dan 1000 kraampjes. Als we er door heen zijn besluiten we door te gaan naar Wertheim de noordelijkste stad in de deelstaat  Baden-Württemberg en gaan hier overnachten. Klokslag 15.30 uur hadden we alles geregeld. Hierna hebben we de Burg Werheim nog bezocht, één van de oudste ruïnes van deze deelstaat.

Dag 6 - Melsungen - Fulda. afstand 102 km.


Voor we uit Melsungen vertrekken fietsen we nog even over de marktplatz en maken van het raadhuis nog een paar foto’s. Het weer is goed en ook voor de komende dagen lijken de vooruitzichten beter te worden. We volgen de R1 door het Fuldatal met goede geasfalteerde fietspaden door een mooi glooiend landschap. De route volgt de rivier de Fulda maar gelukkig fietsen we niet altijd langs de rivier maar ook veel door de omgeving ernaast. We naderen Bad Hersfeld die bekend is om het oudste volksfeest van Duitsland “Lullusfeest” dat herinnert aan aartsbisschop Lullus stichter van deze plaats en leerling was van Bonifatius. Nu we een stukje geschiedenis rijker zijn geworden word het tijd voor onze middag pauze en belanden we in Kerspenhauzen. Hierna fietsen we verder en proberen vandaag te eindigen bij de stad Fulda wat ligt tussen de gebergten Vogelsberg en de Rhön. Heerlijk genietend van de omgeving naderen we ons einddoel, en niet ver van de route vinden we Gasthof Martin. We brengen de spullen naar de kamer en gaan hier een hapje eten, een schnitzel met gebakken aardappels, groente en een glas drinken voor 6 euro, waar vind je nog zo iets, zeker niet in Nederland.

Dag 4 - Heiligenkirchen - Bad Karlshafen. afstand 80 km.


Vandaag vertrekken we met droog en zonnig weer en vervolgen onze weg door het Teutoburgerwald. We komen langs de Externsteine, deze rotsformatie bestaat uit enkele lange stenen die abrupt uit het heuvelachtige landschap oprijzen en ongeveer 120 miljoen jaren terug ontstaan zijn, zeer indrukwekkend. Even later verlaten we het Teutoburgerwald en gaan verder richting Mariënmunster. Vanaf hier gaan we geleidelijk enkele kilometers afdalen naar het oude stadje Hoxter wat ligt aan de rivier de Weser in het Wesserbergland. In Hoxter pakken we een terrasje en maken tijd voor koffie met gebak ter ere van Anita haar verjaardag. Wanneer we verder gaan verlaten we de Europaradweg en vervolgen onze weg over de Weserradweg langs de rivier. We rijden door een prachtig heuvellandschap alleen de lucht word er niet beter op en het duurt niet lang als we de eerste druppels voelen. We komen aan in Bad Karlshafen en het regent nog steeds dus zoeken we hier een overnachting. Het eerste Gasthof waar we vragen zegt de mevrouw gelijk al dat het vol is en we krijgen de gedachte dat fietsers hier niet welkom zijn, nou goed dan op naar de volgende Pension Fuhrhop en hier waren we gelukkig wel welkom.

Dag 3 - Harsewinkel - Heiligenkirchen. afstand 85 km.


Als we onze fietsen hebben gepakt gaan we verder richting de stad Gütersloh. Hierna door naar de plaats Schloß Holte-Stukenbrock door het Holterwald waar we langs kasteel Holte komen die stamt uit de 17e eeuw. We rijden heerlijk tussen de vele maisvelden door en het enige wat we zo nu en dan horen is het getoeter van de trein, dit omdat er veel onbewaakte spoorwegovergangen zijn in dit landbouwgebied. Na enige kilometers hebben we wel trek in een versnappering maar helaas “Ruhetag” dus uit nood maar op naar de supermarkt. We verlaten deze landelijke omgeving en gaan verder door het veel heuvelachtiger en bosrijker Teutoburgerwald. Fietsen over gravelpaden met grote en dikke stenen wat het fietsen er niet gemakkelijker opmaakt voor ons, maar ook hieraan komt gelukkig een eind. Net buiten Detmold zien we het bord Hermannsdenkmal staan, welke kant op “NAAR BOVEN” met een steigingspercentage van 20 procent blijken een paar kilometers toch verder te zijn dan we denken. Als we boven aankomen zijn we blij dat we er zijn maar het is de moeite waard omdat je vanaf hier een mooi uitzicht hebt over het Teutoburgerwald op 386 meter hoogte. Rond gekeken en weer terug naar de route afdalen naar Heiligenkirchen waar we gaan overnachten.

2009 Naar de Königssee - 1504 km

Een route door het Teutoburgerwald, Rhön en het prachtige Altmuhltal,
en langs de rivieren “Weser, Ilz en de Salzach, en als einddoel
het
Nationaal Park Berchtesgaden.            

Home

Copyright © 2006 - 2014 Ride A Bike

Laatst bijgewerkt op woensdag, december 10, 2014

Vragen over deze reis

Verslag 2008
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend
Word aangewerkt
Verslag 2010
Ride a Bike

Königsseer Ache rivier - Berchtesgadener Land

Contouren van het Teutoburgerwald

Fulda radweg

 Tauberländer Dorfmuseum

              Der Tatzlwurm langste houten wandelbrug van Europa

Uitzicht op Passau

Grazen in de bergen

Boottocht over de Konigssee

Haus Stapel in Havixbeck

Schloss Holte

Hooi rollen

Hermannsdenkmal

Regen in aantocht

Externsteine

Weserbergland

Rathaus Hann. Munden

Vakwerk in Melsungen

Dom Fulda

Middelgebergte - De Rhön

Schloss Wertheim

Rivier de Main

Amtsschloss Tauberbischofsheim

Werbach over de Tauber

Beeldende Kunst

Rondrit door Rothenburg ob der Tauber

Altstadt - Rothenburg ob der Tauber

Zwölf Apostel Felsen

Altmühltal radweg

Barokke gevels van Eichstätt

      Langs de Donau

Befreiungshalle

Van Kelheim naar Weltenburg

Regensburg

Altstadt Deggendorf

Drie rivieren punt in Passau

Schloss bij Neuhaus am Inn

Vispassage

Länderbrücke Oostenrijk - Duitsland

We naderen de Alpen

Sankt Bartholomä

Prachtig uitzicht

Kehlsteinhaus

Jenner 1874 meter

Nationaal Park Berchtesgaden