2010 Onze Oosterburen - 1262 km

Een tocht naar het voormalige Oostduitsland, door veel Natuur
en Nationale parken, zoals het Werratal, Harz, Habichtswald en Hanich
en langs de prachtige stuwmeren van het Sauerland.

Als we bij de oude spoorbrug aankomen waar we de Rhein over moeten om Köln te bereiken heeft dit nog heel wat voeten in de aarde vanwege werkzaamheden moeten we met de fietsen bij de trap op en af wat nog een hels karwei is. Maar eenmaal aan de andere kant zijn we blij dat we er zijn en gaan over de boulevard naar het centrum. Na wat hebben rond gekeken besluiten we navraag te doen bij de bahnhof of er nog een mogelijkheid bestaat om vanavond nog naar huis terug te keren. Dit blijkt nog mogelijk te zijn, dus snel de trein opzoeken omdat deze over 20 minuten vertrekt.  Gelukkig zijn we net op tijd bij het juiste spoor als de trein aankomt rijden en kunnen we zo met onze fietsen naar binnen. Alleen verliep alles wat anders dan gepland en komen uiteindelijk pas om 02.30 uur aan in Leeuwarden. Nu fietsen we dan midden in de nacht terug naar huis en arriveren daar om tien voor vier. Het was een tocht met pieken en dalen, met mooi en slecht weer maar wel met mooie herinneringen.

Dag 18 -  Eckenhagen - Köln - Leeuwarden - Twijzelerheide. afstand 101 km.


Wanneer we onze fietsen onder een kleed vandaan halen schrikken we ons een hoedje, en zien een uit de kluiten gewassen sprinkhaan op Sietze zijn fiets (reuzensprinkhaan). Wanneer we hem proberen te verwijderen springt hij op Anita haar fiets, dus nog maar een keer proberen hem weg te krijgen, wanneer hij dan uiteindelijk in het gras valt kunnen wij onze bepakking op de fiets doen en vertrekken voor het laatste stuk van deze fietsvakantie. Eenmaal op de fiets gaan we door het Naturpark Bergischesland en denken dan dat het minder heuvelachtig zal worden, maar niets is minder waar want we fietsen nog steeds bergje op en bergje af. Dit kost ons nog wat laatste krachtinspanningen tot het plaatsje Forsbach en dan nog zo’n 10 kilometer afdalen naar Phorz Am Rhein. Als we hier aankomen moeten we volgens onze routegegevens met de pont naar de overkant, maar volgens twee toeristen vaart de pont op het moment alleen op zondag en adviseerden zij ons op dezelfde kant te blijven en dan vanaf deze kant Köln binnen te fietsen. Nu we verder langs de Rhein gaan hebben we al een mooi uitzicht op de vierde grootste stad van Duitsland met zijn grootste kathedraal van dit land ( Dom van Keulen) die ver boven de stad uitsteekt.

Dag 17 -  Wildewiese - Eckenhagen. afstand 68 km.


Na een prima ontbijt nemen we afscheid van de gastheer en mevrouw en ze wensen ons nog een voorspoedige reis. We moeten nog een klein stukje klimmen en hebben dan het hoogste punt bereikt. Hier staat een Vodafone mast die je kunt betreden voor een nog mooier uitzicht, alleen moet je dan nog wel 170 treden omhoog, zo gezegd zo gedaan. Hierna gaan we afdalen richting Finnentrop over gravelpaden dwars door de bossen en daarna verder naar Attendorn door het Naturpark Ebbegebirge een mooie route langs kleine watervalletjes. In de plaats Attendorn gaan we de grootste en één van de mooiste druipsteengrotten van Duitsland bezoeken “Atta-Höhle”. Na een rondleiding van ongeveer 45 minuten was dit een belevenis die we nooit zullen vergeten. Wanneer we buiten komen is de temperatuur hier een stuk aangenamer dan binnen. We gaan naar het centrum voor een kop koffie met gebak. Hierna vervolgen we onze weg langs het stuwmeer de Biggesee, wat ligt tussen Attendorn en Olpe en komen over een mooi fietspad langs het water van bijna 18 kilometer lang. Aangekomen in Olpe besluiten we door te gaan naar Eckenhagen  om daar te overnachten en laten dan het Sauerland achter ons.

Dag 16 - Korbecke - Wildewiese. afstand 76 km.


Nu we vertrekken en gaan afdalen naar de stad Soest gaat dit zeer voorspoedig. We laten bij de fietsenmaker een paar nieuwe trappers op de fiets zetten en gaan dan langs een andere route terug naar de Möhnesee. Als we hier aankomen gaan we over de sperrmauer (stuwdam) naar de andere kant  van de Möhnesee en fietsen dan over een mooi fietspad langs het stuwmeer en door de bossen van het Naturpark Arnsberger Wald. Wanneer we het onverharde pad zien naar Arnsberg, welke we zouden nemen, ziet dit er niet goed uit vanwege de vele regen van afgelopen nacht en besluiten een andere route te nemen. Vanwege wegomleggingen rijden we nog een behoorlijk stuk om en komen alsnog in Arnsberg. Na de plaats Hachen gaan we verder naar de Sorpesee en hier aangekomen stormt het behoorlijk. We fietsen verder langs het stuwmeer tot aan Amecke. Hierna gaan we verder door het “Naturpark Homert” naar Wildewiese over een onverhard pad door de bossen wat ons niet gemakkelijk vergaat, soms fietsend en dan weer lopend. Aan het einde van deze lange weg hebben we een slaapplaats en een schitterend uitzicht.

Dag 15 - Willingen - Korbecke. afstand 75 km.


Als we Willingen verlaten is het nog erg rustig en liggen de meeste feestgangers nog op één oor om hun roes uit te slapen. Het zonnetje schijnt  en we fietsen heerlijk door de bossen naar de plaats Brilon. Als we hier aankomen gaan we naar het marktplein met het stadhuis waarvan de bouw dateert uit 1250, een van de oudste stadhuizen van Duitsland. Hierna gaan we verder naar Alme en vervolgens naar Siddinghausen waar we over een fietspad gaan (Kaiserroute) die ligt op een oude spoorlijn tot aan het stuwmeer Möhnesee door het Naturpark Arnsberger Wald. Als we in Belecke van een overheerlijke sorbet genieten begint de lucht langzaam te betrekken, dus gaan we snel verder en horen het al rommelen en de lucht word alleen maar grijzer en al snel zitten we midden in een onweersbui. Wanneer het even later droog is gaan we verder naar Korbecke, alleen heeft Sietze pech met zijn trapper want deze is stuk gedraaid van de schroefdraad en moet worden vervangen. In deze plaats aangekomen blijkt er geen fietsenmaker te zijn en bij navraag is de dichtsbijzijnde in Soest. Gezien het vandaag zondag is, zullen we moeten wachten tot morgen, dus blijven we hier overnachten omdat we het weer ook niet meer vertrouwen.

Dag 13 - Hann.Münden - Nieder-Werbe. afstand 80 km.


Als we de drie rivieren stad Hannoversch Münden hebben verlaten gaan we door naar Wilhelmshausen en verder richting Espenau, waar we dan al snel de weg kwijt raken en voor we weer op de route zitten heeft dit ons inmiddels flink wat tijd gekost Nu we aankomen bij Velmar volgen we de Kassel-Edersee radweg naar Ahnatal en verder door het Naturpark Habichtswald over de Hohe Dörnberg wat een zeer slecht onverhard pad is door het bos, mopperend en ploeterend gaan we langzaam omhoog en éénmaal boven vragen we ons af of we nog wel moeten door gaan. Maar gezien we nu toch gaan afdalen naar Dörnberg maken we het beste er maar van. Gelukkig worden de wegen beter en genieten we van de omgeving en het mooie weer. Als we Wolfhagen bereiken en onze benen het al zwaar te verduren hebben gehad vinden we het tijd voor een rustpauze en ploffen neer op een terras. Na heerlijk te zijn bijgekomen gaan we op naar Ippinghausen en verlaten het Habichtswald en gaan verder richting de Edersee. Bij de plaats Nieder-Werbe houden we het vandaag voorgezien. Vanwege deze zware dag met behoorlijk wat klimmen zullen we vanavond dan ook wel slapen als een roos.

Dag 12 - Eschwege - Hann.Münden. afstand 68 km.


Voordat we vertrekken gaan we éérst langs de autowasstraat om onze fietsen af te spoelen want met al die regen en onverharde paden begint het zo hier en daar toch wat te piepen en te knarsen. Als we dan weg gaan weten we niet wat ons overkomt, is dit waar, zien we de zon tevoorschijn komen, gelukkig maar, na regen toch eindelijk zonneschijn. Met een goed humeur vervolgen we onze weg door het Werratal over een goed aangelegd fietspad door een schitterend landschap met onderweg veel fruitbomen. Bij Bad Sooden-Allendorf waar de grens liep van Oost naar West Duitsland bezoeken we het grensmuseum. Hier verloren 26 mensen het leven om te vluchten vanuit de DDR, iets wat toch wel grote indruk op ons maakt. Wanneer we weer terug fietsen naar Bad Sooden-Allendorf zijn de straten versierd met verschillende soorten granen, de bekende oogstfeesten van augustus Hierna fietsen we nog door een aantal dorpen en komen dan aan in Hann. Münden waar de Werra zich met de Fulda verenigt en verder gaat als de Weser. Een prachtige oude handelsstad met vele vakwerkhuizen wat ook tevens ons eindpunt is voor vandaag.

Dag 11 - Mühlhausen - Eschwege. afstand 87 km.


Vol goede moed vertrekken we uit Mühlhausen, gelukkig is het droog en laten we hopen dat het ook zo blijft. Net buiten de stad gaan we verder over de Werra-Unstrut radweg. Opééns zegt Anita tegen mij het voelt net of zit er iemand bij mij achterop, want  ik kom haast niet meer vooruit. Het probleem is te weinig lucht of een lekke achterband, als éérste optie pompen we er lucht in en kijken wel hoe het verder gaat. Bij Kammerforst gaan we verder door het Nationalpark Hainich alleen zien we het weer er niet beter op worden de zoveelste dag op rij, maar wij laten ons niet kisten. Ponchou en overschoenen aan en doorgaan, gelukkig fietsen we door de bossen dus de bomen vangen de meeste regen voor ons op. Zodra we het hoogste punt hebben bereikt dalen we af naar Bischofroda en gaan dan verder naar Creuzberg wat ligt aan rivier de Werra. Vanaf nu volgen we de Werratal radweg een mooie route door kleine dorpjes en een prachtige omgeving. In Treffurt gaan we aan bij een backerij voor koffie en dan door naar Eschwege voor een overnachting, om deze te vinden heeft nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk toch gelukt.

Dag 10 - Sondershausen - Mühlhausen. afstand 51 km.


Als we onze ogen openen is het éérste wat we horen het tikkelen van de regen, dus pokke weer. Wanneer we vertrekken uit Sonderhausen is het droog  met zo nu en dan een wazig zonnetje. Als we later weer op de route zitten en verder gaan over het onverharde pad waar geen eind aan leek te komen, zijn we toch bij Schernberg er weer uit. Ondertussen is het weer er niet beter op geworden, éérst nog lichte regen maar niet lang daarna valt het met bakken uit de lucht, maar toch fietsen we door en tot overmaat van ramp schiet bij Sietze ook nog de ketting er af, wat ik toen heb geroepen laat ik maar achterwege. Even verder dient zich het volgende probleem aan Anita moet nodig plassen maar waar dan er is niets in de buurt en het regent pijpestelen, nou dan maar aan achter een boom onder de ponchou. Bij Helbedundorf gaan we toch maar schuilen en een uur later word het weer droog. We besluiten snel door te fietsen naar Muhlhausen en komen daar zo rond de klok van 3 uur aan. Als we op een terras zitten aan een kop soep om wat bij te komen, betrekt de lucht  opnieuw en laat de regen niet lang op zich wachten. We besluiten om hier te blijven en overnachten in een keurig gerestaureerd Pension met uitzicht op de Marienkirche.

Dag 9 - Sangershausen - Sondershausen. afstand 75 km.


Nadat we zeer vriendelijk worden uitgezwaaid door de eigenaar gaan we naar de bahnhof voor een rit van een half uur naar Sangershausen, bedoeling was Bad Frankenhausen maar deze bleek te zijn opgeheven. Wanneer we hier aankomen gaan we verder over de Südharz naar Rossla. Als we bij Kelbra zijn moeten we naar de top van de legendarische berg Kyffhauser om naar het 81 meter hoge Kyffhauser Denkmal een standbeeld van Keizer Wilhelm de éérste te bekijken. Éénmaal hier willen we ook boven in de toren kijken maar moeten dan nog wel 247 treden trotseren, dus omhoog, maar als beloning heb je dan een geweldig uitzicht over het Kyffhauser Naturpark en Goldene Aue. Wanneer we weer op de fiets zitten en afdalen richting Steinthaleben kunnen we het trappen wel even vergeten want met suizende banden en een snelheid van plusminus 60 km zijn we zo weer terug bij af. Hierna is het steeds klimmen en afdalen door verschillende afgelegen dorpjes. Als we dan aankomen in Sondershausen vinden we het genoeg voor vandaag en gaan we hier overnachten.

Dag 8 - Thale - Hettstedt. afstand 8 km.


Wanneer we waker worden en door het raam naar buiten kijken is het grijs en miezerig weer. Na het ontbijt gaan we toch een wandeling maken langs de wilde rivier de Bode door een prachtig stuk ongerepte natuur. Wanneer we terug keren is het nog steeds nat, maar toch besluiten we om naar de Hexentanzplatz te gaan met de kabelbaan. Hier aangekomen gaan we eerst wat eten en drinken in de hoop dat het weer opklaard. Het uitzicht wat zo mooi moest zijn over het Bodental is grijs van mist en regen Als we rond de klok van vier uur weer beneden zijn besluiten we met de trein naar Bad Frankenhausen te gaan. Met hulp van de treinmachinist die ons aangeeft waar we moeten overstappen zijn we vertrokken. We komen aan in Sandersleben op een oud verlaten station waar we moeten overstappen. Maar nu blijkt het dat de volgende trein pas komt over ander half uur “SHIT”, het is al laat dus dan maar op de fiets naar de dichtsbijzijnde plaats Hettstedt voor een overnachting bij een Chinees Restaurant. Terugkijkend op vandaag was het een dag met heksen, vliegende bezems en klote weer.

Dag 7 - Wernigerode - Thale. afstand 30 km.


Na een prima ontbijt en in overleg met de gastvrouw mochten we onze fietsen en bagage laten staan omdat we met de stoomlocomotief Harzer Schmalspurbahn naar de Brocken het hoogste punt van de Harz gaan. Als we in de stoomlocomotief zitten gaan we fluitend en met grote rookpluimen bergop, een rit van ongeveer twee uur. Een bijzondere ervaring om op zo’n manier naar boven te gaan met geweldig mooie uitzichten op de Harz. Wanneer we bijna boven zijn trekt de lucht opééns helemaal dicht en is het uitzicht zeer beperkt, maargoed we hebben toch nog een aantal foto’s geschoten. Na ongeveer 2 uur rond te hebben gekeken stappen we weer in de stoomlocomotief voor onze terugreis. Wanneer we aankomen op het station Westerntor in Wernigerode hebben we erg genoten van deze oude traditie. Nu het inmiddels vier uur is besluiten we nog een stukje te gaan fietsen naar Thale. Deze 30 kilometer lijkt niet zover maar doordat we bergopwaarts moeten fietsen en tevens slechte paden hebben is zo’n stuk best nog lang genoeg, dus daarom eindigt onze tocht  vandaag in Thale.

Dag 6 - Bad Gandersheim - Wernigrode. afstand 83 km.


Wanneer we op de fiets stappen is het zonnig weer, dus het zou wel ééns een mooie dag kunnen worden met het noordelijkste middengebergte de Harz  in het vooruitzicht. Als we aan de rand staan van het Nationalpark Harz fietsen we door glooiende heuvels en uitgestrekte bossen. Net voordat we de Harz bereiken komen we in gesprek met een Nederlands echtpaar die een tocht maken van Berlijn naar Enschede en ons vertelden dat de wegen onderweg niet best zijn. Maar we laten ons niet van de wijs brengen en fietsen vol goede moed verder. Even later word de werkelijkheid al snel anders, de fietswegen worden als maar slechter, beroerd en belabberd. Al mopperend gaan we toch maar verder en arriveren in Goslar, een mooie stad met zijn historische binnenstad wat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Aangekomen op het marktplein speelt hier een gezellig muziek trio, wat ons uitnodigt om hier wat te drinken, zo gezegd zo gedaan. Wanneer we onze weg vervolgen over de R1 besluiten we om een asfalt alternatief te nemen en dat bevalt ons stukken beter. Al snel komen we door de plaats Ilsenburg en langs het klooster van Drubeck en als einddoel Wernigerode waar we de nacht  zullen doorbrengen.

Dag 5 - Holzminden - Bad Gandersheim. afstand 70 km.


Als we wakker worden horen wij het flink regenen. We kijken naar buiten en het ziet er naar uit dat het verlopig ook zo blijft. Wanneer we later vertrekken is het droog maar voor hoelang. We laten de Weserradweg achter ons en gaan verder over de R1 Net als we buiten Holzminden richting Bevern zijn begint het weer behoorlijk te plensen, dus trekken we onze ponchou’s aan Geleidelijk aan moeten we meer klimmen en naderen stadtoldendorf wat ligt aan de rand van het Naturpark Solling-Vogler. Even na het middag uur fietsen we de meer dan 700 jarige hanzestad Einbeck binnen, een van de bekendste bierbrouwers steden van Duitsland. Wij nemen op een terras een kop koffie  met gebak, ter ere van Anita haar verjaardag. Wanneer we weer op de fiets zitten kunnen we aan de infrastructuur merken dat we het voormalige oostblok binnen zijn gereden. Vandaag gaan we niet te laat stoppen, dus als we Bad Gandersheim binnen fietsen gaan we op zoek naar een overnachting. Bij het inchecken van het hotel schrijft Anita haar gegevens op, waarop de baliemedewerkster haar verbaast aankijkt en zegt “ist heute ihnen geburtstag”, ja zegt Anita en zij moet  dan erg lachen en feliciteert haar dan.

Dag 4 - Rinteln - Holzminden. afstand 88 km.


Als we vertrekken is het half bewolkt en vervolgen onze weg over de Weserradweg  en gaan door het Natuurpark Weserbergland dat wordt gekarakteriseerd door glooiende heuvels en dalen. We passeren vele kleine plaatsen alvorens we aankomen in Hameln, de stad die wereldberoemd is geworden door het sprookje van de Rattenvanger van Hameln Een mooie en gezellige stad dus pakken we hier een leuk terrasje. Wanneer we later onze weg vervolgen langs de rivier de Weser passeren we nog schloss Hehlen. Zo rond de klok van 3 uur word de lucht er niet beter op en zo te zien voorspeld het ook niet veel goeds, dus besluiten we om nogmaals een kleine pauze te nemen bij een camping. Net als we weer op de fiets stappen begint het behoorlijk te regenen, stoppen of gaan we door. We blijven optimistisch, gaan door en hopen dan ook dat het niet van lange duur is. Enige tijd later voor Holzminden word het gelukkig weer droog, nu eerst nog een sanitaire stop en net als we weer op de fiets stappen om te vertrekken springt Anita er even snel weer af, ze heeft in de hondenpoep gestaan gedverr...., dus poetsen, schrobben en in het water met die schoenen. Nu alles weer schoon is gaan we op naar Holzminden.

Dag 3 - Rödinghausen - Rinteln. afstand 85 km.


Vandaag gaan we verder door het Wiehengebergte, wat vooral bekend is om het keizer Wilhelm monument dat boven op de oostkant van de Wittekindsberg staat. Heerlijk fietsen we door een mooi glooiende omgeving naar Lübbecke en vervolgens verder over de Muhleroute tot aan Porta-Westfalica. Hier aangekomen gaan we het Kaiser Wilhelm Denkmal bezoeken, maar voor we daar zijn moet er nog wel worden geklommen, dus in een kleine versnelling op naar boven. Eenmaal boven aangekomen worden we beloond met een prachtig uitzicht over de vallei. Enige tijd later gaan we met suizende banden naar beneden. Aangekomen in het dorp gaan we verder langs rivier de Weser over de Weserradweg één van de meest geliefde route van Duitsland en dat kon je ook direct merken aan de vele fietsers. Een mooie route langs de rivier op een goed aangelegd fietspad. Onderweg bij een gastette hebben we besloten om door te fietsen naar Rinteln een vestingsplaats aan de Weser. Wanneer we hier aankomen gaan we naar het historisch centrum op zoek naar een slaapplaats. Nadat we alles hebben geregeld bekijken we in het stadje de vele vakwerkhuizen en genieten nog van de gezellige drukte.

Dag 2 - Riesenbeck - Rödinghausen. afstand 84 km.


Zo rond de klok van kwart voor tien vertrekken we met bewolkt maar droog weer. We gaan verder langs het Dortmund-Ems kanaal naar Dörenthe en Brochterbeck wat ligt aan de voet van het Teutoburgerwald. Wanneer we Tecklenburg naderen moeten we nog flink op de trappers staan om het middeleeuws centrum te gaan bekijken. Éénmaal in de Altstadt, komen we in gesprek met twee motorrijders bij ons uit de buurt. We drinken gezamelijk op een terras een kop koffie maar ondertussen komt er een agent aanlopen die de heren aanspreekt omdat ze de motors niet in de altstadt mogen parkeren, dus koffie op drinken en wegwezen Ook gaan wij dan weer verder nu richting Bad Iburg en komen dan door het Natuurpark Osnabrückerland en fietsen over autovrije landweggetjes door een mooi glooiend landschap. Na de stad Melle vervolgen we onze weg naar Rödinghausen aan de voet van het Wiehengebergte. Aangekomen bij Gasthof Nonnenstein tegenover het klooster gaan we overnachten in een boerderij die nog in oude stijl bewaard is gebleven en waar je ook nog een echte boerenmaaltijd krijgt geserveerd.

      Dag 1 - Twijzelerheide - Enschede - Riesenbeck. afstand 72 km. 


Om half negen vertrekken wij met de trein uit Zwaagwesteinde naar Enschede waar we dit jaar gaan starten en zo rond de klok van 12 uur springen we op de fiets. Als we bij Overdinkel zijn zien we een nest met dinkelkoeien wat vroeger een veel voorkomend ras was langs rivier de Dinkel. Wanneer we de grens over gaan naar Bad Bentheim komen we door het naturgeschutzgebiet Gildehauser Venn. Een gebied langs verschillende vennen door een mooie rustige omgeving. In Bad Bentheim maken we tijd voor een versnappering op het terras bij een backerij. Als Anita binnen de bestelling doorgeeft in zo goed mogelijk sprekend Duits krijgt ze antwoord terug in het Nederlands, dus zo kan het hier ook.. Nadat we het Schloss Bentheim hebben bezocht gaan we verder richting Neuenkirchen. Bij Rheine in Noord-Rijnland-Westfalen fietsen we verder langs de Ems, een rivier die stroomt door het noordwesten van Duitsland. Zo rond half vijf vinden we het genoeg voor vandaag en gaan op zoek naar een overnachting die we vinden in Riesenbeck.

Dag 14 - Nieder-Werbe - Willingen. afstand 71 km.


Vanmorgen is het heerlijk zonnig weer als we op de fiets stappen en verder gaan naar één van de grootste stuwmeren de Edersee. De stuwdam welke 400 meter lang is en 48 meter hoog ligt in het middelgebergte van het Nationalpark Kellerwald-Edersee. Nadat we wat hebben rond gekeken en wat foto’s hebben gemaakt gaan we verder langs de waterkant naar Asel Süd. Hier gaan we met de veerpont naar de overkant om vervolgens verder te gaan naar Korbach, waar we dan in de oude stadskern wat gaan drinken. Nu we het vlakkere gedeelte achter ons hebben gelaten gaan we verder door een prachtige omgeving Naturpark Diemelsee wat wel betekend dat we weer flink op de pedalen moeten. Wanneer we aangekomen in Willingen (Upland) één van de twee grootste wintersportplaatsen in deze streek is het erg druk met toeristen. Het Sauerland is een schitterend middelgebergte en word ook wel het land der 1000 bergen genoemd. Wanneer we ‘s avonds een wandeling maken is het één groot feest hier, dus ook wij zoeken een plaatsje op een terras en kunnen dan heerlijk genieten van gezellige live muiziek en onder het  genot van een glas ...............  is het al snel weer laat, want gezelligheid kent geen tijd.

Home

Vragen over deze reis

Copyright © 2006 - 2014 Ride A Bike

Laatst bijgewerkt op woensdag, december 10, 2014

Verslag 2009
Verslag 2011
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend
Word aangewerkt
Ride a Bike

Wasserschloss Hehlen

Eindstation - Köln

Naturpark Ebbegebirge

Witte huisjes van het Sauerland

Schloss Bad bentheim

Nest Dinkel koeien

Wiehengebergte

Windmolen Veltheim

Kaiser Wilhelm Denkmal

Graanvelden

Hochzeitshaus - Hameln

      Hüossen der Weser

Rathaus Einbeck

Rathaus Wernigerode

Goslar

Brockenbahn

Hexentanzplatz

Rivier de Bode - Harzgebergte

Kyffhauser Denkmal

Klooster Göllingen

Popperöder Brunnenhaus - Mühlhausen

Burg Normannstein - Treffurt

Werratalsee - Eschwege

Voormalige DDR grens

Werratal

 Stuwdam

Edersee

Möhnesee

Historisch stadje Brilon

Wildewiese in het Hochsauerland

Zonsondergang Wildewiese

Druipsteengrotten “Atta-Höhle”

Wolfhagen

DDR auto - Trabant

Naturpark Kyffhauser

Autovrije  landweggetjes

Sietze op de Pedalen

Hochharz

Regen komt met bakken uit de hemel