2011 Onbergrensd Fietsen - 1055 km

We starten in het Limburgse heuvellandschap en rijden vervolgens
over het dak van België naar één van de mooiste wijnstreken van Frankrijk
en eindigen in het kanton Graubünden in Zwitserland.

      Dag 1 - Twijzelerheide - Maastricht - Sippenaeken. afstand 28 km.


Vanmorgen is het vroeg opstaan zodat we zonder al teveel hektiek om half negen met de trein vanuit Zwaagwesteinde kunnen vertrekken naar Maastricht. De treinreis naar Utrecht verloopt zonder problemen, maar bij het overstappen moeten er zoveel fietsen mee dat we als haring in een ton zitten en werkelijk geen kant meer op kunnen. Onderweg maken we er het beste van en kletsen heel wat af met de andere vakantiefietsers. Om ongeveer 2 uur komen we aan in Maastricht en beginnen dan aan onze tocht. We rijden door het Mergelland naar Bemelen, over de Bemelerberg en bevinden ons op het plateau van Margraten Vervolgens rijden we door enkele buurtschappen naar Gulpen en fietsen dan door het dal van de Geul naar Epen waar we nog even tijd nemen voor een kop koffie met natuurlijk Limburgse vlaai alvorens we Limburg verlaten. Daarna verder richting het buurtschap Terziet waar we de grens over gaan naar het Koninkrijk België. Hierna passeren we het kasteel Beusdael en gaan dan verder naar het dorp Sippenaeken-Plombières waar we onze eerste dag afsluiten en overnachten bij Vrienden op de Fiets. 

Dag 2 - Sippenaeken - Weywertz. afstand 58 km.

Vannacht heeft het behoorlijk geregend maar gelukkig zo rond de klok van half negen word het weer droog. Als we na een goed ontbijt vertrekken fietsen we door een rustige landelijke omgeving richting Raeren. Maar net voordat we het natuurreservaat ‘Hautes Fagnes’ binnen rijden naar het dak van België wordt de lucht er niet beter op en de buien volgen elkaar snel op zodat we meerdere keren moeten schuilen, dit duurt zo tot na het middaguur. Wanneer we weer verder fietsen rijden we over een kilometers lang autovrij pad door dit prachtige natuurgebied wat bestaat uit heide, turfvlakten en stromende beekjes. Gelukkig bleef het de rest van de middag droog en kunnen we volop genieten. Ten oosten van Eupen rijden we langs de Weserstuwdam wat het grootste drink en waterreservoir van België vormt. Als we bij Sourbrodt het natuurreservaat verlaten heeft Anita de puf eruit en besluiten we te stoppen bij het eerst volgende Pension. Nadat we hebben ingecheckt gaan we wat eten en daarna terug naar onze kamer om een sms bericht te versturen en een verhaal te schrijven. Nu dit alles klaar is vinden we het genoeg voor vandaag en gaan dan ook niet laat naar bed zodat we na een goede nachtrust er morgen weer tegen kunnen.

Dag 3 - Weywertz - Dasburg. afstand 75 km.


Net als gisteren regent het ook vanmorgen als we wakker worden, maar na het ontbijt is het droog en kunnen we vertrekken. We rijden naar Butgenbach en Bullingen verder door het dal naar Honsfeld. Als het landschap zich dan later openbreekt hebben we een prachtig weids uitzicht en fietsen we over licht glooiende heuvels naar het dal van de Our. Als we het dorp Schönberg binnen rijden hebben we wel trek in wat lekkers, dus zo gezegd zo gedaan. Maar als we op het terras zitten en genieten van ons bakje koffie begint het te regenen en spoeden we ons snel naar binnen. Gelukkig is het na een uur weer droog en kunnen we onze reis vervolgen. We rijden door verschillende kleine dorpjes richting Sankt Vith waar we het riviertje de Our blijven volgen tot aan Burg-Reuland Hierna steken we de grens over naar Duitsland en komen door het grens overschrijdend Deutsch-Luxemburgse Naturpark naar Lutzkampen en Sevenig. Bij Wehrbüsch gaan we in snel tempo naar beneden naar het plaatsje Dasburg. Als we hier arriveren zien we een bordje “Zimmerfrei” maar als we vragen blijkt het opééns bezet te zijn waar wij onze twijfels over hebben maar gelukkig zien we even verder Hotel Daytona waar we wel kunnen overnachten.

Dag 4 - Dasburg - Perl. afstand 107 km.


Wanneer we vertrekken uit het Harley Davidson Hotel in Dasburg schijnt het zonnetje volop. We gaan nu de grens over naar Luxemburg en volgen de Our, een riviertje in het grensgebied van België, Luxemburg en Duitsland. Een prachtig landschap voert ons door het heuvelachtige Ourdal. Bij Übereisenbach steken we de rivier over naar Duitsland en fietsen door naar Gemünd waar we vervolgens weer de rivier oversteken naar de kant van Luxemburg. Enige tijd later komen we dan aan in het toeristische stadje Vianden gelegen in het prachtige landschap van de Ardennen. Hierna gaan we verder langs het riviertje de Our tot aan Grundhof en rijden dan door het prachtige Mullerthal wat ook wel klein Zwitserland word genoemd vanwege zijn indrukwekkende kloven en bizarre rotsen en de bekende waterval Schiessentümpel. Wanneer we het Mullerthal achter ons laten rijden we verder naar Junglinster, maar hier nemen we de verkeerde afslag en rijden de golfbaan op, dus snel terug voordat de golfballen ons om de oren vliegen. Vervolgens dalen we langzaam af naar het Moezeldal richting Ehnen en rijden dan naar Wormeldange waar we de Moezel oversteken en verder gaan door de wijngaarden over de Moselradweg naar Perl waar we zullen eindigen.

Dag 5 - Perl - Saarbrucken. afstand 101 km.


Vandaag gaan we verder over de Saarland Radweg een route die langs de grens gaat van het Saarland. Als we uit Perl vertrekken krijgen we direct een steile helling voor de kiezen, dus langzaam ploeteren we ons een weg naar boven. Hier aangekomen moeten we éérst even op adem komen en gaan dan verder richting Borg. Net voorbij Büschdorf gaan we langs de Duits-Franse grens over een beeldenroute genaamd Steine an der Grenze met veel verschillende sculpturen langs de weg. Daarna verder door de heuvels van Saargau met geregeld een stevige kuitenkraker die van tevoren word aangegeven op groene bordjes. We passeren verschillende boerderijdorpen, maar als we wat willen gaan eten/drinken vinden we totaal niets, maar gelukkig hebben we onze Jetboil zodat we zelf wat warm drinken kunnen maken. Hierna volgen we alsmaar de golvende Saarland Radweg tot aan Lauterbach en zetten dan een lange afdaling in naar Völklingen met zijn bekende UNESCO erkende Ijzersmelterij. Hierna fietsen we langs de rivier de Saar naar Saarbrucken. Als we hier aankomen vinden we het genoeg voor vandaag want het was een zware dag met veel hoogtemeters maar ook met mooie vergezichten in een landschap van rust en ruimte.

Dag 6 - Saarbrucken - Sarrebourg. afstand 86 km.


Wanneer we op de fiets stappen voelen we nog de inspanning van gisteren in onze benen. We verlaten Saarbrucken en rijden langs de Saar naar Sarreguemines waar we de grens over gaan naar Frankrijk. Vanaf nu volgen we het Canal de la Sarre Houillères met 30 sluisjes die vroeger werd gebruikt om steenkool te vervoeren naar de Elzas, Lotharingen en Duitsland. Bij Sarreinsming fietsen we voorbij een oude watermolen en rijden vervolgens door de dorpen Zetting, Siltzheim en Herbitzheim. Wanneer we Sarralbe naderen zien we de grote St. Martin Cathedral ver boven het dorp uitsteken. Als we hier aan komen willen we graag koffie met gebak omdat het Anita haar verjaardig is. Maar helaas hebben ze geen gebak en word het alleen koffie, dus proberen we het later in Mittersheim nog een keer en gelukkig hadden ze hier appelgebak. Wanneer we het Canal de la Sarre Houillèresn verlaten rijden we door naar Langarte waar een camping moet zijn maar wij kunnen deze niet vinden dus rijden we door naar Sarrebourg. Als we hier aangekomen bekijken we de militaire begraafplaats Cimetiére national des Prisonniers waar 13.298 krijgsgevangenen uit de eerste wereldoorlog liggen begraven.

Dag 7 - Sarrebourg - Villé. afstand 79 km.


Als we vertrekken uit Sarrebourg staan we aan de voet van de Vogezen. We rijden eerst naar Nitting en dan verder naar Ascheweiler waarna we geleidelijk beginnen aan de beklimming van de Le Col du Donon. Vanaf hier is het nog 22 kilometer naar de top, de éérste kilometers zijn nog vals plat maar het echte klimwerk begint bij de laatste 12 killometer. Onderweg komen we weinig autoverkeer tegen wel veel motorrijders en racefietsers. Via verschillende haarspelbochten trappen we ons naar boven en op de top zien we de Romeinse tempel staan. Hierna gaan we door naar Haut-Donon waar een herberg staat waar we koffie met bosbessentaart nuttigen en heerlijk op het terras genieten van de prachtige omgeving en het mooie weer. Hierna volgt een negen kilometerslange afdaling naar Schirmeck, waarna we weer geleidelijk om hoog gaan via de Col du Steige naar Ranrupt. Waarna we verder afdalen en rijden door slaperige dorpjes waar het lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan en de huizen alle kleuren van de regenboog hebben. Als we aankomen in Villé vinden we het genoeg voor vandaag.

Dag 8 - Villé - Eguisheim. afstand 61 km.


Ook vanmorgen een Frans ontbijt, stokbrood en croissants met marmelade. Als we op de fiets stappen met een iets wat hongerig gevoel in de maag schijnt de zon al weer volop. De tocht van vandaag gaat door de Elzas één van de bekendste wijnstreken van Frankrijk. Vanaf Villé gaan we naar Scherwiller waar we verder gaan over de route des vins d'Alsace door schilderachtige dorpjes zoals Kaysersberg enTurckheim en langs kastelen als Chateau du Haut Koenigsbourg. Zo nu en dan zoeken we het iets hoger op en fietsen tussen de wijnvelden door met prachtige vergezichten. In Hunawihr staat plots een ooievaar midden op de weg die zich rustig laat fotograferen al was ze Madame de Pompadour. Deze vogel is het symbool van de Elzas en je ziet hier dan ook vele nesten op huizen en kerktorens. Als we dan arriveren in Eguisheim besluiten we om hier de nacht door te brengen Wanneer we wat gaan eten proberen we een Elzasser streekgerecht met onder andere zuurkool en munster kaas wat ons voortreffelijk smaakt. 's Avonds is op de marktplaats een straat theater wat zeer gezellig was en duurde tot in de late uurtjes.

Dag 9 - Eguisheim - Basel. afstand 84 km.


Na een korte nacht hadden we ons ook bijna nog verslapen. Tijdens het ontbijt zien we dat het behoorlijk regent dus kunnen we het rustig aan doen. Zo rond 09.45 uur is het licht gaan motregenen en besluiten we dan toch maar op de fiets te stappen met ponchou en overschoenen aan. We rijden verder naar Husseren-Les-Châteaux en moeten dan gelijk flink op de pedalen en of dit niet genoeg is komt de regen met bakken uit de hemel vallen. Als het dan na ongeveer een uur droog word en de zon er weer door heen komt verlaten we bij Rouffach de wijnvelden en rijden de vlakte in naar Munchhouse. Hierna gaan we door het ”Foret de la Harth” over een kilometerslang fietspad door het bos waar twee wilde zwijnen ons voor de fiets langs schieten. We naderen de stad Mulhouse maar laten deze voor wat het is en gaan verder langs het Canal Du Rhöne Au Rhin naar Niffer. Waarna we verder gaan over het autovrije pad langs het Canal de Huningue dat ons rechtstreeks naar Basel voert zien we links van ons de imposante contouren van het Zwarte Woud op doemen. Bij het binnen rijden van de Basel fietsen we verkeerd en met hulp van een mede-fietser die trots verteld over zijn stad, brengt hij ons daar waar we moeten zijn.

Dag 10 - Basel - Waldshut. afstand 76 km.


Met mooi weer vertrekken we uit Basel en gaan dan verder door Zwitserland, maar eerst moeten we nog door de drukke stad waar de trams je om de oren vliegen en zijn zo na meer dan een uur blij dat we er uit zijn. Wanneer we dan fietsen door aaneensluitende dorpen zoals Muttenz en Pratteln is het nog behoorlijk druk met verkeer. Na Kaiseraugst word het allemaal wat rustiger en gaan we verder langs de oever van de Rijn naar Rheinfelden waar we langs de grootste brouwerij van Zwitserland komen, Feldschlösschen. Bij Riburg gaan we dan over een prachtig landweggetje naar Wallbach. Een paar kilometer verder bij het plaatsje Eiken komen we in gesprek met een vrouw uit Noord Holland die naar haar zus fietst in Chur. Gezamelijk rijden we verder en praten onderweg nog heel wat af. In Laufenburg steken we de Rijn over en passeren opnieuw de grens en nemen dan afscheid van elkaar omdat onze wegen zich splitsen in andere richtingen. Wij gaan verder naar  Waldshut-Tiengen een van de mooiste zuidduitse stadjes langs de Rijn. Het stadje ligt bovenop een helling die bijna vijftig meter boven de rivier uitsteekt. Vanaf hier dalen we weer af naar de Rijn waar we gaan overnachten op een camping.

Dag 11 - Waldshut - Stein Am Rhein. afstand 80 km.


Nadat we onze tent hebben opgeruimd gaan we naar het restaurant voor het ontbijt en vertrekken zo rond half tien. Net voorbij Waldshut gaan we de grens over naar Koblenz waar de Marechaussee steekproefsgewijs controle uitvoert maar met een vriendelijke lach en een knipoog mogen wij natuurlijk doorrijden. Hierna volgen we wat hoger in het dal de Rhein over een stil landweggetje naar het prachtige stadje Kaiserstuhl met een oude kern en veel karakteristieke huizen. Hier steken we de Rhein over naar Hohentengen Am Hochrhein en gaan verder over de Rheintal-Radweg. Bij het Zwitserse Schaffhausen bezoeken we de Rheinfall de grootste waterval van Europa wat een geweldige belevenis is om dit natuurgeweld te bekijken. Nadat we hier een paar uur hebben rond gekeken en er niet genoeg van konden krijgen besluiten we uiteindelijk toch om verder te gaan. We vervolgen onze weg langs de Rhein en rijden door naar één van Zwitserlands mooiste stadje Stein am Rhein. Aangekomen blijkt het niets teveel gezegd en besluiten dan om hier een rustdag te houden.

Dag 12 - Rustdag.


Vandaag hebben we iets langer geslapen dan normaal, maar als we wakker worden horen we het regenen op de tent maar gelukkig is het van korte duur. Wanneer we dan ons ontbijt achter de kiezen hebben gaan we onze fietskleding wassen en hangen dit over de fietsen om te drogen zodat we deze morgen weer kunnen aantrekken. Rond het middag uur wandelen we zo’n drie kilometer langs de Rhein naar de oude binnenstad van het toeristische stadje Stein am Rhein. Ondertussen is de temperatuur alweer flink opgelopen tot ongeveer 30 graden, dus behoorlijk warm. We bezoeken het middeleeuwse klooster van St. Georgen en wandelen langs oude vakwerkhuizen en zien prachtige fresco’s op de muren in een oergezellige binnenstad. Om ongeveer vier uur willen we nog een rondvaart gaan maken maar doordat er te weinig animo is word er besloten om vandaag niet meer uit te varen. Wanneer we dan terug zijn pakken we ons dagboek en gaan aan het water zitten om het verslag te schrijven en zo rond de klok van negen uur word het dan frisser en zoeken we onze tent op.

Dag 13 - Stein Am Rhein - Alterhein. afstand 49 km.


Wat we gisteren niet meer konden doen beginnen we vandaag mee, een drie uur durende boottocht over de Untersee. Heerlijk genietend op het bovendek varen we langs bijzondere plaatsen zoals Steckborn, Konstanz en het kloostereiland Rechenau. Als we dan aankomen op onze eindbestemming Kreuzlingen is het 2 uur. We pakken onze fietsen en rijden verder over verharde landelijke wegen in de buurt van de Bodensee, langs boomgaarden en boerderijen. Intussen zijn de temperaturen ook alweer flink op gelopen tot tropisch warm maar gelukkig rijden we niet ver vanaf het water zodat we toch nog een klein beetje verkoeling hiervan hebben. Vanaf Arbon gaan we verder langs de oever van het meer naar de oude St. Gallische havenstad Rorschach. Hier hadden ze tal van activiteiten waaronder zandsculpturen, die erg mooi waren om te zien. Even voorbij de St.Gallen-Altenrhein Airport gaan we naar de camping Idyll in Altenrhein om te overnachten en wat ligt op de grens van Zwitserland/Oostenrijk Wanneer we naar ons veld nummer gaan om de tent op te zetten blijken onze buren ook friezen te zijn, een echtpaar uit Balk waar we later nog wat hebben gedronken en gezellig hebben gebabbeld tot bijna middernacht.

Dag 14 - Altenrhein - Heididorp. afstand 75 km.


Als we onze tent aan het inpakken zijn komen de buren nog even langs om afscheid te nemen, voordat ze vertrekken naar Mecklenburg-Voorpommeren in Duitsland. Wij gaan verder naar Rheineck waar we de grens over gaan naar Oostenrijk en vervolgens naar St. Margreten en zijn dan weer terug in Zwitserland. Hierna fietsen we naar Lustenau en volgen het Rheintaler binnenkanaal naar Wildenau en Oberriet (Sg). Daarna steken we de grens nogmaals over naar Oostenrijk en fietsen langs het riviertje de Ill richting Feldkirch door het Naturschutzgebiet Matschels. Hierna gaan we voor de zoveelste keer de grens over maar nu naar het Vorstendom Liechtenstein. We rijden door het bergachtige landschap naar Schaan en vervolgens langs de Rhein naar Bad Ragaz waar we Lichtenstein weer verlaten. Hier steken we de Rhein over richting Maienfeld en al snel komen we bordjes tegen Heididorf waar we naar toe willen gaan, alleen is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Ploeterend en zwoegend klimmen we langzaam naar boven, een weg waar geen eind aan lijkt te komen. Als we dan eindelijk in het Heididorp arriveren hebben we de puf eruit, maar gelukkig kunnen we hier overnachten op de boerderij “Schlafen im Stroh” een aparte ervaring.

Dag 15 - Heididorp - Thusis. afstand 75 km.


Heerlijk wakker geworden van het gerinkel van de koebellen en met een echt Zwitsers ontbijt in de stal moet het vandaag wel weer lukken. Nadat we het Heididorp hebben bezocht fietsen we verder door het kanton Graubunden over een landweggetje naar Landquart en Igis. Onderweg hebben we prachtige vergezichten over het bergachtige landschap. Vanaf Zizers rijden we langs de Rhein naar het stadje Chur. Hier aangekomen gaan we naar de Altstadt maar hier blijkt net een groot feest te zijn en is het hier giga druk met kraampjes en ontzettend veel mensen. Na Chur volgen we de Graubunden-route naar Domat/Ems en dan verder rijden over de Polenweg, een weg die half uitgehouwen in de rotswand boven de Hinterhein loopt. Vroeger werden hier door de kasteelheren hoge tolgelden geëist van de reizigers die van deze weg gebruik wilden maken. Vanaf Rothenbrunnen rijden we verder door het dal (Domleschg) door bossen en velden naar Thusis. Aangekomen blijkt de enige camping Viamala gesloten te zijn vanwege renovatie dus zoeken we elders onderdak.

Dag 16 - Rustdag.


We hebben gisteravond een besluit genomen om te stoppen omdat we het niet verantwoord vinden om door te fietsen met temperaturen die boven de 35 graden liggen. We laten onze fietsen staan bij het Hotel en gaan met de bus naar de Viamala Schlucht. Een indrukwekkend natuurmonument wat is omgeven met tot 300 m hoge rotswanden en wordt doorkruist door de Achter-Rijn. Na ons bezoek aan de Viamala schlucht gaan we terug over de Verlorenes Loch wandelroute door de Via Spluga naar Thusis , een tweeënhalf uur durende tocht door allerlei bergkloven. Als we terug zijn in Thusis gaan we bij de bakker koffie drinken met een welverdiend stukje gebak. Gezien het nog vroeg in de middag is besluiten we met de Rhätische Bahn nog een treinrit te maken over de Albulabahn een kilometers lange spoorlijn wat behoort tot de meest spectaculaire smalspoorlijnen ter wereld naar Sankt Moritz op bijna 1800 meter. Een prachtige tocht over talrijke bruggen zoals de bekende Landwasserviaduct en door vele tunnels. Als we terug zijn in Thusis kunnen we zeggen dat we ontzettend hebben genoten van deze mooie dag.

Dag 17 - Thusis - Basel - Utrecht - Leeuwarden - Twijzelerheide.


Vandaag vertrekken we uit Thusis met de trein naar Chur waar we moeten overstappen naar Zurich en Basel. Na een 3 uur durende treinreis komen we dan om ongeveer half 3 aan in Basel. Vanaf het station fietsen we door het centrum van de Zwitserse stad en bezoeken hier de neogotische kerk de St. Elisabethen. Hierna gaan we op zoek naar het station Basel Badischer Bahnhof omdat we hier onze treintickets moeten gaan halen. We kunnen pas vanavond om half 11 met de nachttrein naar Nederland, dus hebben we nog genoeg tijd om even rond te kijken en zo hier en daar nog wat fotokiekjes te maken. ‘s Avonds op het station treffen we nog twee nederlandse fietsers en kletsen dan over van alles en nog wat. Als de trein arriveert hangen we onze fietsen in de bestemde rekken en zoeken onze slaaphut op zodat we een goede nachtrust kunnen maken. Zo rond half tien de volgende morgen komen we aan op het station Utrecht Centraal en moeten dan overstappen op de trein naar Leeuwarden en vanuit hier fietsen we zoals elk jaar dan het laatste stuk naar huis. Eenmaal onderweg begint het behoorlijk te regenen en komen we doorweekt thuis met een temperatuur van 18 graden, brrrrr...... koud hë, en gisteren nog 36 graden in Thusis.

Home

Vragen over deze reis

Copyright © 2006 - 2014 Ride A Bike

Laatst bijgewerkt op woensdag, december 10, 2014

Verslag 2010
Verslag 2012
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend
Fotoalbum
Ride a Bike

Natuurgebied “Fagne Wallonne”

Dak van Belgié

Kasteel Beusdael - Sippenaeken

Zuid - Limburgse heuvellandschap

Net voor Bullingen, een plek om even stil te staan.

Sint-Wandelinuskerk - Sourbrodt

Vallei van de Ourthe

Schiessentumpel - Luxemburg

Kasteel Vianden

Saarland

Steine an der Grenze

Cimetière national des Prisonniers - Sarrebourg

Ecluse Schleuse-lock N.28

Canal de La Sarre

Distillerie Nusbaumer in  het plaatsje Steige

Uitzicht over de Vogezen

Wijngaarden van de Elzas

Bergheim

Dreiländerbrücke - Basel

Langs het Canal de Huningue

Bloemrijke straatjes in Eguisheim

Brouwerij Feldschlösschen - Arrchitactuur

Laufenburg

Rheinfall - Schaffhausen

Schloss Rötteln - Hohentengen

Grootste waterval van Europa ”Rheinfall”

Stein am Rhein

Altstadt - Stein am Rhein

Havenstadje Rorschach

Boottocht over de Untersee

van Lichtenstein naar  Zwitserland

Even bijtanken

Graubünden landschap

Rijn in Zwitserland

Viamala-Schlucht

Traversinersteg II - loopbrug over het ravijn

Eindstation Thusis