Nationalpark Gesäuse

2012 Reis door Oostenrijk - 1117 km

Een route door de Noordelijke Kalkalpen in de deelstaten
Tirol, Salzburg, Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Neder-Oostenrijk,
Wenen en het lagere Burgenland.
     

Dag 2 - Tegernsee - Rattenberg. afstand 71 km.


Na een goed ontbijt vertrekken we uit het dorp Tegernsee, nog een laatste blik over dit prachtige meer en rijden dan vervolgens een bosrijke omgeving in. We volgen de rivier Weissach over een onverhard pad door een prachtig mooi stuk ongerepte natuur. Wanneer we aankomen bij het plaatsje Glashütte vervolgen we onze route over de weg naar de Achenpas, een 941 meter hoge grenspas tussen Duitsland en Oostenrijk. Daarna zien we een picknick tafel die ons uitnodigd om hier even te gaan zitten, zo gezegd zo gedaan. Nadat we onze buikjes hebben voorzien van wat lekkers gaan we verder door het Achental wat de grens vormt tussen het Karwendelgebergte en het Rofangebergte. Na het plaatsje Achenwald krijgen we nog een belabberd stukje fietspad voor de kiezen, niet zeuren maar door gaan. Als we aankomen bij het grootste meer van Tirol de Achensee zijn we het andere al snel weer vergeten en is het echt genieten. Nu we de Achensee achter ons hebben gelaten dalen we verder af naar beneden naar Wiesing wat ligt aan de rivier de Inn. We volgen nu de Innradweg en rijden door naar Rattenberg waar we willen overnachten omdat het inmiddels zes uur is geweest en we het genoeg vinden voor vandaag.

Dag 8 - Bad Goisern - Obertraun. afstand 26 km.

Na een goed ontbijt nemen we afscheid van de beheerder van Stephoneum en als we op het marktplein komen zijn ze net bezig met het opstellen van oldtimers die een route gaan maken door het Salzkammergut. We bewonderen deze auto’s en vervolgen onze fietsroute langs het riviertje de Traun naar de Hallstätter See. We rijden langs de oost oever van de Hallstätter See en willen even later met de veerpont over naar Hallstatt. Als we bij de veerpont aankomen blijkt dat we drie kwartier moeten wachten voor de volgende overtocht. Dus fietsen we door naar Obertraun omdat we toch een rustdag willen nemen. Nadat we onderdak hebben geregeld gaan we lopend naar de Seilbahn van Hoher Krippenstein. We gaan dan naar een hoogte van 2100 m waar nog steeds wat sneeuw ligt en we een prachtig uitzicht hebben op de Hallstätter Gletscher en het Dachsteingebergte met de hoogste top van 2995 meter. Ook heel bijzonder is hier het uitzichtsplatform de 5 fingers met een uitzicht over de Hallstätter See en de vele paraglijders die hier een duik naar beneden nemen. Terug in Obertraun nemen we nog even de fiets en rijden naar het bijzondere dorpje Hallstatt (Unesco Werelderfgoed) en dan is deze mooie dag weer ten einde.

Dag 9 - Obertraun - Liezen. afstand 70 km.


Voordat we verder fietsen maken we nog een paar laatste foto’s van de Hallstätter See en gaan dan rijden over de Koppenpass. We volgen het riviertje de Koppentraun door het Planerwald naar de plaats Bad Aussee. Daarna verder langs de rivier Grundlsee Traun naar het laatste meer in het Salzkammergut de Grundlsee. Nu over de Radlingpas verder door de Hinterberger vallei naar Bad Mittendorf. Alleen zijn de temperaturen intussen wel erg hoog opgelopen tot 36 graden. Puffend en zwetend fietsen we verder en drinken liters vocht, alleen het nadeel hiervan is wat er in komt moet er ook weer uit. Onderweg komen we meer vakantiefietsers tegen die het ook erg zwaar hebben met deze warmte en die net als ons ook de schaduw opzoeken om even bij te trekken, maargoed we mopperen niet het is altijd beter dan fietsen in de regen. Als we aankomen bij Trautenfels verlaten we de Salzkammergutradweg en gaan verder over de Ennstalradweg die de rivier de Enns volgt. We rijden naar Wörschach door de Enns vallei en besluiten dan dat het tijd wordt om een overnachting te gaan zoeken. We rijden voorbij het moerassige Wörschacher Moos en fietsen naar Liezen waar we de nacht gaan doorbrengen.

Dag 18 -  Rustdag.


Als we wakker worden draaien we ons nog maar een keertje om want we hebben een rustdag en slapen wat langer dan anders. Vandaag kunnen we onze fietskleding oppakken want deze hoeven we niet meer te gebruiken. Als we aan het ontbijt zitten kunnen we het rustig aan doen en hier uitgebreid van genieten. Daarna gaan we Wenen verkennen en hebben een routekaart van het hotel gekregen met de mooiste bezienswaardigheden. We lopen via de Mariahilfer Straße een van de grootste winkelstraten van Wenen naar de binnenstad wat op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. Daarna verder over de Maria Theresien Platz wat wordt omlijst door de twee grootste historische museums van de stad (kunst en natuur). We wandelen daarna over het historisch plein Heldenplatz naar de Michaelerplatz en het paleis Hofburg. Hier nemen we even een terrasje en lopen dan door de verkeersvrije winkelstraten Kohlmarkt en Graben met zeer exclusieve winkels. We bekijken hierna de grootste kathedraal van Oostenrijk de Stephansdom en de Peterskirche welke heel bijzonder en indrukwekkend zijn. Wenen is een mooie maar dure stad met veel monumenten en barokke gebouwen wat prachtig is om te zien.

Dag 16 - Grosshöflein - Bad Deutsch-Altenburg. afstand 87 km.

Vanmorgen aan het ontbijt krijgen we wat extra’s omdat we volgens de eigenaar dit als fietsers wel kunnen gebruiken. Als we op de fiets stappen vertrekken we dan ook met bolle buikjes en rijden verder naar Eisenstadt. Hier aangekomen gaan we langs de supermarkt om boodschappen te doen en rijden daarna naar het schloss Esterházy waar we even rondkijken. Als we de stad verlaten fietsen we naar St. Margarethen Berg wat ligt aan de Neusiedler See op de grens met Oostenrijk en Hongarije. We gaan nu door het Nationalpark Neusidlersee en het Leithagebergte tussen de wijngaarden door naar Donnerskirchen. Hier is de rietkraag het breedst tot wel 8 kilometer want vrijwel het hele meer word omringd door een dichte rietkraag. Intussen begint de wind behoorlijk aan te wakkeren en rijden we met tegenwind tussen de wijngaarden door naar het wijndorp Jois. Hierna verlaten we het Nationalpark Neusiedler See en fietsen door naar Deutsch Haslau waar we de rivier de Leitha oversteken en verder rijden door een landbouwgebied met ontzettend veel windmolens. Wanneer we aankomen in Bad Deutsch-Altenburg aan de Donau in de buurt van de grens met Slowakije vinden we het genoeg voor vandaag en kijken morgen verder.

Dag 14 - Kernhof - Markt Piesting. afstand 77 km.


We vertrekken dit keer zonder te betalen omdat er geen pinautomaat is en na goed overleg met de eigenaresse mogen we het geld overmaken bij een Raffeisenbank.(zo gezegd zo gedaan) Hierna dalen we af over de Traisentalradweg tot voorbij Sankt Aegyd Am Neuwalde over een mooi fietspad. Dan beginnen we aan de Ochensattelpass die we op ons eigen tempo naar boven fietsen over een weg met erg veel bochten. We komen hier veel motorrijders tegen die de duim naar ons opsteken omdat we fietsend naar boven gaan. Hierna rijden we door naar Kalte Kuchl waar ontzettend veel motorrrijders een pitstop houden. Ook wij parkeren onze fietsen tussen de motoren en gaan naar de herberg voor Apfelstrudel met vanillesaus. Daarna dalen we af naar Rohr im Gebirgte en gaan door de Gutensteiner Alpen over de Biedermeier-Radweg naar Gutenstein door een mooie natuurlijke omgeving. Bij Pernitz volgen we de Piestingtal Panorama Radroute wat nog een behoorlijk klim is, maar meer dan de moeite waard met prachtige vergezichten. Daarna verder langs het riviertje de Piesting naar de plaats Markt Piesting waar we nu gaan stoppen na de vele hoogtemeters van vandaag.

Dag 12 - Großraming - Lunz am See. afstand 59 km.


Als we weggaan voor het laatste stukje van de Ennstalradweg valt er nog wat motregen. Net voorbij het plaatsje Anger gaan we de Enns over en rijden verder naar Weyer. Hier aangekomen gaan we eerst een paar ansichtkaarten kopen die we nog moeten versturen. Nadat we deze verplichting zijn nagekomen gaan we verder door de Ybbstaler Alpen naar Krenngraben. Daarna volgen we de rivier de Ybbs over de Ybbstalradweg met een naastliggend smalspoorbaan die niet meer wordt gebruikt. Net voor Sankt Georgen am Reith gaan we wat drinken bij een gasthaus waarvan de eigenaresse een oude mevrouw is die het leuk vind om een praatje te maken. Voordat we weggaan verteld ze ons welke route we het beste kunnen nemen naar Göstling An Der Ybbs. Hierna volgen we nog steeds het riviertje de Ybbs tot aan onze eindbestemming het plaatsje Lunz am See. Hier boeken we een overnachting bij de Tourist info en daarna wandelen we naar de Lunzer See waar we een motorbootje huren waarmee we heerlijk rondvaren over het meer. Als we rond de klok van half acht terug zijn gaan we nog wat eten op het terras omdat het heerlijk weer is en we nog even kunnen genieten van het uitzicht over de Lunzer See.

Dag 17 -  Bad Deutsch-Altenburg - Wenen. afstand 61 km.


Als we vertrekken voor onze laatste fietsdag uit Bad Deutsch Altenburg gaan we verder over de Donauradweg. We fietsen naar de andere kant van de rivier waar we door het Nationalpark Donau Auen gaan wat ligt tussen Wenen en Bratislava. We rijden over een goed aangelegd fietspad door de uiterwaarden naar Orth an der Donau. Als we het dorp binnen rijden heeft Sietze een lekke voorband die we vervangen omdat dit sneller gaat dan plakken. Nu eerst even naar de bakker voor koffie met een luxbroodje en dan verder door het Nationale park. Net voor Wenen fietsen we langs de oever van de Donau waar wel erg veel mensen in hun blote kont lopen en genieten van de zon. Wij houden de broek maar aan en rijden door naar Wenen de hoofdstad van Oostenrijk. Als we bij Wien Südbahnhof ons laten informeren over onze terugreis reserveren we deze maar gelijk. Daarna opzoek naar de tourist info en fietsen door naar het centrum waar auto’s en trams ons aan alle kanten voorbij vliegen, zodat we ogen tekort komen. Als we uiteindelijk de tourist info hebben gevonden boeken we voor twee nachten een hotel bij het Wien Westbahnhof omdat we vanaf hier terug reizen met de trein naar Munchen. Aangekomen bij het Hotel eerst maar even bijtrekken van alle drukte en dan even lekker douchen zodat we hierna uit eten gaan bij een chinees restaurant om de hoek.

Dag 19 -  Wenen - Munchen - Utrecht - Leeuwarden.


Aan alles komt een einde zo ook aan deze mooie fietsvakantie met veel hoogte punten en erg mooi weer. We vertrekken met de trein uit Wenen zo rond half elf naar Salzburg en moeten dan hier overstappen om verder te reizen naar München. Wanneer we aankomen op het Hauptbahnhof hebben we nog tijd genoeg om hier een hapje te eten. In de loop van de avond komen we nog in gesprek met een aantal vakantiefietsers die zo ieder hun eigen belevenissen vertellen. Zo komt de één alleen uit Rome en de anderen hebben een tocht gemaakt door Beieren. Wanneer de CityNightLine binnen komt stappen we allemaal in en hangen onze fietsen in de rekken en zoeken dan de slaaphut op. Als we de volgende morgen aankomen in Utrecht nemen we hier afscheid en volgt ieder zijn eigen weg naar huis. Wij nemen de trein naar Leeuwarden en als we zijn gearriveerd fietsen we net als andere jaren de laatste kilometers terug naar huis.

Dag 15 - Markt Piesting - Grosshöflein. afstand 51 km.


Als we aan het onbijt zitten is het gaan regenen en stappen we een uurtje later op de fiets. We gaan verder door het Piestingtal naar Wollersdorf waar net een openluchtdienst wordt gehouden. We verlaten dan de Noordelijke Kalkalpen waar we echt van hebben genoten en rijden door naar Sollenau. Hier fietsen we verder over de Eurovelo 9 naar Wiener Neustadt langs een militair oefenterrein. Onderweg zien we de lucht alsmaar donkerder worden wat niet veel goeds voorspelt dus zetten we een extra tandje bij om zo snel mogelijk in Wiener Neustadt te komen. Als we hier aankomen begint het steeds harder te regenen maar gelukkig komen we langs een overdekt houten bruggetje die over de rivier de Leitha gaat waar we gaan schuilen. Nu dan maar wachten tot het droog wordt alleen dat duurt langer dan gedacht want pas na vier uren begint de lucht op te klaren. Intussen zijn we er niet warmer op geworden en besluiten toch maar om te vertrekken ondanks de motregen. Een paar kilometer verderop in Bad Sauerbrunn gaan we aan bij de warme bakker voor een kop koffie en een lekker stuk gebak. Nadat we zijn opgewarmd proberen we nog een klein stukje te fietsen en rijden zo verder door verschillende kleine dorpjes naar Grosshöflein. Intussen is het half zes en besluiten we hier te gaan overnachten en willen deze regenachtige dag maar snel vergeten.

Dag 13 - Lunz am See - Kernhof. afstand 58 km.


Vandaag volgen we stroomopwaarts onze route langs de rivier de Ybbs die geleidelijk omhoog gaat naar Langau. In het dorpje Holzhüttenboden zien we de deur open staan van een klein kerkje, wij op de rem en snel even binnen kijken. Hier worden we hartelijk ontvangen door een oude mevrouw die net had schoon gemaakt en ons een rondleiding geeft door de kerk tot aan de kraak waarvan het orgel net was gerestaureerd. Als we haar bedankt hebben voor de gastvrijheid fietsen we verder door de Ybbstaler Alpen over de bergpas Zellerrain 1121 meter met stijgingen van 15% die we staand op de trappers moeten afleggen. Boven op de top bij het restaurant drinken we wat en dalen hierna af naar Mariazell, de belangrijkste bedevaartsplaats in Oostenrijk. We bezoeken de Basilika die erg bijzonder en indrukwekkend is en jaarlijks wordt bezocht door meer dan 1.5 miljoen pelgrims. Hierna verder over de Traisentalradweg  met een beklimming over de Ulrichsberg tot net voor het plaatsje Kernhof. Hier overnachten we in een pension met allemaal pelgrims die morgen het laatste deel lopen van de pelgrimstocht Via Sacra een wandeltocht van 125 kilometer van Wenen naar de Basilika van Mariazell. “Ultreia!, Ultreia! e suseia! Deus adiuva nos”

Dag 11 - Sankt. Gallen - Großraming. afstand 53 km.


Na een goed ontbijt nemen we afscheid van de eigenaresse en gaan dan eerst langs de fietsenmaker omdat Sietze zijn buitenband is gescheurd. Hier laten we de buitenband vervangen en fietsen dan door naar Altenmarkt Bei Sankt Gallen. We gaan verder over de Hintergebirgsweg naar Unterlaussa wat ligt aan de voet van het grootste aaneengesloten bosgebied van Oostenrijk het Nationalpark Kalkalpen. We krijgen meteen een steile klim voor de kiezen en moeten dan 300 meter hoogteverschil overwinnen op een afstand van 3,5 killometer. Als we het hoogstepunt hebben bereikt dalen we geleidelijk af naar beneden over een onverhardpad wat voorheen een spoorlijn was. Werkelijk een prachtige fietsroute van ongeveer 25 km lang door vele tunneltjes en langs bergkloven, ravijnen en watervallen een echte aanrader voor als men hier in de buurt komt. Aangekomen in Reichraming gaan we eerst wat extra drinken kopen want ook vandaag is de temperatuur weer boven de 35 graden en hebben we meer dorst dan honger. We volgen hierna de Ennstalradweg stroomopwaarts naar Großraming waar we de dag afsluiten en terug kijken op een geweldige mooie route van vandaag.

Dag 10 - Liezen - Sankt Gallen. afstand 70 km.


Vanmorgen vroeg uit de veren voor het ontbijt omdat we op tijd willen starten. We vervolgen onze weg zo rond half negen met wat onweer in de verte. We fietsen over de Ennstalradweg langs de rivier de Enns naar Admont. Wanner we hier aankomen bezoeken we de beroemde benedictijnenklooster Stift Admont en bekijken de grootste kloosterbibliotheek ter wereld, wat echt heel bijzonder is. Nadat we hier twee uren hebben rond gekeken moeten we uiteindelijk toch weer verder. Maar niet veel later fietsen we door het volgende hoogtepunt, Nationaal Park Gesäuse. We rijden door een prachtige omgeving met steile bergwanden en vele kloven naar Hieflau een oud mijnwerkersstadje. Onderweg zit Sietze onrustig op zijn fiets en kijkt geregeld naar zijn achterband en zegt volgens mij is er iets niet in orde. We stoppen en zien dat de achterband begint te scheuren maar we kunnen er nog wel om door fietsen en kijken dan vanavond of we het kunnen verhelpen. We gaan nu door naar Grossreifling waar we de Ennstalradweg verlaten en verder rijden richting Sankt Gallen. Voor we hier aankomen krijgen we eerst nog een behoorlijke steile klim voor de kiezen. Eenmaal boven staat er gelukkig een bankje waar we even kunnen bijtrekken en genieten van het uitzicht. Hierna dalen we af naar Sankt Gallen waar we gaan overnachten bij een Bed and Breakfast.

Dag 7 - Sankt. Lorenz - Bad Goisern. afstand 60 km.


Als we bij zonsopgang voor de tent zitten aan het ontbijt praten we nog even na over de vervelende gebeurtenis van gisteravond. Maargoed we vertrekken toch weer met volle moed en verlaten de Mondsee en gaan verder door het landschap van bergen en meren. Onderweg fietsen we door een lange tunnel en Anita let even niet op de GPS en wat blijkt we hebben onze afslag gemist dus moeten we meerder kilometers terug. Eenmaal terug op de route gaan we verder naar Sankt Gilgen aan de Wolfsgangsee waarna we bij het plaatsje Abersee met de veerpont over gaan naar Sankt Wolfgang Im Salzkammergut een mooi schilderachtig dorpje. Hier gaan we eerst langs de tourist info vanwege de slechte ervaring van gisteren. Maar ook nu werd ons kenbaar gemaakt dat alles vol is, dus moeten we verder naar Bad Isch. Na vier uren zoeken en nog steeds niets te hebben gevonden gaan we opnieuw langs de tourist info nu in Bad Goisern, maar ook hier krijgen we nul op het request. Nadat we haar het verhaal van gisteren hebben verteld en hoeveel moeite we er nu alweer voor hebben gedaan vind ze dit erg vervelend voor ons zodat ze toch opnieuw gaat bellen en uiteindelijk een plek vind voor ons in het Youth hostel Stephoneum.

Dag 6 - Waidring - Sankt Lorenz. afstand 100 km.

.
Na de regen van gistermiddag starten we vandaag met het zonnetje en gaan we over de Mozart Radweg door het Loferer steingebergte. We rijden vervolgens over een onverhard pad langs het riviertje Haselbach tot aan het plaatsje Lofer. Nu gaan we door het Saalachtal wat in het zuiden ligt van het Salzburgerland naar de grens met Duitsland. Bij Unterjettenberg zijn we weer in Duitsland en fietsen langs het riviertje de Saalach door het Berchtesgadener Land naar Bad Reichenhall. Even later steken we de grens weer over naar Oostenrijk en fietsen naar de geboortestad van Mozart “Salzburg” met zijn middeleeuwse vesting Hohensalzburg op een heuvel van 120 meter boven de stad, een prachtig gezicht. Na Salzburg fietsen we verder door het Salzkammergut. Bij Thalgau vragen we bij een tourist info waar we kunnen overnachten maar hier word ons verteld dat alles vol zit vanwege de augustusfeesten en dat we misschien nog ergens een plekje kunnen vinden op een camping. Onderweg zien we overal “zimmer besetzt” en geen camping in de buurt en de tijd begint te dringen. Bij het invallen van de duisternis vinden we een camping bij de Mondsee, receptie gesloten vanwege campingfeest. Toch vinden we nog een plekje en zetten de tent in het donker op, hierna ons aangemeld maar de norse mevrouw wil ons in het donker wegsturen omdat het volgens haar vol is, maar na overleg mogen we dan toch blijven.

Dag 5 - Zell am See - Waidring. afstand 52 km.


Als we opstaan en uit het raam kijken is het nog droog maar de voorspellingen voor vandaag zijn regenbuien. We besluiten toch maar om te vertrekken en zien wel waar het schip strand. We gaan verder over de Tauernradweg tot aan Saalfelden waar we nog wat boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt. Hier worden we gewaarschuwd door een oudere man voor het slechte weer wat er aan komt, maar de lucht is zo slecht nog niet dus gaan we verder. Bij het plaatsje Lenzing gaan we verder over de Skulpturenradweg maar de lucht begint nu wel erg snel dicht te trekken, dus wij een tandje hoger om zo snel mogelijk in Leogang te komen. Net als we aankomen bij het Bikepark Leogang begint het te regenen en kunnen we hier gelukkig schuilen. Een prima plek waar we bij de tourist Information op het internet de buienradar kunnen bekijken en ongeveer kunnen zien wanneer het weer droog wordt. Als dit na ongeveer twee uur het geval is fietsen we verder langs de rivier Leoganger Ache. Onderweg zien we veel bijzondere hout sculpturen langs de route naar St. Ulrich Am Pillersee. Even verder word het fietspad gesperd door een kudde koeien die niet aan de kant willen gaan, dus wij er maar tussen door. Hierna fietsen we over een mooie route langs de Pillersee door naar Waidring wat aan de voet ligt van het Loferer gebergte waar we de dag gaan afsluiten.

Dag 4 - Jochberg - Zell am See. afstand 68 km.


Voordat we vertrekken gaan we eerst even langs de supermarkt om wat inkopen te doen, maar helaas een ruhetag. We verlaten Jochberg en fietsen verder langs het riviertje de Jochberger Ache over een onverhard pad. Net voordat we de top bereiken van de Thurnpass bezoeken we nog een klein kerkje waar Sietze zoals altijd een kaarsje aansteekt. We vervolgen onze weg door de Kitzbüheler Alpen en fietsen met het auto en motor verkeer mee naar de top op 1274 meter. Eenmaal boven gaan we eerst naar het restaurant om wat te nuttigen voordat we gaan afdalen. Wanneer we beginnen aan de afdaling rijden we door het Nationalpark Hohe Tauern wat een langgerekt bergmassief is. Onderweg stoppen we geregeld om wat foto’s te maken en genieten van deze prachtige omgeving met zijn hoge bergtoppen. Aangekomen in Mittersill gaan we vervolgens verder over de Tauernradweg die zo nu en dan langs de rivier de Salzach gaat. Wanneer we het plaatsje Kaprun bereiken willen we gaan stoppen maar de camping viel ons tegen dus besluiten we door te fietsen naar Zell am See. Even verder aan het meer ligt camping Seecamp maar helaas geen plaats zelfs niet voor een kleine tent. Gelukkig vinden we op ongeveer 1 kilometer van het meer toch nog een klein pension die een kamer vrij heeft waar we de nacht kunnen doorbrengen.

Dag 3 - Rattenberg - Jochberg. afstand 67 km.


Wanneer we op de fiets stappen laten we onze jassen uit want het zonnetje schijnt alweer volop. We vervolgen onze weg over de Innradweg en als we dan een foto maken bij het dorp Kündl komen we dezelfde duitse mevrouw weer tegen als gisteren die de Innradweg fietst vanaf St. Moritz (Zwitserland) tot aan Passau (Duitsland). Na nog even met elkaar te hebben gesproken gaan we ieder zijn eigen weg, wij rijden door naar de plaats Wörgl waar het rondom deze plaats erg druk is met verkeer. Voorbij Wörgl gaan we verder over de Söllandl-radweg door het Kaisergebergte wat voor een groot gedeelte bestaat uit kalkgesteente. Bij het plaatsje Söll maken we tijd voor koffie met appelstrudel met slagroom. We kregen dan ook een kwart van een stuk taart, ze dachten zeker dat we waren uitgehongerd, maargoed lekker was het wel. Daarna gaan we verder naar het toeristische plaatsje Ellmau wat ligt aan de voet van de Wilder Kaiser waar we even rond kijken. Nu gaan we verder naar Going Am Wilden Kaiser over de prachtige Söllandl-radweg door een prachtig mooi landschap. In Oberndorf in Tirol gaan we door het Leukental over de Römerradweg naar Kitzbühel een bekende wintersport plaats. Als we aankomen is het nog steeds prachtig mooi weer en besluiten dan ook om nog een stukje verder te fietsen naar Jochberg waar we willen gaan overnachten.

Fotoalbum

     Dag 1 - München - Tegernsee. afstand 73 km.


Zaterdagmiddag vertrekken we om vier uur met de trein van Zwaagwesteinde naar Utrecht. Als we daar aankomen hebben we nog tijd over om eerst een broodje te eten voor we de nachttrein nemen. Als we om negen uur de CityNightLine naar München instappen zoeken we onze slaaphut op omdat we de volgende morgen om 07.10 uur arriveren in München. Bij aankomst de fietsen eruit, tassen er op, en nog een kleine boodschap doen voordat we op onze fiets springen en klokslag acht uur rijden we dan door de stad naar de rivier de Isar. Vanaf hier volgen we de Via Bavarica Tyrolensis Oost variant die eerst de Isar volgt tot aan Grosshesselohe en dan verder gaat door beboste gebieden over onverharde paden tot aan Otterfing. Daarna rijden we verder over landweggetjes door een heuvelachtig en opener landschap, dus moeten we wat meer klimmen. Na Oberwarngau hebben we al een mooi uitzicht op de Bayerische Voralpen en gaan verder naar Gmund am Tegernsee. Vanaf hier volgen we de oostelijke oever naar de plaats Tegernsee langs het gelijknamige meer. Als we aankomen is het nog niet zo laat en besluiten om hier te overnachten zodat we de verjaardag van Anita nog een klein beetje kunnen vieren.

                   RIDE A BIKE

Laatst bijgewerkt op woensdag, december 10, 2014

Vragen over deze reis

Copyright © 2006 - 2014 Ride A Bike

Verslag 2011
Verslag 2013
Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend
Ride a Bike

Ennstaler Alpen

Nationalpark Kalkalpen

Basilika van Mariazell

Pestzuil aan de Graben

Mozart monument

 

 

Paardenkoetsen staan klaar voor een rondrit door Wenen

Klaar voor vertrek

Uitzicht over de Tegernsee

Langs de Achensee

Rivierbed van de Müglitz

Sollandl radweg

Waterrad in het Brixental

Wilder Kaiser gebergte

Bidons even vullen

Leoganger Ache rivier

Skulpturenradweg

Berchtesgadener Alpen

Salzburg - Unesco werelderfgoed

Verkoeling in de Salzach

Uitzicht over de Mondsee

Salzkammergutradweg

Hallstatt

Hoher Krippenstein

Schloss Trautenfels

Hinterberger vallei

Kloosterbiliotheek van Admont

Katzensteinernühle - Weyer

Rivier de Enns

Biedermeier-Radweg

Gezellig met elkaar

Wöllersdorf

Militair oefenterrein - Sollenau

Steinbrunn - Burgenland

Schloss Esterházy

Oggau am Neusidler See

Donau-beemden

Even afkoelen