Dag 1 - Twijzelerheide - Blokzijl. afstand 92 km.


We starten dit jaar vanaf huis en eenmaal op de pedalen geeft dit een fantastisch gevoel van vrijheid en kunnen volop genieten van al het moois om ons heen. Na enkele kilometers komen we door het Nationaal Park De Alde Feanen wat ligt rondom het watersportdorp Eernewoude. Hier nemen we de Grietman pont over de Wijde Ee en rijden verder door het natuurgebied de Petgatten naar Nij Beets en dan over rustige landweggetjes naar het koninklijk bos van Oranjewoud ten oosten van Heerenveen. Wanneer we het bos verlaten gaan we verder door het natuurgebied Easterskar naar Rotsergaast en schijnt het zonnetje volop. Hier met de veerpont het riviertje de Tsjonger over en dan verder naar het dorp Nijetrijne wat midden in het natuurgebied de Rottige Meente ligt. Voor Oldemarkt nemen we de derde veerpont voor vandaag alleen hebben we minder geluk omdat we de veerpont eerst naar ons toe moeten halen en dan ons zelf er nog over heen moeten draaien. Nu verder door het Nationaal Park De Weerribben een prachtig gebied van bomen, water, vogels en eindeloze rietvelden. Na het toeristisch dorp Kaltenberg op naar het gezellige oude havenstadje Blokzijl waar we de dag afsluiten.

Dag 2 - Blokzijl - Elspeet. afstand 88 km.


Vanmorgen na een heerlijk ontbijt vertrekken we van camping Tussen de Diepen net buiten Blokzijl. Als we terug fietsen naar het oude stadje is het een stuk rustiger met toeristen en bootjes in de haven dan gisteren maar dat was natuurlijk ook in het weekend. We maken nog een paar foto’s van het oude kanon op de kade en fietsen dan Blokzijl uit. We gaan verder over de dijk langs het Vollenhover Kanaal door het buitengebied bij Vollenhove en langs het uitzichtpunt de Krusende Flerken waar we de omgeving even bewonderen en door rijden naar Zwartsluis. Hier nemen we de veerpont over het zwarte water naar Genemuiden en over de dijk naar de Hanzestad Zwolle. Voorbij de stad gaan we met de Veerpont de rivier de Ijssel over richting Hattem en volgen dan de Baronnenlijn een voormalige spoorlijn wat nu een fietspad is. Helaas moeten we een groot stuk laten liggen en worden we enkele kilometers omgeleid wegens werkzaamheden tot aan Heerde. Dan verder over het Trekschuitfietspad langs het Apeldoorns kanaal een mooi nieuw aangelegd fietspad welke we volgen tot voorbij Epe. Bij het dorpje Emst gaan we over de Veluwe en wordt de omgeving stukken bosrijker en fietsen we meer door de bossen en over heidevelden op naar Elspeet waar we de nacht doorbrengen op een kleine camping en daar zeer welkom worden geheten.

Dag 3 - Elspeet - Kekerdom. afstand 86 km.


Na een onrustige nacht omdat we moeilijk in slaap konden komen door steeds een laag overvliegende helikopter worden we opnieuw wakker rond de klok van vieren door een vreemd snuifend geluid om de tent, waarschijnlijk een wild zwijn. Als we dan de volgende morgen de buurman spreken vragen we of hij het misschien is geweest en zegt dan lachend dat hij alleen knort. Wanneer we de camping verlaten gaan we bij de plaatselijk bakker (Piet) in Elspeet ontbijten en om kwart over negen beginnen we aan onze tocht. De eerste kilometers fietsen we door de bossen van het landgoed Kroondomein Het Loo. Voorbij Hoog Soeren en het buurtschap Radio Kootwijk gaan we even op een bankje zitten om te genieten van het uitzicht over de Hoog Buurlose Heide. Daarna fietsen we oostelijk langs Hoenderloo op naar het gehucht Woeste Hoeve en verder naar het Nationaal Park Veluwezoom. Aangekomen op de Postbank bij het hoogstepunt raken we in gesprek met een aantal motorrijders welke bij ons uit de buurt komen. Na meer dan een uur kletsen gaan we in de afdaling naar Rheden waar we de veerpont nemen over de Ijssel. Vervolgens verder over de dijk door het natuurreservaat de Gelderse Poort naar Pannerden waar we de veerpont nemen over het Pannerdensch Kanaal en niet veel later de veerpont welke ons over de Maas brengt. Voor vandaag wel weer pontjes genoeg gehad en fietsen verder door de Millingerwaard naar Kekerdom waar we de dag afsluiten.

Dag 8 - Müllenborn. - Trier. Afstand 87 km


Als we nog liggen te sluimeren worden we opeens gewekt door een flinke onweersbui met regen en harde wind. Maar rond de klok van negen uur wanneer we van de camping fietsen is het droog. Omdat we nog geen ontbijt hebben gehad gaan we in Gerlostein op zoek naar een backerei waar we iets kunnen kopen om onze maag mee te vullen maar helaas blijkt iedereen hier nog te rusten. We vervolgen dan maar onze weg over de Kyllradweg door een prachtige bosrijke omgeving begeleid door het riviertje de Kyll. Bij Sankt Thomas wegomlegging naar Kyllburg maar we proberen het toch en met succes. Bij Kyllburg dachten we nog een heuveltje te moeten overbruggen maar het waren er drie en met veel gezwoeg komen we uiteindelijk boven met de tong op de grond. Gelukkig stond hier een hutje waar we ons bakje koffie hebben gezet en kunnen bijtrekken. Intussen is het gaan motregenen en passeren we enkele dorpjes waar weinig valt te beleven alleen in het plaatsje Kordel hadden ze een dorpsfeest en klonk er gezellige muziek. We dalen geleidelijk af naar de Moezel en komen aan in Trier de oudste stad van Duitsland. We fietsen naar de Altstadt waar we de Dom bezoeken, wat rondkijken en dan een overnachting zoeken.

Dag 9 - Trier - Wolf. afstand 89 km.


Vandaag vertrekken we met goed gevulde buikjes wat we gisteren hebben gemist. We peddelen door de stad Trier en bezoeken nog even de Paulinekerk en pakken hierna de Mosel Radweg. Een mooie fietsroute welke gaat door een prachtig wijnlandschap en verschilende oude dorpjes welke zeker een bezoekje waard zijn. Als we door Neumagen Dhrone komen zien we bij de backerei veel lekkers en kunnen dit niet zomaar voorbij laten gaan. Na wat gekocht te hebben voor onderweg fietsen we naar het prachtig gelegen Alt Piesport. We verlaten even de Mosel Radweg en zoeken het hogerop, slingerend van links naar rechts klimmen we ons een weg omhoog. Wanneer we boven zijn hebben we een prachtig mooi uitzicht over de moezelvallei en zijn hier een uur blijven rondhangen. Als we op de pedalen stappen dalen we geleidelijk af naar Minheim. Onderweg komen we langs een pestkappeletje waar we nog een kaarsje aansteken wat we ieder jaar wel een keer doen. Eenmaal beneden vervolgen we weer de weg langs de rivier en komen even later aan in het toeristische stadje Bernkastel-Kues. Het is hier gezellig vertoeven maar we moeten echter verder naar ons einddoel voor vandaag het plaatsje Wolf.

Dag 10 - Wolf - Ulmen. afstand 64 km.


Net als we zijn vertrokken komen we aan in Traben Trabach, een romantisch wijnstadje met historische monumenten. Wanneer we verder gaan zoeken we het weer hogerop net als gisteren en fietsen heerlijk tussen de wijnranken door waar meerdere keren voor ons salamanders de weg oversteken. Voorbij het plaatsje Burg willen we naar de overkant maar de veerpont naar Reil blijkt er niet te zijn dus blijven we langs dezelfde kant fietsen wat achteraf geen slechte keus was. Bij Bullay eindigd voor ons de Mosel radweg en gaan met de veerpont over naar het plaatsje Alf waar we beginnen aan de Vulkanradroute. Eerst klimmen we geleidelijk omhoog naar het stadje Bad Bertrich. Hierna volgt er een zeer steile weg naar boven waar we eerder achteruit gaan dan vooruit dus dan maar duwen. Er lijkt geen einde aan te komen en met het zweet in de fietsbroek ploeteren we ons omhoog. We denken nu heerlijk te kunnen afdalen maar helaas niet voor lang want de Vulkanradroute gaat flink op en neer wat ontzettend veel energie kost. Fietsen moet een lust zijn en niet een last daarom stoppen we in Ulmen wel niet ons einddoel voor vandaag maar de puf is eruit.  

Dag 11 - Ulmen - Bad Neuenahr. afstand 76 km.


Wanneer we de pedalen net weer ronddraaien krijgen we de eerste krachtinspanning alweer voor de kiezen. We klimmen omhoog en dalen over slechte onverharde wegen naar de dorpjes beneden, zodat we na een uur nog maar negen kilometer zijn opgeschoten. Opnieuw zwaar net als gisteren maar we klagen niet want het zonnetje schijnt en we zijn weer volledig opgeladen. Na een slecht fietspad komen we aan bij het racecircuit Nürburgring waar we vanaf een viaduct nog even kijken hoe de auto’s over de baan racen. Buiten Neuburg zetten we ons eigen bakje koffie en genieten van het uitzicht over de Vulkaneifel. Hierna wordt de route een stuk aangenamer met betere wegen om te fietsen. Aangekomen in Adenau zien we veel opgepimpte auto’s (Herbie) door het stadje rijden welke waarschijnlijk geregeld het racecircuit bezoeken. Nu nog enkele kilometers naar Dumpelfeld en de Vulkanradroute is volbracht. We gaan dan verder over de Ahradweg wat voor ons een verademing is omdat het geleidelijk naar beneden gaat. We volgen het riviertje de Ahr door het bos en de wijnranken naar het toeristische stadje Ahrweiler waar we willen overnachten maar gezien de drukte hier besluiten we door te fietsen naar Bad Neuenahr.

Dag 12 - Bad Neuenahr - Bornheim. afstand 67 km.


De fietsen van stal gehaald, de tassen er aan en hup op de pedalen. We rijden nog een klein stukje van de Ahrradweg naar Remagen waarna we de Rheinradweg zullen volgen tot aan het plaatsje Rolandswerth. Hier gaan we landinwaarts verder over de Wasserburgenroute richting Villip de geboorte plaats van onze Idworx fietsen. Omdat de usb plug niet goed werkt en we toch in de buurt zijn hebben we afgesproken langs te komen. Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen met koffie en worden onze fietsen naar de werkplaats gebracht. In tussentijd kunnen wij even rondkijken in de showroom en na 2,5 uur is het probleem keurig opgelost. Bij vertrek is het nog steeds tropisch warm maar gelukkig rijden we al snel het bos Kottenforst in. Als we uiteindelijk na bijna 20 kilometer de bossen uit zijn is het al niet zo vroeg meer en moeten we ons nog haasten om een overnachting te vinden. We wijken dan ook af van onze route en fietsen naar het stadsdeel Merten van de stad Bornheim waar we een Hotelletje boeken.

Kanon van Woudrichem

2016 Ritje Eifel - 1100 km

We starten dit jaar vanaf huis wat ons direct een vakantiegevoel geeft.
Vanaf het noordoosten trappen we naar het zuiden van Nederland.
Daarna een stukje België en verder door de prachtige Eifel.

Home
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend

Dag 4 - Kekerdom - Venlo. afstand 92 km.


Het beloofd een mooie dag te worden met heerlijk fietsweer, dus volop genieten. Als we het plaatsje Kekerdom achter ons laten fietsen we over de dijk langs de rivier de Waal. Net voorbij het plaatsje Leuth gaan we de grens even over naar Duitsland. We rijden door het Naturschutzgebiet Dueffel - Kellener Altrhein und Flussmarschen over autovrije landweggetjes naar Kranenburg. Daarna door het Reichswald een glooiend bosgebied langs de Nederlandse grens naar Gennep waar we tijd maken voor een terrasje met uitzicht op het 400 jaar oude historische stadhuis waar de ooievaars op zitten te klepperen. Als we onze buikjes hebben gevuld gaan we nog langs de Etos voor een nieuwe leesbril omdat Sietze deze de dag ervoor is kwijt geraakt. Wanneer we het stadje Gennep verlaten fietsen we door het Nationaal Park Maasduinen een van de drie nationale parken in Noord-Limburg. Net voorbij Well welke al ééns is uitgeroepen tot mooiste plaats van Limburg gaan we met de veerpont Wellerlooi-Blitterswijck de Maas over. We peddelen verder langs de andere kant van de Maas en komen langs Lottum het Rozendorp van Nederland alleen bloeien er nu geen rozen maar alleen nog velden met tagetes patula (afrikaantjes). Bij Grubbenvorst gaan we opnieuw de Maas over maar nu naar Velden en rijden door naar Venlo waar we een overnachting hebben geboekt in het hart van de stad.

Dag 5 - Venlo - Heerlen. afstand 88 km.


Als we Venlo uit rijden fietsen we over de brug naar Blerick en volgen dan deze zijde van de rivier de Maas tot aan Baarlo. Hier nemen we de veerpont naar het plaatsje Steijl en trappen verder langs de Maas tot aan de stuw en sluizencomplex van Belfeld. Hier verlaten we de Maas en gaan door een omgeving waar veel appels, perenbomen en buxus worden gekweekt. Daarna gaan we de grens over en fietsen door het Brachter Wald welke onderdeel is van het grensoverschrijdend natuurgebied Grenspark Maas-Swalm-Nette. Bij het plaatsje Boukoul weer net over de Duitse grens maken we tijd voor een bakkie leut met een versnappering. Vervolgens door Naturschutzgebiet Luesekamp und Boschbeek en voor de zoveelste keer de grens over maar nu naar Herkenbosch. Bij het Nationaal Park de Meinweg fietsen we over een smal onverhard pad omringd door ontzettend veel koningsvarens, vennetjes en uitgestrekte bossen een prachtige route. We rijden langs de grens naar Vlodrop en Posterholt en zien veel bordjes staan van blauwe bessen te koop die hier worden gekweekt. Wederom weer de grens over tot aan Gangelt waar we daarna Nederland weer binnen rijden. Hier moeten we wegens werkzaamheden afwijken van onze route maar al snel staan we op de Brunsumerheide zoals gepland en fietsen dan door naar Heerlen waar we gaan overnachten.

Dag 6 - Heerlen - Kuchelscheid. afstand 89 km.

Omdat we gisteren iets van de route zijn afgeweken pakken we deze weer op bij het dorpje Eys en fietsen verder door Zuid-Limburg. Een prachtig landschap waar men soms flink op de pedalen moet door de typische Limburgse dorpjes. Voorbij het plaatsje Terziet gaan we de grens over naar België en bij het gehucht Remersdaal moeten we verder over de autoweg waar het verkeer ons met hoge snelheid voorbij raast. Geen prettig gevoel maar hebben geen andere keus om bij het American 2nd Worldwar Cemetery te komen. Wanneer we het terrein oplopen ziet alles er keurig onderhouden uit, een plek waar vele oorlogs slachtoffers liggen van de tweede wereldoorlog. Als we willen vertrekken komt er een man naar ons toe lopen die een gesprek begint over onze fietsen en waar de reis heengaat. Daarna moeten we nog een klein stukje over de drukke autoweg naar Hendrikkapelle en vanaf hier verder over rustige landweggetjes, helaas een minder mooie omgeving en de wegen zijn soms net lapjesdekens. Na de stad Welkenraedt gaan we richting de duitse grens op naar het stuwmeer Wesertalsperre een prachtig gebied, alleen wel 600 meter bergop. Als we het hoogste punt hebben bereikt gaan we bergafwaarts naar de Vennbahn een oude spoorlijn wat nu dient als fietspad. Aangekomen in het gehucht Kuchelscheid op de grens Belgie/Duitsland vinden we het genoeg voor vandaag na de vele hoogtemeters.

Dag 7 - Kuchelscheid - Müllenborn. afstand 93 km.


Als we vanmorgen naar het ontbijt gaan staat alles keurig klaar en de vrouw des huizes is nog niet aanwezig zoals ze ons al had verteld. Na het eten kunnen we zo vertrekken omdat we gisteravond al keurig hebben afgerekend. We hangen onze bagage aan de pakezels en vervolgen onze tocht over de Vennbahn waar we geregeld het kabbelende water horen stromen van het riviertje de Ruhr. We komen door zowel mooie als minder mooie stukken wel allemaal autovrij en dat alleen is al fijn. We volgen dit fietspad tot voorbij Neidingen en gaan daar de grens over naar Duitsland en verder over de Eifel-Ardennen-Radweg. Een prachtig route door het Naturpark Hohes Venn-Eifel (Nordeifel) een omgeving waarbij we geleidelijk omhoog fietsen naar het gezellige stadje Prum. We bezoeken de Basiliek en genieten van de gezellige muziek op het stadsplein. Wanneer we het stadje verlaten moeten we flink op de pedalen en eenmaal boven zijn we blij dat we er zijn alleen duurt dit geluk niet lang want het blijft maar klimmen en dalen. We gaan door naar Mullenborn waar we op een kleine camping onze tent mogen opzetten. Na het eten nog wat opladen via de powerbank, een verhaal schrijven en dan de ogen sluiten en verder dromen achter onze oogkleppen.

UNESCO
Werelderfgoed
Porta Nigra

Vragen over deze reis

Copyright © 2006 - 2018 Ride A Bike

Laatst bijgewerkt op woensdag, Juni 7, 2017

Verslag 2017

Dag 13 - Met de trein naar huis.

Volgens onze planning komen we op zaterdag aan in Heerlen maar vanwege werkzaamheden aan het spoor rijden er in het weekend geen treinen en kunnen we pas maandag terug reizen. We besluiten dan de vakantie met een dag in te korten en gaan naar Koln om daar de trein te nemen naar Munster en vervolgens Nederland. Onderweg even langs de supermarkt voor wat inkopen en dan verder naar het hauptbahnhof  in de stad Koln. We boeken de treinreis en stappen daarna in de trein naar Munster welke zonder problemen verloopt. Als we aankomen is het nog steeds tropisch warm en zoeken snel de schaduw op omdat we een uur moeten wachten. Daarna reizen we verder naar Enschede en komen laat in de avond aan in Leeuwarden en trappen dan de laatste kilometers huiswaarts.

Fotoalbum
Verslag 2015
Home
Bedankt

Beesterzwaag - Landgoed Prinsenhof
 

Zelfbedienings kettingveerpont over de Lende

Camping de Schapendrift

Krusende Flerken

Kasteel Doornenburg

Mammoet bij Groessen

Uitzichtpunt de Posbank

Vestingstadje - Gennep

Stuw en sluizencomplex - Belfeld

Epen een pittoresk dorpje in het Zuid-Limburgse Heuvelland

Kasteel van Beusdael

Henri-Chapelle American Cemetery and Memorial

Sint-Salvatorbasiliek - Prüm

Köf II in Pronsfeld

Watervalletje - Huttingen an der Kyll

Romantische wijnstadje - Piesport

Prachtig uitzicht over de Moezelvallei

Kratermeer - Ulmener Maar

Stadspoort  Traben Trabach

Hubertuskapelle - Hönningen

Kerkje bij Ahrbrück - Ahrtal

Rheinradweg - Mehlem

Door het Naturpark Kottenforst

Restant van de beroemde Ludendorfbrug - Remagen

Burg Ramstein