Dag 2


Na een goede nachtrust gaan we eerst ontbijten, koffie drinken en douchen en zijn klaar voor een nieuwe dag. We stappen op de fiets en rijden achtereenvolgens door de dorpen Formerum, Lies en Hoorn naar Oosterend het oostelijkste dorp van het eiland. Aansluitend verder door de duinen naar het Dazenplak waar een plaquette van Kapitein Rob en zijn hond Skip staat “Het geheim van De Boschplaat” waar we onze pakezels parkeren. Vanaf hier gaan we te voet verder door het natuurreservaat de Boschplaat een prachtig gebied met hoge duinenrijen, brede zandvlaktes en uitgestrekte kwelders. Ongeveer 6 kilometer verderop steken we de duinen over naar het strand en wandelen naar het bekendste houten huisje op palen de reddingsplek voor schipbreukelingen. Wij lassen hier een kleine pauze in en genieten van het schitterende uitzicht over de Noordzee. Hierna wandelen we terug over het breedste strand van Nederland naar onze pakezels en fietsen vervolgens door de duinen naar het Hoornse Bos en via de duinweg terug naar het vakantiepark.

Dag 3


Vanmorgen rustig opgestart want we hebben alle tijd van de wereld, het zonnetje schijnt en het beloofd een prachtige dag te worden. De planning voor vandaag is dat we het Waddeneiland rond gaan fietsen een route van plm 45 kilometer. Eerst komen we langs het duinmeertje wat vernoemd is naar het buurtschap Hee en dan verder naar West-Terschelling het grootste dorp van het eiland waar het gezellig druk is. Daarna fietsen we door de Noordsvaarder een prachtig natuurreservaat van zandvlakte en duingebied naar West aan Zee en Midsland aan Zee. Onderweg zo nu en dan even ontspannen in de duinen en genieten van het mooie uitzicht. Vervolgens fietsen we door het Formerumerbos en het Hoornsebos naar de meest oostelijke kant van het eiland. Voorbij het monument Ode aan Sil de Strandjutter gaan we via het Dazenplak richting Oosterend en daarna verder over de Waddendijk. Omdat het nu laagwater is zijn de vogels druk bezig met voedsel zoeken en zien we veel konijnen onderweg wegkruipen tussen de stenen in de kreukelberm. Bij de afslag naar het gehucht Striep gaan we de dijk over naar Midsland en dan op naar onze cottage en kijken terug op een zeer geslaagde en zonovergoten dag.

Dag 5


Vandaag alweer onze laatste dag op Terschelling en moeten om tien uur de cottage verlaten en nemen dan de boot van half zes terug. We hebben de hele dag nog voor ons om te genieten van dit prachtige Waddeneiland. Na het uitchecken verlaten we het bungalowpark waar we met veel plezier een paar dagen hebben doorgebracht. Nu eerst naar Midsland aan Zee waar we een plekje zoeken in de duinen en hier heerlijk een paar uurtjes genieten van zon, zee en strand. Rond het middaguur stappen we dan weer op de pedalen en fietsen door de duinen en het Formerumerbos naar het dorpje Formerum. Aansluitend verder over de Polderprachtroute naar de Waddenzee en volgen daarna het fietspad buitendijks naar West-Terschelling. Onderweg vliegt een groep lepelaars laag over ons heen die neerstrijken op het wad. We pakken de verrekijker en zien veel verschillende wadvogels die hier druk in de weer zijn om voedsel te zoeken een prachtig gezicht waar we volop van genieten. Wanneer we dan kijken hoelaat het is moeten we ons ook nog haasten, dus maar snel op naar West-Terschelling.

Dag 4


Vanmorgen eerst even boodschappen doen bij de COOP in Midsland waar we Gea (oom - tantezegger) tegenkomen die hier vakantiewerk heeft. We hebben hier al vaker boodschappen gedaan maar haar nog niet gezien, achteraf bleek dat ze een paar vrije dagen had. Vervolgens slenteren we nog even door het gezellige winkel/horeca-straatje en fietsen dan terug. Na de lunch gaan we een korte fietsroute van 20 km maken grotendeels door het Donkere Bos. Midden in het bos komen we bij de Bessenschuur-Theehuys waar we ons laten verwennen met een streekproduct, een heerlijk stukje Cranberry gebak met een leuke anekdote over hoe cranberries hier ooit terecht zijn gekomen. Met gevulde buikjes fietsen we richting Hotel-Paal 8 en zien langs de Midslander Longway een groep lepelaars en aalscholvers. Als we de verrekijker pakken om ze van dichterbij te kunnen bekijken begint het te regenen dus gaan we maar snel weer op de pedalen. In de turbostand (eigenkracht) zoeven we door de regen nog een aantal kilometers terug naar het huisje en eenmaal binnen valt de regen met baken uit de hemel.

2019 - Terschelling

Wanneer we bijna klaar zijn voor onze fietsvakantie naar de startplaats Sittard blijkt dat er nogal wat problemen zijn om hier te komen vanwege de vele werkzaamheden op het spoor.
We besluiten dan maar het roer om te gooien en te kiezen voor de Waddeneilanden.

Home
 Het verhaal van de Pakezel en de Loopeend

Dag 3


Een slechte start, Anita spoelt één van haar contactlenzen door de gootsteen en geen reserve meegenomen en dan is het bliksem en donderslagen. We maken de zwanenhals van de wasbak los en hopen deze hierin te kunnen vinden en wonder boven wonder de lens teruggevonden. Wanneer de trappers dan weer ronddraaien genieten we van het zonnetje en de route naar het natuurgebied 't Oerd. We bezoeken het uitzichtplateau Oerder Blinkert op de hoogste duin van Ameland en hebben hier dan een schitterend uitzicht over de Waddenzee. Intussen komen er wadlopers aan die ook naar boven lopen en Anita een bekende plaatsgenoot ziet en hij ons vertelde dat ze een overtocht hebben gemaakt van ongeveer 10 kilometer vanaf Holwerd. Hierna maken wij nog een rondwandeling door het natuurgebied en daarna over de duinen naar het strand waar we de zee nog even ingaan. Terug bij de fietsen zien we een dreigende lucht aankomen dus snel op de pedalen maar achteraf viel het reuze mee en konden we ‘s avonds nog een heerlijke strandwandeling maken.

Dag 4


Vanmorgen zijn we vroeg opgestaan, douchen, ontbijten en de boel een beetje schoon achterlaten. Als we rond de klok van tienen hebben uitgecheckt fietsen we eerst naar Nes om bij de supermarkt lege flessen in te leveren. Hierna hebben we nog alle tijd en fietsen richting de haven en volgen dan een 10 kilometer lang fietspad langs de waddenzee(waddendijk) naar Hollum. Heerlijk genieten van alles wat het wad te bieden heeft, zon, zee, veel wadvogels en de rust. Bij de Ballumerbocht gaan we naar de Museumhaven Zeemanshoop waar verschillende historische reddingsboten liggen aangemeerd. Vervolgens verder naar het eindpunt van het Tjettepad, waar ze meerdere malen per jaar een demonstratie geven over het te water laten van de paardenreddingboot, helaas is dit vandaag niet het geval. Aansluitend peddelen we naar het gezellige hart van Hollum waar we ons op een terrasje heerlijk laten verwennen en fietsen daarna terug naar Nes. Als we de haven binnenrijden gaan we in de rij staan met onze fietsen zodat we mee kunnen met de boot van 5 uur.

 Dag 1 - Twijzelerheide - Harlingen - Terschelling.


We fietsen naar het treinstation in de Westereen en gaan met de trein naar Leeuwarden en vanuit hier stappen we over op de trein naar Harlingen. Het eerste stuk tot aan Leeuwarden verloopt rustig en alle ruimte maar in de trein naar Harlingen zitten we als haringen in de ton. Gelukkig is de reis niet langer dan 25 minuten dus dat overleven we wel. Bij aankomst in Harlingen hebben we nog drie kwartier voor we op de veerboot mogen. Wanneer alle motorvoertuigen aan boord zijn mogen de fietsers als laatste en zijn we klaar voor vertrek. Aangekomen op Terschelling is het bewolkt maar droog en fietsen eerst naar het huisje waar we de komende dagen verblijven. Als we de bagage hebben gedropt rijden we naar Midsland voor wat boodschappen. Na het avondeten stappen we op de fiets voor een verkenningstocht door de duinen naar West aan Zee, even lekker uitwaaien en genieten van de golven van de Noordzee. Op de terugweg zien we in een natte duinvallei (Stenneplak) een kolonie lepelaars wat prachtig is om te zien en fietsen vervolgens door het Koreabos terug voordat het donker is.

Fotoalbum


Gelukkig zijn we op tijd wanneer de veerboot rond 17.30 uur arriveert in de haven. Als deze is aangemeerd gaan we inchecken, fietsen stallen en op naar het middendek. Wanneer we een zitplaats hebben gevonden pakt Sietze de verrekijker in de hoop nog een zeehond te kunnen spotten. Anita wil nog wat foto’s maken en gaat naar het bovendek. Onverwachts zie ik op een zandbank twee zeehonden liggen maar geen Anita in de buurt. Als ze terug komt en ik vertel dat ik zeehonden heb gezien is ze enigszins teleurgesteld. De bootreis verloopt verder voorspoedig en om half 8 arriveren we in de haven van Harlingen en hebben nog 20 minuten om naar het treinstation te gaan. Na ingecheckt te hebben stappen we in de trein en is er ruim voldoende plaats in vergelijking met de heenreis en zijn zo rond de klok van negenen weer thuis en zit onze midweek vakantie er weer op.


Intussen word er gemeld dat de veerboot een half uur vertraging heeft. Als we dan uiteindelijk aan boord stappen en Ameland achter ons laten kunnen we nog even genieten van het wad en is het een uurtje varen voordat we aankomen in Holwerd. Wanneer de boot is aangemeerd en wij weer voet op het vasteland zetten stappen we op de fiets en rijden naar de supermarkt in het dorp. Hier kopen we een versnappering die we buiten opeten en komen dan in gesprek met een vakantiefietser die ook wat inkopen doet. De jongeman vertelde ons dat hij een fietstocht door Denemarken gaat maken en hier een paar weken de tijd voor heeft en wel ziet waar zijn route eindigd. Als het tijd word om verder te gaan wensen we hem een goede reis en veel veilige kilometers. Hierna stappen ook wij op de pedalen en met de wind in de rug rijden we de laatste 20 kilometer terug naar huis.

2019 - Ameland

Op onze tweede korte vakantie fietsen we eerst naar Holwerd
waar we op de veerboot stappen voor een vaartocht van 50 minuten
naar het volgende Waddeneiland.

 Dag 1 - Twijzelerheide - Holwerd - Ameland.


Als we de fietsen weer hebben voorzien van de nodige bepakking gaan we op weg naar Holwerd een route van ongeveer een uur. We hebben de wind in de rug dus arriveren mooi op tijd, inchecken, aansluiten en vertrekken dan om 12.30 uur volgens schema. Wanneer we een zitplaats hebben gevonden op het bovendek is het volop genieten en na een uur varen zetten we voet aan wal op Ameland. Als de trappers weer ronddraaien fietsen we eerst drie kilometer binnendijks slingerend tussen de schapen(stront) door en gaan daarna de dijk over en verder langs de Waddenzee. Aan het eind van het fietspad bij Kooigrie gaan we door het polderlandschap naar Buren en langs de Bramerduinen terug naar Nes met de vele restaurants, terrasjes en winkels. We gaan bij de supermarkt even wat boodschappen doen en vervolgens door naar het appartement waar we de komende dagen verblijven. Na het avondeten maken we nog een wandeling door het Nesserbosch, duinen en over het strand van de Noordzee. Heerlijk uitwaaien en genieten van het gekrijs van de meeuwen en de prachtige zonsondergang.

Dag 2

Vandaag gaan we het eiland verkennen en fietsen naar de haven van Nes waarna we in westelijke richting buitendijks langs de Waddenzee rijden. Er valt onderweg veel te zien dus vergeet niet om een verrekijker mee te nemen. Als we bij het beeld van de Dijkwachters komen gaan we hier de dijk over landinwaarts naar Ballum het kleinste dorp van het eiland en daaropvolgend naar Hollum het grootste dorp van het eiland waar we een terrasje pakken. Hierna gaan we naar de plaats waar in 1979 acht paarden verdronken bij de lancering van de Hollumer reddingboot. Dit is een herdenkingsplek waar jaarlijks op 14 augustus een krans wordt gelegd. Ook kijken we hier nog even op het strand maar niet voor lang want we worden gezandstraald. Voorbij het Hollumerbosch gaan we de 55 meters hoge vuurtoren beklimmen en na 236 treden krijgen we als beloning een indrukwekkend panoramisch uitzicht over Ameland. Eenmaal weer beneden volgen we een fietspad van ongeveer 11 kilometer door het duingebied en is het flink ploeteren met harde tegenwind voor we terug zijn bij het appartement.

Vragen over deze reis

Copyright © 2006 - 2019 Ride A Bike

Laatst bijgewerkt op woensdag, november 10, 2019

Verslag 2018
Ride a Bike
Bedankt


We kijken terug op een geslaagde vakantie al hadden we wat anders in de planning. Deze keer niet veel fietskilometers
maar wel meer gewandeld en zeker niet minder genoten. Het is ons zo goed bevallen dat we hebben besloten
hier een vervolg aan te geven en ook nog Vlieland, Texel en Schiermonnikoog willen gaan bezoeken.
Verslagen van deze Waddeneilanden zullen we dan een volgende keer hieronder plaatsen.

Karakteristiek Amelander huis

Baken op ‘t Oerd

Wadlopers van Holwerd naar Ameland

Wandelen langs de branding

Schapen op de dijk

De Dijkwachters - Ballum

Uitzichtplateau De Oerdblinkert
 

Museumhaven Zeemanshoop - Ballumerbocht

Vuurtoren Bornrif

Paardengraf - Hollum

Noordzee zonsondergang

Rijkdom van het Wad

Uitkijkpunt Midslanderpolder

Aan de Noordzee

Drenkelingenhuisje - Oosterend

Lange ereprijs

De Waddenzee - Werelderfgoed

Spelen in het Zand

De Brandaris - Oudste Vuurtoren van Nederland

Vogels spotten

Cranberry-gebak
 

 

Duinen van Terschelling

Beelden uit Zee

Polder-Pracht-Route