Met je hond langs langeafstandspaden
Geert Grootepad
naar beginpagina

Gids: Geert Grootepad, in het voetspoor van de Moderne Devotie, Buijten &Schipperheijn Recreatief, 2011, zie de website. Voor wijzigingen dien je contact op te nemen met de schrijfster van de gids. Haar e-mail adres staat in de gids.

Gelopen: De etappes 1 t/m 7 in december 2013, als onderdeel van een wandeltocht van Arnhem naar Hasselt. zie fotoverslag

Hindernissen en verboden voor honden

Etappe 5, blz. 50: Bij het begin van de rode paaltjesroute door de uiterwaard moet je via een overstapje het hek passeren. Mijn hond kon onder het prikkeldraad door, nadat ik dat wat omhoog had getrokken. Het alternatief is om op het fietspad te blijven.
Etappe 5, blz. 51: In en bij de tweede brug over de Soestwetering bevinden zich drie grove veeroosters. Bij twee van de drie moest ik mijn hond er overheen tillen. Voor deze hindernis is er geen ander alternatief dan van Herxen rechtstreeks naar Windesheim te lopen. Maar dat betekent wel een ingrijpende wijziging van de route.

Etappe 6, blz. 56: Waar sprake is van een opstapje in de blauwe paaltjesroute: dit opstapje is niet aanwezig. Wel is er een klaphek.
Etappe 6, blz. 57: Als je bij het waterschapsbordje 53-36,0 van de dijk af gaat, moet je over een laag hek ("opstapje") heen stappen. Ik kon mijn hond hier door de sloot heen leiden. Anders had ik hem over het hekje heen moeten tillen. Alternatief: Aan het einde van het pad na de observatiehut De IJsvogel niet linksaf, maar rechtsaf. Vervolgens eerste weg links, eerste weg rechts (Windesheimerweg), waarmee je weer op het Pad bent.

Geschiktheid voor de hond

Bedacht moet worden dat het Geert Grootepad in de eerste plaats een themapad is gewijd aan de overblijfselen van het religieuze leven in de middeleeuwen. Het pad voert een relatief groot deel door en langs de randen van stedelijk gebied. Maar mede daardoor is het een landschappelijk interessant en afwisselend pad.

Het pad voert maar in beperkte mate over onverharde paden en wegen, in de plaats daarvan veel over stille binnenwegen en fietspaden en nauwelijks langs en over drukkere wegen.

Het Geert Grootepad heeft geen voor honden verbonden trajecten. Wel zijn er in de vorm van overstapjes en veeroosters voor de hond een paar obstakels. Daarvan is er één (de brug over de Soestwetering) slechts met een ingrijpende routewijziging te vermijden.
Alles overwegende beoordeel ik het Geert Grootepad als een tamelijk aantrekkelijk pad dat redelijk geschikt is om met de hond te lopen.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2013-12-16