Met je hond langs langeafstandspaden
GR 5 Goedereede - Bergen op Zoom
naar beginpagina
Nederlands Kustpad en de GR 5, algemeen
Nederlands Kustpad deel 1: tussen Sluis en Hoek van Holland
Nederlands Kustpad deel 2: tussen Hoek van Holland en Den Oever/Den Helder
Nederlands Kustpad deel 3: tussen Stavoren en Bad Nieuweschans met aansluitroute over de Afsluitdijk

Gids: De beschrijving van het Nederlandse deel van de GR 5 is opgenomen in de gids van het Nederlands Kustpad deel 1. Er is nog geen wijzigingsoverzicht, maar dat zou hier moeten zijn te vinden.

N.B. Het Nederlandse deel van de GR 5 is gedefinieerd als het traject Hoek van Holland - Bergen op Zoom. Daarbij valt het deel tussen Hoek van Holland en Goedereede samen met het Nederlands Kustpad. De informatie inzake beperkingen voor honden op dit traject is hier te vinden.

Gelopen:
november 2014: het traject Goedereede-Hoek van Holland (als onderdeel van mijn wandeling langs het Nederlands Kustpad); zie fotoverslag
december 2014: het traject Goedereede-Bergen op Zoom; zie fotoverslag

Hindernissen en verboden voor honden tussen Goedereede en Bergen op Zoom
N.B. De kaartnummers verwijzen naar de kaartjes met een grijze tab achterin de gids

Kaart G13 t/m G16: Afgezien van de eerste 2,5 km loopt het Pad tussen Goedereede en Herkingen geheel over de kruin van de voormalige zeedijk. Deze kruin is echter verboden voor honden.
Alternatief voor kaarten G13 (gedeeltelijk) en G14 (grotendeels)
Alternatief voor kaarten G14 (gedeeltelijk) en G15
Alternatief voor kaart G16

Kaart G19: De gids vermeldt dat het traject over de Slikken van de Heen verboden is voor honden. Maar dat geldt ook voor het aansluitende traject over de dijk langs het Schelde-Rijnkanaal tot punt 20. Het alternatief is:
--> Waar je de dijk af zou moeten gaan om door een klaphek op de Slikken te komen, blijf daar op de dijk en volg deze tot even voor het Schelde-Rijnkanaal waar aan je rechter hand onder aan de dijk een asfaltweg naar rechts gaat (Campweg). Loop langs deze weg naar punt 20, onder de brug over het kanaal.
<-- Ga bij punt 20 niet de dijk op, maar volg de weg onderlangs het talud van de verkeersweg. Na 50m scherp rechtsaf (Campweg), even later bocht naar links. Aan het einde op T-kruising de dijk op, linksaf. Aan het einde, vlak voor de N257, komt via betonnen dijktreden het Pad uit de Slikken van de Heen. Ga rechtsaf over de secundaire weg langs de N257, of over de daarnaast gelegen dijk.

Kaart G20: Op de dijk langs de Rammegors grazen schapen, niet alleen in afgezette percelen, maar je loopt ook de kans dat ze daarbuiten lopen. Houd je hond hier dus aan de lijn!
De dijk langs het Schelde-Rijnkanaal zuidelijk van de Rammegors is verboden voor honden. Het alternatief is om hier over de binnendijks gelegen parallelle asfaltweg te lopen.

Kaart G21: Het buitendijks gelegen fietspad zuidelijk van de Zoute Sluis is verboden voor honden. Het alternatief is hier om over de binnendijks gelegen Zeeweg te lopen.

Geschiktheid voor de hond
De GR5 is al met al een redelijk afwisselend en landschappelijk mooi pad. Het pad voert ook heel veel over onverharde paden. Vele kilometers daarvan lopen over de kruinen van grasdijken. Maar juist die grasdijken zijn vrijwel zonder uitzondering verboden voor honden, meestal ook afgedwongen door hekken. Voor die trajecten zijn er alternatieven, meestal in de vorm van parallel lopende fietspaden en binnenwegen. Maar daardoor gaat een deel van de landschappelijke aantrekkelijkheid verloren en moet je ook voortdurend rekening houden met verkeer.

Dit overwegende beoordeel ik de GR5 tussen Goedereede en Bergen op Zoom als een matig geschikt pad om met de hond te lopen.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar boven
naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2014-12-17