Met je hond langs langeafstandspaden
Hanzestedenpad
naar beginpagina

Gids: Hanzestedenpad Streekpad 11, Wandelnet, 3e gewijzigde druk 2014. Zie de website en ook het wijzigingsoverzicht.

Gelopen: mei 2015, zie fotoverslag

Hindernissen en verboden voor honden

Kaarten 2 en 3: Het fietspad over de Hoogluurse Dijk tussen de uitspanning 't Zwarte Schaar en punt 3 is verboden voor honden. En op warmere zonnige dagen moet je er rekening mee houden dat het dek van de veerpont tussen Olburgen en Dieren te heet voor hondenvoeten is (er is geen schaduw op de veerpont). Mocht dat het geval zijn dan adviseer ik je het Hanzestedenpad in Dieren te beginnen of te eindigen. Mocht je toch met je hond bij Dieren de IJssel willen oversteken volg dan voor het verboden traject over de dijk deze alternatieve route.

Kaarten 7 en 8: Voor een deel van het traject over landgoed De Poll (kaart 8) geldt een verbod voor honden, terwijl voor het traject van kaart 7 over de Voorster Klei een tijdelijke omleidingsroute van kracht is. Er is een alternatieve route voor het landgoed De Poll in samenhang met de de tijdelijke omleidingsroute.

Kaart 8: Ten noorden van boerderij de Houtmerk gaat het Pad over de westelijk van de weg gelegen grasdijk. Daarop bevinden zich overstapjes. Handiger is om de asfaltweg te blijven volgen, die hier vlak naast de rivier loopt. Op enkele plekken kan je hond hier onder het prikkeldraad door om in de rivier een bad te nemen.
Tussen een punt 200 meter westelijk van boerderij Het Slijkhuis en boerderij De kribbe gaat het Pad eveneens over een grasdijk. Op de grasdijk bevinden zich een overstapje en mogelijk draadversperringen. Bij het overstapje en de draadversperringen kon mijn hond zonder problemen onder de bedrading door lopen. Maar let er goed op dat hier vee kan grazen, dus hond aan de lijn! Je kan hier overigens ook de asfaltweg blijven volgen.

Kaart 10: Het traject van het Pad langs de jachthaven en de rioolzuiveringsintallatie loopt over de dijk, gedeeltelijk langs een drukke weg en gedeeltelijk over een fietspad. In plaats daarvan kan je ook over een betonnen voetpad door de uiterwaard vlak langs het water lopen.

Kaart 14: De toegang tot de uiterwaard westelijk van wandelknooppunt 51 gaat via twee overstapjes. Mijn hond kon de hekken naast de overstapjes makkelijk passeren door onder het draad van de hekken door te kruipen.

Kaart 14: De toegang tot het graspad door de Buitenwaarden vanaf het fietspad onderaan de dijk bij wandelknooppunt 79 gaat via een overstap. Je zal hier de hond over het hek moeten tillen. De uitgang bij wandelkooppunt 159 gaat via een klaphek. Het alternatief is om het fietspad te blijven volgen.

Kaart 16: Om op de westelijke oever bij de brug over de Soestwetering bij wandelknooppunt L72 te komen, moet je over een veerooster. In de brug zelf bevinden zich ook twee veeroosters. Mijn hond kon ze alledrie op eigen kracht nemen. Het alternatief is om tussen Windesheim en punt 17 via de op de kaart aangegeven gele wegen te lopen. De westelijke oever van de Soestwetering is overigens, zoals in het gidsje vermeld, verboden voor honden. De alternatieve route is in het gidsje aangegeven.

Kaart 23: Direct ten noorden van de IJsselbrug bij wandelknooppunt G63 is een traject van 300 meter op de kruin van de dijk opgesloten tussen hekken. Je kan de hekken ontlopen door ter plaatse het naast de dijk gelegen asfaltweggetje te volgen. Daarin bevinden zich twee veeroosters. Maar die zijn voor een hond op eigen kracht passeerbaar door langs de rand te lopen.

Geschiktheid voor de hond
Het Hanzestedenpad is landschappelijk redelijk afwisselend. Mij verveelden de lange dijktrajecten niet, maar daarbij moet ik opmerken dat het 17 kilometer lange dijktraject tussen de Hoven (tegenover Zutphen) en Deventer wel door de grootschalige tijdelijke omleiding over de Voorster Klei substantieel werd bekort. Wat wel storend is dat het sommige trajecten over vele kilometers onderhevig zijn aan verkeerslawaai van parallel lopende provinciale wegen. Het wandelen zelf gaat veel over fietspaden en binnenwegen, waarvan sommige bepaald druk. Het Hanzestedenpad reken ik daardoor dan ook niet tot mijn favoriete wandelpaden.
Het Hanzestedenpad kent enkele voor honden verboden trajecten en hindernissen. De alternatieven daarvoor zijn aanvaardbaar. Alleen het alternatief voor het verboden dijktraject tussen Doesburg en Olburgen vond ik corvee. Hinderlijk is dat je vanwege de lange trajecten over fietspaden en binnenwegen de hond, zeker op mooie dagen, langdurig aan de lijn zult moeten houden.

Alles overwegende beoordeel ik het Hanzestedenpad als een matig aantrekkelijk pad dat ook matig geschikt is om met de hond te lopen.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar boven
naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2015-05-23