Met je hond langs langeafstandspaden
Overijssels Havezatenpad
naar beginpagina

Gids: Overijssels Havezatenpad, Nivon 2006, 1e druk zie de website en ook het wijzigingsoverzicht.

Gelopen: van augustus tot november 2017, de hoofdroute plus de rondwandeling over het Land van Vollenhove. Zie fotoverslag
Waarschuwing: Toen wij het pad (najaar 2017) liepen was er in de oorspronkelijke route een reeks grote wijzigingen gekomen, met name op delen van het traject langs de Regge en het traject langs de Vecht. Deze wijzigingen waren slecht in het wijzigingsoverzicht gedocumenteerd, terwijl de digitale track inmiddels volstrekt achterhaald was. Ik heb vele uren besteed om duidelijkheid te krijgen van de op dat moment geldende route. En na afloop heb ik via Wandelnet enige tientallen meldingen gedaan van onvolkomenheden, die overigens maar ten dele in het wijzigingsoverzicht verwerkt zijn. In afwachting van een nieuwe gids is het bewandelen van het Havezatenpad daarom niet echt aan te bevelen.

Hindernissen en verboden voor honden

Kaart 2 : Op de dijk tussen de Kadoelensluis en punt C moet een aantal veeroosters worden gepasseerd. Met hulp kon mijn hond deze, door langs de randen te lopen, passeren.

Kaarten 3 en 46: Op de zomerkade op de rechter oever van het Zwarte Water bevinden zich ettelijke niet zulke hoge afrasteringen met opstapjes. Ik heb mijn hond daar telkens overheen moeten tillen. Het alternatief is de secundaire rijbaan langs de provinciale weg.

Kaart 27: Op het traject op de rechter oever van de Regge (tussen kilometers 103 en 104) bevinden zich een hek en twee afrasteringen (met overstapjes). Ik zelf moest over het hek klimmen, maar mijn hond kon met gemak door de openingen. Bij de afrasteringen kon mijn hond tussen de draden door.

Kaart 33: Bij de gewijzigde route door de Eerderhooilanden (tussen de Beneden Hammerwetering en het bos rond Kasteel Eerde) moet een paar lage overstapjes genomen worden.Mijn hond kon daar op eigen kracht overheen of er langs.

Kaarten 39 en 40: In tegenstelling tot wat de Gids vermeldt is het traject tussen Mataram en Wijthmen wel toegankelijk voor honden.

Kaart 34: Door een wijziging loopt de route nu langs de plasrand aan de oost- en noordkant van de Wijthmenerplas. Deze route is echter in voorjaar en zomer verboden voor honden. In dat geval kan men het beste de oorspronkelijke route over het fietspad aan de zuid- en westkant van de plas nemen.

Kaart 41: Noordelijk van de spoorlijn Zwolle-Meppel moeten twee veeroosters worden gepasseerd. Met hulp kon mijn hond deze, door langs de randen te lopen, passeren.

Kaart 43: Volgens het wijzigingsoverzicht zou de wintervariant v.w.b. het hoogwatertraject verboden zijn. Toen ik er liep was er van een verbod (ook voor honden) geen sprake, integendeel. Het "verbod" lijkt te maken te hebben met de wens van bewoners van een onder aan de dijk gelegen voormalige boerderij om geen inkijk in de tuin te hebben. Het is overigens raadzaam om met de hond niet het buitendijks gelegen hooiland in te gaan, maar op de dijk te blijven.

Geschiktheid voor de hond
Op het noordwestelijk deel van het Pad liggen een hek, een paar overstapjes en veeroosters en één seizoensgebonden verbod. Het hek, overstapjes en veeroosters waren door mijn hond, soms met hulp, goed te nemen. Voor het verbod is er een redelijk alternatief. Ik beoordeel het Havezatenpad daarom als redelijk geschikt om met een hond te bewandelen.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar boven
naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2018-11-12