Met je hond langs langeafstandspaden
Hertogenpad
naar beginpagina

Gids: Hertogenpad, Wandelnet 2010, ISBN 9789071068830, zie de website en ook het wijzigingsoverzicht.

Gelopen: januari-februari 2014 zie fotoverslag

Hindernissen en verboden voor honden

Kaart 12: In de spoordijk over de Moerputten bevinden zich een korte en een lange spoorbrug met stalen vloeren. Gevreesd moet worden dat bij warm zonnig weer deze vloeren behoorlijk warm en misschien wel te warm voor hondepoten worden. Mocht dat het geval zijn, volg dan de in de gids aangegeven alternatieve route. In de hoofdrichting lopende begint de alternatieve route direct voor de eerste (korte) brug. In de tegenrichting zal je ruim 400 meter vanaf het oostelijke landhoofd van de lange brug terug moeten lopen naar het startpunt van de alternatieve route.

Kaart 26: Het traject over de Voskuilenheuvel is vanwege schapen verboden voor honden. Er zit niets anders op dan via de openbare weg er omheen te lopen. Vanaf de vrij drukke Schepersdijk aan de zuidkant kan je wel een indruk van het terrein krijgen. Maar ook niet meer dan dat. Ik adviseer dan ook de slinger richting Venhorst te laten voor wat die is. Dat leidt tot het volgende alternatief:
--> Nadat je op het Grootven langs de ingang van de Vossekuilen bent gelopen, op de kruising met de Schepersdijk rechtdoor gaan (zandweg). Zandweg gaat over in een asfaltweg. Op de eerstvolgende kruising (met de Wanroyseweg) rechtdoor, waarmee je weer op het Pad bent.
<-- Waar het Pad rechtsaf de Wanroyseweg op gaat, rechtdoor over de Vale Peelweg. Op T-kruising rechtdoor over zandweg. Bij volgende kruising (met Schepersdijk) rechtdoor. Na 250 meter passeer je de toegang van de Vossekuilen waar het Pad uitkomt, rechtdoor, waarmee je weer op het Pad bent.

Kaarten 30 en 31: Het heidegebied aan de oostrand van de Stippelberg is verboden voor honden vanwege grote grazers. Door middel van aangepaste markering (rood-wit met det tekst "honden aan de lijn") worden wandelaars met hond om de noordelijke punt van het terrein heen geleid.
--> Waar je vanuit het bos uitkomt bij het heideveld waar je tegen een hek aanloopt met het pictogram "verboden voor honden", ga je voor het hek linksaf de zandweg op (Oude Bakelse Dijk). Ga door twee hekken. Na het tweede hek direct rechtsaf over oud karrespoor. Aan het einde, waar aan je rechterhand een toegang is tot het begrazingsgebied, linksaf. Deze zandweg uitlopen totdat deze na slagboom uitkomt op asfaltweg met fietspad. Scherp naar rechts over het fietspad langs het begrazingsterrein totdat je bij een toegang komt, waar het Pad uit het begrazingsgebied komt. Loop nog enkele meters door over het fietspad, en ga direct na de sloot rechtsaf, waarmee je weer op het Pad bent.
<-- Waar aan het einde van een sloot linksaf door hekken heen het Pad het natuurgebied "Stippelberg" ingaat, rechtdoor blijven lopen over het fietspad.Ga vlak voor kruising scherp linksaf zandpad op (Oude Bakelse Dijk) en door slagboom heen. Aan het einde, voor hek dat toegang geeft tot het begrazingsgebied, rechtsaf over oud karrespoor. Aan het einde op T-kruisng linksaf zandweg op en ga door hek. Eeven later door tweede hek. Waar aan de linkerkant een hek toegang geeft tot het begrazingsgebied, waar het Pad uit het begrazingsgebied komt, rechtsaf, waarmee je weer op het Pad bent.

Geschiktheid voor de hond
Het Hertogenpad voert door diverse typen landschappen die elkaar in een redelijk tempo afwisselen. Het pad voert veel over onverharde paden en wegen en ook stille verharde binnenwegen waar de hond ook vaak los kan lopen. Al zijn er onvermijdelijk ook een paar stukken dat je langs of op een drukkere verkeersweg loopt.

Het Hertogenpad heeft geen voor de hond onneembare obstakels, met overigens de kanttekening dat de stalen bruggen over de Moerputten op warme zonnige dagen misschien wel eens te heet aan de hondepoten kunnen blijken te zijn.
En zijn twee voor honden verboden gebieden waarvoor een aanvaardbaar routealternatief aanweizg is.

Alles overwegende beoordeel ik het Hertogenpad als een aantrekkelijk pad dat heel geschikt is om met de hond te lopen.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar boven
naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2013-10-25