Met je hond langs langeafstandspaden
Maarten van Rossumpad
naar beginpagina

Gids: Maarten van Rossumpad, Nivon 2008, tweede druk, zie de website en ook het wijzigingsoverzicht dat bij de tweede druk hoort.
N.B. In het voorjaar van 2012 is het pad verlengd naar Steenwijk en is op enkele plaatsen de route gewijzigd. Ook is er toen een vernieuwde, derde druk van de gids uitgegeven.
De hier gegeven informatie heeft geen betrekking op de toen nieuwe en gewijzigde trajectdelen.


Gelopen: tussen februari en april 2012 van 's Hertogenbosch naar Ommen; zie fotoverslag.

Trajecten verboden voor honden
De voor honden verboden trajectdelen staan op drie na in de gids vermeld. Het betreft de kaarten 6a, 6b en 7. Niet in de gids vermeld zijn:

Kaart 6: Het stukje pad door de speeltuin bij het kasteel in Rossum. Alternatief:
--> Op de Slotselaan doorlopen tot einde kasteelbos. Rechtsaf (Slotsestoep) en doorlopen tot aan de Waaldijk. Linksaf, waarmee je weer op het Pad bent.
<-- Nadat je vanaf de Waaldijk voor het kasteelbos rechtsaf paadje bent ingegaan bent, op dit paadje (Slotsestoep) blijven. Op 1e kruising linksaf (Slotselaan). Na 100 m komt het Pad van links op de Slotselaan, rechtdoor, waarmee je weer op het Pad bent.

Kaart 20: Het traject over de Grebbeberg. Het alternatief is het volgen van het fietspad beneden langs de berg.

Kaarten 37 en 38: Het traject door het park van Paleis Het Loo. Het alternatief is om in de hoofdrichting gezien rechtsom het park heen te lopen, via een hondenuitlaatplaats en de openbare weg.

Obstakels
Het Maarten van Rossumpad bevat enkele obstakels voor honden: Ik herinner mij:

Kaart 9: Bij de toegang vanaf de Waalbandijk tot de Winterroute door de Heesseltse uiterwaarden staat een hek met een overstapje. Toen ik er langs kwam was het hek dermate vervallen dat mijn hond het hek zonder hulp kon passeren.
N.B. Over de zomerroute heb ik geen informatie. Dit geldt ook voor de lus door de uiterwaard tussen Heesselt en Varik.

Kaart 10: Toegang tot/uitgang van Stiftse Uiterwaarden aan de kant van Varik: Veerooster.

Kaart 37: Ter hoogte km 206 2 korte veeroosters. Tussen km 207 en km 208 moet over een hek worden geklommen.

Kaart 39: Waar de Bloemendaalseweg uitmondt op de Hertenkampseweg kunnen grote grazers de doorgang blokkeren. Ik moest een omweg nemen door het weiland en over een hek klimmen om de beesten te kunnen passeren.

Kaart 47: In het dek van de brug over de Soestwetering ligt een veerooster.

Geschiktheid voor de hond
Op zichzelf vond ik het Maarten van Rossumpad een geschikt pad om met je hond te bewandelen. Je moet je er echter wel op instellen dat je tussen 's Hertogenbosch en Rhenen voornamelijk over dijk- en polderwegen loopt. Toen ik er liep was het weer somber en het was carnavalstijd. Dus er was slechts weinig verkeer. Op veel plaatsen kon ik de hond daardoor toch los laten lopen. Maar ik vermoed dat het in de lente en de zomer, bij mooi weer, geheel anders ligt.

Zoals hierboven vermeld, hebben we het Maarten van Rossumpad gelopen voor de grote wijzigingen in het voorjaar van 2012. Over de trajecten die sedertdien nieuw zijn heb ik daardoor geen informatie.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar boven
naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2013-10-26