Met je hond langs langeafstandspaden
Marskramerpad
naar beginpagina

Gids: Marskramerpad, St. Wandelplatform-LAW 2009, 1e druk, zie de website en ook het wijzigingsoverzicht.

Gelopen: tussen april en oktober 2012 van Bad Bentheim naar Scheveningen; zie fotoverslag.

Trajecten verboden voor honden
Het Marskramerpad kent zeven voor honden verboden trajecten. Daarvan zijn er drie in het gidsje, c.q. het wijzigingsoverzicht genoemd. Deze laatste betreffen de nieuwe route tussen Terschuur en Achterberg (in het wijzigingsoverzicht is sprake van nieuwe kaarten, maar een link daarnaar ontbreekt op de nieuwe website van Wandelnet), de kade langs de Kromme Mijdrecht (kaart 57) en de route over het landgoed De Horsten (kaart 67).

Nieuwe kaarten 42 en 43: Traject tussen Terschuur en Achterberg: het in de nieuwe routebeschrijving opgenomen alternatief voor honden houdt in dat je 3,5 km over een drukke weg moet lopen. Ik heb naarstig gezocht naar een wat aantrekkelijker alternatief. Maar dat is er helaas niet.

Kaart45: De Langestraat (is winkelstraat!). Alternatief:
--> Komende uit de Schierbeekstraat: Langestraat oversteken en doorlopen tot plein. Linksaf langs Onze Lieve Vrouwetoren. Via voetgangersbrug gracht oversteken. Rechtsaf langs gracht. Eerste straat linksaf, Molenstraat. Bij verkeerslichten oversteken en doorlopen richting station langs drukke weg met aparte busbaan (Asch van Wijkstraat). Bij eerste kruispunt met verkeerslichten (Snouckaertlaan) gaat weg over in Stationsstraat. Na tweede kruispunt met verkeerslichten (Vlasakkerweg) ben je weer op het Pad.
<-- Komende vanaf het station, bij de kruising met de Vlasakkerweg rechtdoor blijven lopen over Stationsweg. Bij volgende kruising met verkeerslichten gaat weg over in Ach van Wijkstraat. Op daarop volgende kruising met verkeerslichten (Stadsring) oversteken en doorlopen, Molenstraat in. Voor gracht rechtsaf. Bij Onze Lieve Vrouwentoren via voetgangersbrug gracht oversteken, langs toren, over plein en rechtsaf, Lieve Vrouwestraat. Op de eerste kruising (Langestraat) rechtdoor, de Schierbeekstraat in, waarmee je weer op het Pad bent.

Kaart 57: Een deel van de kade langs de Kromme Mijdrecht. Er zijn er twee alternatieven.
1. Een alternatief dat dicht bij de officiële route blijft.
2. Een alternatief waarmee de hele lus langs de kromme Mijdrecht en de Amstel wordt afgesneden.

Kaart 59: Het traject over de Hogedijk tussen Hazeweg en Zaagmolenpad. Het alternatief is om over de aan de andere kant van de ringsloot liggende Oude Nieuwveenseweg te lopen.

Kaart 62: Het traject over de grasdijk tussen punt 62 en Hoogmade. Het alternatief is het fietspad langs de provinciale weg N446.

Kaart 65: Het traject over het landgoed Nieuw Cronestein is verboden voor honden. Het alternatief is om op de weg langs de Vliet te blijven lopen.

Kaarten 66 en 67: Traject over landgoed De Horsten. In het gidsje is een alternatief beschreven. Ik heb een ander alternatief gelopen, waarbij je het mooie traject over de Wassenaarse landgoederen niet mist.

Kaart 72: Het traject door het Westbroekpark tussen het Afwateringskanaal en Kapelweg. Het alternatief is dat je over de wegen aan de oostzijde van het park loopt (Cremerweg en Nieuwe Parklaan).

Obstakels
Het Marskramerpad kent maar weinig hindernissen voor de hond:

Kaart 55: Op de kade langs de Groote Heicop tussen Portengensebrug en het pontje bij Joostendam staan twee lage hekken. En op de kade langs de Bijleveld bij de Dooijersluis Staat een hoog hek met een overstap. Ik heb gekonstateerd dat het hek soms open gedaan kan worden zodat je makkelijk kunt passeren, maar dat een andere keer het hek op slot zit. Er zit dan niets anders op dan je hond over het hoge hek heen te tillen of door de sloot om het hek heen te laten zwemmen. Overigens moet je er rekening mee houden dat op de hele kade langs de Bijleveld, ook al zie je ze in eerste instantie niet, schapen lopen.
Het alternatief is:
--> Loop vanaf Portengensebrug via Noordeinde en de Portengense Zuwe naar de Dooijersluis.
<-- Loop vanaf de Dooijersluis via Portengese Zuwe en en Noordeinde naar Portengensebrug.

Kaart 59: Op de “Schoterroute” tussen Y8888 en de dorpskern van Nieuwveen staan hoge hekken. Het alternatief is over de weg aan de andere kant van de ringsloot te lopen.

Geschiktheid voor de hond
Het Marskramerpad kent maar weinig voor honden verboden trajecten, en zeer weinig obstakels. Altijd is er ook een alternatief, al is dat niet in alle gevallen echt aangenaam.
Het pad voert veel over onverharde paden en stille binnenweggetjes.
Alles bij elkaar genomen vond ik het Marskramerpad daarom zeer aangenaam om met de hond te bewandelen.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar boven
naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2015-07-16