Met je hond langs langeafstandspaden
Rondom de Dom
naar beginpagina

Gids: Rondom de Dom, NWB, 3e druk, zie de website en ook het wijzigingsoverzicht.
Het gidsje zegt niets over beperkingen voor de hond.

Gelopen: in maart en april 2013. zie fotoverslag

Hindernissen en verboden voor honden

Kaart 16: In het traject over de Stulp moet twee keer via overstapjes het begrazingsgebied in- en uitgegaan worden. De afrastering is echter zeer grofmazig waardoor honden zonder enig probleem, eventueel met wat zoeken naar een gat dat hoog genoeg is, onder de afrastering door kunnen lopen.
Kaart 20: Het traject over Groot en Klein Heidestein is verboden voor honden vanwege loslopende schapen. Het alternatief is om, waar je via een overstap het begrazingsgebied binnen zou gaan, rechtdoor te gaan. Even later, na een slagboom, schuin links over een kruispunt van paden, een steenslagweg op. Steenslagweg wordt later asfaltweg. Als je bij een voorrangsweg uitkomt vlak bij een spoorwegovergang ben je weer op het Pad.

Geschiktheid voor de hond
Ondanks zijn korte lengte (120 kilometer) passeert Rondom de Dom verschillende mooie landschappen en is daardoor vanuit landschappelijk oogpunt aantrekkelijk om te lopen.
Het westelijk deel van Rondom de Dom voert voor een groot deel over (toeristisch) fietspad en stillere binnenweg. Je ontmoet daar op zonnige dagen dan ook veel fietsers. Maar er zijn daar ook stukken, bijvoorbeeld ten zuiden van Harmelen, met drukker autoverkeer. Het deel van het Pad dat op de Utrechtse Heuvelrug loopt en het stuk langs de Kromme Rijn daarentegen gaat veelal over half- en niet verharde voetpaden.
Rondom de Dom kent feitelijk geen voor de hond onneembare obstakels. En er is één voor honden verboden gebied met een in praktische zin goed alternatief.
Alles overwegende beoordeel ik Rondom de Dom als een tamelijk aantrekkelijk pad dat redelijk geschikt is om met de hond te lopen.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar boven
naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2013-10-25