Met je hond langs langeafstandspaden
Utrechtpad
naar beginpagina

Gids: Utrechtpad, NIVON 2014, 3e druk, zie de website en ook het wijzigingsoverzicht.
Het gidsje zegt wel wat over beperkingen voor de hond, maar wat er gezegd wordt is onvolledig en soms onjuist.

Gelopen: tussen maart en mei 2016 tegen de klok met begin en einde in Bunnik. De lus door wijk bij Duurstede hebben we over geslagen. Die hadden we bij andere gelegenheden al gelopen. zie fotoverslag

Hindernissen en verboden voor honden

Kaart 09: Wijk bij Duurstede-Leersum. Het klompenpad tussen Gooyerdijk en het park van kasteel Broekhuizen is verboden voor honden (ook aangelijnd). Er is echter een alternatieve route. Bekijk ook deze foto. Als je in de tegenrichting loopt, is deze foto nuttig. Volgens mij is de alternatieve route ook mooier dan het officiƫle pad. Je hebt bijvoorbeeld een mooi uitzicht over de kasteelvijver, waar ook een aardig zitje is.

kaart 10: Leersum-Leersumse Veld. Op het Breedeveen grazen soms grote grazers. Het terrein is daarom omheind. Aan de zuidzijde moet het hek met een overstapje worden gepasseerd. Mijn hond kon tussen de draden van het hek door kruipen.

Kaart 18: Scherpenzeel-Woudenberg. Tussen de knooppunten 18 en 19 bevinden zich op de Liniedijk talloze hekken met overstapjes. Het traject tussen de N224 en de Roffelaarskade is bovendien verboden voor honden. Het fietspad aan de oostzijde van het Valleikanaal biedt een alternatief. Via de bruggen bij knooppunt 18 en in de Roffelaarskade kan je het Valleikanaal oversteken. Dan rest alleen nog een hek met een overstap op de Liniedijk noordelijk van de brug in de Roffelaarskade. Met enige moeite kon mijn hond hier aan de waterkant langs het hek.


Kaart 20: Den Treek - Oud-Leusden. De lus om 't Waswater is verboden voor honden. Het betreffende trajectdeel en de alternatieve route zijn aangegeven op het kaartje in de gids.

Kaart 22: De winkelstraten in het centrum van Amersfoort zijn verboden voor honden. Bij de kruising met de Langestraat loop je dan dus ook tegen een verbodsbord op. Ik heb het er toch maar op gewaagd, maar wel te volstaan met de Langestraat te kruisen en dus alleen bij de kruising in verboden gebied te komen.

Kaart 24: Krachtwijk-Baarn: Ter hoogte van de hoeve Netelenburch gaat het pad een kort stuk door een weide die verboden is voor honden. Daardoor ben je gedwongen tussen Netelenburch en de Grimmesteinseweg over de asfaltweg te lopen.

Kaart 26: Soestdijk-Lage Vuursche: Bij de route over de Stulp ga je een aantal keren via wildroosters of overstapjes het begrazingsgebied in en uit. Mocht het passeren daarvan niet lukken dan kan je aan de noordkant, buiten het hek blijvend, om De Stulp heen lopen.

Kaart 27: Lage Vuursche - Einde Gooi: De N417 kan gekruist worden door het fietspad over het wildviaduct te volgen. Maar dat is verboden voor honden. Met hond dien je de N417 gelijkvloers te kruisen. Daarbij moet je over een wildrooster heen.

Geschiktheid voor de hond
Ik heb van het lopen van het Utrechtpad bijzonder genoten. Het Utrechtpad kent een snelle opeenvolging van mooie landschappen. Het pad voert heel veel over onverharde weg, maar heeft wel enkele beperkingen voor de hond. Niettemin is het een goed pad om met de hond te lopen.

Overigens geef ik in overweging om op kaart 16 vanaf de Barneveldsestraat het pad op de nieuw aangelegde dijk ten zuiden van de Wittenoordseweg te volgen. Dit eindigt aan de andere kant op de Wittenoordseweg direct ten noorden van de manege op nummer 17. Daarmee kan 500 meter asfalt worden vermeden.

Op- en aanmerkingen en aanvullingen:

naar boven
naar beginpagina

voor het laatste bijgewerkt: 2016-04-26