JEUGDHERINNERINGEN

HERINNERINGEN ROND DE TWEEDE WERELDOORLOG

 

Wiebe Kruijer

 


 

Ik ben 7 jaar voor het begin van de oorlog geboren. Ik heb de oorlog dus meegemaakt. De oorlog en de gebeurtenissen en veranderingen die ik heb meegemaakt waren aanleiding om een verhaal over mijn jeugd te schrijven: over mensen die er niet meer zijn, gebruiksvoorwerpen die in onbruik zijn geraakt, technieken die overbodig geworden zijn, en gebruiken die zijn vergeten, en uiteraard al het nieuwe wat tijdens mijn jeugd onderdeel van het leven is geworden.

Directe aanleiding tot het schrijven van mijn boek Jeugdherinneringen was de oproep van de ‘Stichting Oorlogs- & Verzetscentrum Groningen’ op 20 juni 2007 aan de lezers van het Dagblad van het Noorden die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt om zich bij de Stichting te melden. De Stichting wilde graag hun verhalen horen en hun ervaringen op schrift vastleggen, zodat dit voor het nageslacht bewaard kan worden. Omdat het niet eenvoudig is om de gebeurtenissen van zo'n 65 tot 80 jaar geleden even zo uit het geheugen op te diepen, ben ik begonnen die gebeurtenissen voor mijzelf nog eens in herinnering te roepen door ze stap voor stap op te schrijven. Dat werd dus mijn verhaal.

Tijdens het schrijven kwamen er steeds meer herinneringen boven, maar die herinneringen bleken voor derden niet goed te plaatsen zonder de voorgeschiedenis te kennen. Bovendien verliest een gebeurtenis zijn betekenis als niet de gevolgen daarvan worden verduidelijkt. Door oorzaak en gevolg in dit stuk te verwerken, werd mijn verhaal veel uitgebreider dan aanvankelijk de bedoeling was, maar, denk ik, ook een stuk interessanter.

Ik heb niet geprobeerd om de afzonderlijke gebeurtenissen in een strikt chronologische volgorde te plaatsen; dit verhaal is immers niet gebaseerd op de gegevens uit een dagboek.

Globaal doorloopt dit verhaal de periode van 1933 tot ongeveer 20 jaar na de Tweede Wereldoorlog, met soms, voor een beter begrip, een uitschieter naar vele jaren later.

 

 

 

 


 

 

Al vanaf 9 september 2018 wordt in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe iedere week ter afsluiting van de uitzending door Robbert Oosting een verhaal voorgelezen uit mijn boek. De eerste aflevering van Wiebe Kruijers Jeugd is te beluisteren door te klikken op deze link naar de betreffende pagina van RTV Drenthe. De voordracht is op het eind van de uitzending en begint op 50 minuten en 40 seconden met een korte introductie door presentatrice Sophie Timmer. 

Een overzicht met links naar de inmiddels tientallen afleveringen is te vinden op mijn webpagina media-aandacht

 

Informatie over de interviews naar aanleiding van mijn boek is ook op deze pagina te vinden. Een overzicht van de artikelen die zijn voortgekomen uit het onderzoek voor mijn boek en interviews in kranten zijn verschenen, is te vinden op mijn webpagina Artikelen en interviews in kranten.

 

 
 

Nederlandstalig ‒ hardcover ‒ 396 pagina's ‒ met 93 foto’s (zwart-wit en in kleur) en illustraties in 84 figuren

ISBN 978-90-9030075-7

Op 6 mei 2017 verschenen

Prijs: € 31,00 (excl. verzendkosten)

(prijs voor leden van de Historische Vereniging Ol Eel: € 29,00)

 


 

'Jeugdherinneringen' heeft een beperkte oplage. Het boek kan worden besteld door het invullen van onderstaand formulier.

 

Bestelformulier voor het boek

 


 

Op 6 mei 2017 werd in samenwerking met de Historische Vereniging Ol Eel in het Familiehotel te Paterswolde mijn boek gepresenteerd. Deze boekpresentatie was een groot succes.

 


 

Op 28 januari 2018 werd ik over het schrijven van mijn boek geïnterviewd door RTV Drenthe in het radioprogramma Drenthe Toen. Dit interview is te beluisteren door te klikken op deze link naar de betreffende pagina van RTV Drenthe. Ik kom na ongeveer 19 minuten van de uitzending aan het woord.

 


 

Mijn boek is voor blinden en slechtzienden ook in braille verschenen. Het brailleboek is te bestellen via Bibliotheekservice Passend Lezen.

Het boeknummer is t317552, maar het boek is op de website van Passend Lezen ook te vinden door op mijn achternaam Kruijer te zoeken.

 


 

Mijn boek is ook te leen in de Openbare Bibliotheek van Eelde, en binnenkort ook in een aantal andere openbare bibliotheken.


 

Klik hier voor meer informatie over de inhoud van het boek

 

 


[Inhoud van Jeugdherinneringen]   [Boekpresentatie Jeugdherinneringen]   [Interviews en voorlezen uit Jeugdherinneringen]

   [Artikelen en interviews in kranten door Jeugdherinneringen]   [Begin van deze pagina]


©   2017--2020  Wiebe Kruijer / Hans Kruijer; illustraties: de auteursrechthebbenden
Voor het laatst bijgewerkt op 4 mei 2020 door Hans Kruijer