DSM Agro in Veendam

Gewijzigd: h:20-06-2019

Inhoud:

Links:

Station:

Gegevens

Positie: Tegenover het stationsgebouw van Veendam aan het emplacement. In te rijden vanuit de richting Zuidbroek.
Geopend: ?
Gesloten: Voor 2010
Top

Geschiedenis

Voor het lossen van tankwagens met vloeibare kunstmest beschikt DSM Agro op het emplacement van Veendam over een eenvoudige losfaciliteit. Met behulp van buizen wordt de vloeibare kunstmest naar tanks gepompt op het naast het emplacement gelegen bedrijfsterrein van DSM. Van hieruit vindt de verdere bewerking en distributie naar de landerijen plaats. Het vervoer is niet regelmatig en hoofdzakelijk in het voorjaar als de gewassen moeten gaan groeien. De vloeibare kunstmest op basis van stikstof wordt aangevoerd van de DSM locatie in Geleen.

Met de renovatie van het emplacement ten behoeve van de reactivering van de reizigersdienst Zuidbroek - Veendam in de periode 2010 / 2011 wordt het spoor waar DSM-Agro haar goederenwagens leegde opgebroken.

[dsm_veendam_001]
Met 1 schuifwagen komt loc 6432 geduwd naar Veendam om kunstmestwagens van DSM op de halen.
Foto Tim Goorman, 26 maart 2002.
Top

Emplacement

Langs het meest oostelijke spoor voor het emplacement bouwt de firma DSM een losinstallatie voor het lossen van vloeibaar kunstmest. De losinstallatie bestaat uit een buis die parallel langs het spoor is gemonteerd. Deze buis heeft een 5-tal aansluitpunten waarop de goederenwagens kunnen worden aangesloten.

Het losspoor wordt in de winter van 2010 / 2011 opgebroken.

[dsm_veendam_005]
Het losspoor van DSM Agro met links de buis en aansluitpunten voor het lossen van vloeibaar kunstmest.
Foto R. van Wissen, 19 juni 2005.

[veendam_094]
Het losspoor van DSM Agro is opgebroken. De buis met aansluitpunten voor het lossen van vloeibaar kunstmest is nog aanwezig.
Foto R. van Wissen, 26 februari 2011.
Top