Zanderij in Exloo

Gewijzigd: h:27-12-2017

Inhoud:

Links:

Halte:

Gegevens

Positie: Aan de lijn Exloo Buinen aan de linkerkant. In te rijden vanuit Exloo. Begin zanderij bij kilometer 88,3 van de doorgaande lijn.
Geopend: 1910
Gesloten: Na 1930 ?
Top

Geschiedenis

Tussen Exloo en Buinen is een zandafgraving van de spoorwegen gevestigd. In 1910 leggen de Staatsspoorwegen de aansluiting vanuit de halte Exloo naar de zanderij. De zandafgraving heeft dienst gedaan tot rond de jaren dertig. De dorpsbewoners hebben angst voor de zandafgraving, omdat het werk niet van gevaar ontbloot is. De kans op instorting van een zandwal is aanwezig. Het graven gaat voor een groot deel nog met de schop. Het is zwaar werk om het zand in de open zandwagons te scheppen.

Na het beƫindigen van het afgraven van zand is het gat gebruikt als vuilstortplaats. In het landschap is een en ander nog steeds duidelijk te herkennen.

Geen foto beschikbaar
Top

Emplacement

Exloo Zanderij
Vanaf halte Exloo loopt parallel aan de spoorlijn naar Buinen het spoor naar de zandafgraving. Tussen halte Exloo en de zandafgraving hebben beide sporen geen wisselverbinding met elkaar. Vlak voor de zandafgraving is een omloopspoor aanwezig, zodat de locomotief om kan lopen en de lege goederenwagons het terrein op kan duwen. Op het terrein zijn meerdere sporen aanwezig waar zandwagons geplaatst kunnen worden. Deze sporen worden naar gelang de werkzaamheden vorderen af en toe aangepast.
Geen foto beschikbaar
Top

Exploitatie

In maart 1912 vindt er uitgebreid transport van zand plaats naar de spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl. Binnen 20 dagen vertrekken er 8 treinen met 30 wagons en 1 trein met 12 wagons naar het noorden. Iedere wagon is goed voor 7 m3 zand. De dienstregeling ziet er als volgt uit;
  • Trein 1 bestaande uit 30 wagons, 4 maart Exloo - Stadskanaal, 5 maart Stadskanaal - Nieuwolda, gelost te Nieuwolda.
  • Trein 2 bestaande uit 30 wagons, 6 maart Exloo - Stadskanaal, 7 maart Stadskanaal - Nieuwolda, gelost te Nieuwolda.
  • Trein 3 bestaande uit 30 wagons, 8 maart Exloo - Stadskanaal, 9 maart Stadskanaal - Weiwerd, gelost tussen Nieuwolda en Weiwerd.
  • Trein 4 bestaande uit 30 wagons, 11 maart Exloo - Stadskanaal, 12 maart Stadskanaal - Weiwerd, gelost tussen Nieuwolda en Weiwerd.
  • Trein 5 bestaande uit 30 wagons, 13 maart Exloo - Stadskanaal, 14 maart Stadskanaal - Weiwerd, gelost te Weiwerd.
  • Trein 6 bestaande uit 30 wagons, 15 maart Exloo - Stadskanaal, 16 maart Stadskanaal - Weiwerd, gelost te Weiwerd.
  • Trein 7 bestaande uit 30 wagons, 18 maart Exloo - Stadskanaal, 19 maart Stadskanaal - Delfzijl, gelost tussen Weiwerd en Delfzijl.
  • Trein 8 bestaande uit 30 wagons, 20 maart Exloo - Stadskanaal, 21 maart Stadskanaal - Delfzijl, gelost tussen Weiwerd en Delfzijl.
  • Trein 9 bestaande uit 12 wagons, 22 maart Exloo - Stadskanaal, 23 maart Stadskanaal - Delfzijl, gelost tussen Weiwerd en Delfzijl.

Geen foto beschikbaar
Top