Ongelukken 1910 - 1919

Gewijzigd: h:25-02-2020
De NOLS-spoorlijnen hebben niet alleen voordelen gebracht, maar zijn ook onderdeel geweest van diverse ongelukken waaronder enkele met trieste dodelijke afloop. In dit hoofdstuk is een opsomming gegeven van kleine en grote ongelukken, die hebben plaats gevonden. De lijst is niet compleet, maar wordt wel continue aangevuld met nieuwe informatie. Hieronder staat de lijst van ongevallen tussen 1910 en 1919.
1910 - 1911 - 1912 - 1913 - 1914 - 1915 - 1916 - 1917 - 1918 - 1919

1910

20 juli 1910, Eext
Ongeluk op de overweg in Eext. 2 vrouwen uit Wildervank gezeten in een tilbury komen onder de trein die onderweg is van Stadskanaal naar Assen. Het echtpaar Schuil is van Wildervank per tilbury onderweg naar een zendingsfeest te Assen. Het echtpaar Pot eveneens uit Wildervank maakt dezelfde tocht per fiets. Onderweg besluiten de beide echtparen vanwege de wind de dames in de tilbury te laten plaats nemen. De beide heren gaan op de fiets verder. Op de onbewaakte overweg nabij de stopplaats Eext waar een goed zicht is op de spoorbaan wordt de tilbury door onoplettendheid van de dames gegrepen door de trein. De tilbury wordt 300 meter meegesleurd. Mevrouw Schuil overlijdt ter plaatse. Mevrouw Pot wordt naar het ziekenhuis van Assen vervoerd. Het paard raakt los en slaat op hol, maar is verder ongedeerd.
18 november 1910, Junne
Een 34-jarige dienstbode valt nabij de halte Junne 's avonds uit een rijdende trein. Ze is met de laatste trein onderweg van Ommen naar haar woonplaats Junne. Beambten van de halte Junne vinden haar vlak voor de halte bloedend uit mond en oren. Hulp komt echter te laat. Vermoedelijk is ze van het balkon van het rijtuig gevallen als ze zich voorbereid om uit te stappen.
Top

1911

30 januari 1911, Ommen
Varkenskoopman L. Meijer stapt rond 14.00 uur op station Ommen even uit de trein om de benen te strekken. Als de trein richting zijn woonplaats Zwolle zich weer in beweging zet, probeert hij snel in te stappen. Hij stapt echter mis en komt met beide benen op het spoor terecht. Zijn benen worden afgereden. Hij wordt snel het stationsgebouw binnen gebracht, waar de dokter eerste hulp verleent.
17 november 1911, Weerdinge
De trein (nr. 946) die vrijdagavond vanuit Stadskanaal om 18.14 uur in Weerdinge aankomt, botst frontaal op een goederentrein. De beide locomotieven raken beschadigd. Twee goederenwagens, waarvan er een met schapen en koeien is geladen, worden uit de rails gedrukt. Van de personenrijtuigen springen diverse ramen. Het ongeluk is te wijten aan een verkeerde wisselstand, waardoor beide treinen op hetzelfde spoor terecht komen. De leerling-machinist dhr. Musch uit Stadskanaal van de goederentrein breekt zijn pols en één van de reizigers raakt onwel. De overige reizigers en personeelsleden zijn hevig geschrokken, maar zijn ongedeerd. Veel inwoners van Weerdinge komen 's avonds een kijkje nemen bij de halte. 's Nachts worden de beide treinen naar Stadskanaal weggesleept. Het spoor is bij de botsing niet beschadigd geraakt. Bij aanvang van de dienst op zaterdagmorgen is er op de plaats van het ongeluk niets meer te zien.
Top

1912

5 januari 1912, Zwolle
Een uit Coevorden komende goederentrein ontspoort rond 20.30 uur op het emplacement van Zwolle. De locomotief ramt daarbij een pijler van de voetgangersbrug over het emplacement. Een deel van de brug stort daardoor in. Gelukkig loopt er op dat moment niemand over dat gedeelte van de brug. De materiele schade is groot. Vier goederenwagens met etenswaren liggen versplinterd op het emplacement. Naast de brug raken ook lampen, seinpalen en een nieuw stuk spoor zwaar beschadigd.
Top

1913

-
-
Top

1914

9 november 1914, Coevorden
Een machinist van de een rangerende trein op het emplacement van Coevorden ziet niet dat het rangeersein op rood staat. Op de kruising met de DSM komt het rangeerdeel in botsing met een passerende stoomtram. Zowel de machinist Egbertus M als de meerijdende arbeider-rangeerder Hermannus S verklaren het sein niet gezien te hebben en verblind te zijn door het licht uit de wachterswoning naast het spoor. Omstanders verklaren dat het sein wel degelijk op rood stond en hebben met lantarensignalen en roepen de machinist nog proberen te waarschuwen. In januari 1915 eist de officier van justitie een gevangenisstraf tegen beide mannen van 50 dagen hechtenis en een boete van 25 gulden.
2 december 1914, Coevorden
Op deze dag nadert een DSM-machinist met zijn tram in Coevorden de gesloten spoorwegovergang, omdat er een treindeel aan het rangeren is. De machinist ziet dit niet tijdig en ramt met zijn tram de spoorboom. Juist voor de rangerende trein komt de tram tot stilstand. De trammachinist komt de schrik vrij.
7 december 1914, Stadskanaal
's Ochtends omstreeks 9 uur wordt in de berm aan de spoorweg bij Stadskanaal het lijk gevonden van een man. Hij is verwond aan hoofd en rechterdij. Vermoedelijk is hij in aanraking gekomen met de trein of uit de trein gesprongen. De identiteit van het dodelijke slachtoffer is nog niet bekend.
Top

1915

14 september 1915, Gasselte
Ontsporing bij km 2,2 tussen Gasselternijveen en Gasselte van inspectietrein 5113 bestaande uit SS-locomotief 532, rijtuig A1 en bagagewagen D80. De oorzaak is vermoedelijk een te hoge snelheid van deze lichte trein. De locomotieven van de SS-serie 531-545 hebben een korte radstand. De voorste en achterste as kan verschuiven. Op lokaalspoorlijnen, die vaak een slechtere bovenbouw hebben, kan dit leiden tot ontsporingen. Na dit ongeluk mogen de locomotieven uit deze serie niet meer op lokaallijnen rijden.
Top

1916

16 juli 1916, Baalder
Op zondagmiddag wordt in het buurtschap Baalder een koe van de landbouwer F. door een losse locomotief aangereden en zodanig verwond, dat het dier afgemaakt moet worden.
3 november 1916, Weerdinge
Een tram van de EDS ontspoort rond 14.00 uur op de kruising met de NOLS te Weerdinge. Twee rijtuigen komen naast het spoor te staan. Het doorgaande treinverkeer tussen Coevorden en Stadskanaal is de verdere dag gestremd. De reizigers moeten ter plekke overstappen. Er zijn geen gewonden. De materiële schade aan de rijtuigen is beperkt
9 december 1916, Ommen
Een Rijksveldwachter uit Mariënberg wordt plotseling krankzinnig en trekt zijn revolver in de trein van Zwolle naar Ommen even voor het station Ommen. Het betreft de trein die om 10.02 uur in Ommen moet aankomen. De krankzinnige richt zijn revolver op meerdere aanwezigen in de trein waaronder burgers maar ook enkele meereizende militairen. Een van de militairen in de trein schrikt van de actie en valt van de trein en raakt zwaar gewond, doordat hij met zijn hoofd tegen een paaltje langs het spoor valt. De gewonde militair wordt in de wachtkamer van station Ommen medisch behandeld en daarna per auto naar het ziekenhuis van Zwolle vervoerd. De dader weet in eerste instantie te ontkomen, maar wordt even later door de gealarmeerde politie uit de trein naar Mariënberg gehaald.
Top

1917

22 november 1917, Emmen
Een paard en wagen wordt op de overweg nabij het station van Emmen vermorzeld door een goederentrein. De voorman dhr. Wenning uit Emmerschans en zijn zoontje blijven ongedeerd. Het paard wordt vermorzeld en de wagen geheel vernield.
Top

1918

18 februari 1918, Dalfsen
Tijdens het doorrijden over spoor 2 van station Dalfsen ontspoort goederentrein 2472. De trein wordt getrokken door een stoomlocomotief uit de serie NS 2900. 7 goederenwagons lopen uit de rails, terwijl 2 daarvan in elkaar schuiven. Er vallen geen slachtoffers, maar de materiële schade is aanzienlijk. De oorzaak van het ongeluk is de slechte ligging van het spoor, veroorzaakt door het slechte onderhoud.
Top

1919

2 oktober 1919, Gieten
Na het vertrek van de laatste trein naar Stadskanaal wordt op deze donderdagavond in de buurt van het station van Gieten een aangereden persoon gevonden. Het blijkt een dronken inwoner van Gieten te zijn. Zijn rechter arm is gewond. Na te zijn behandeld door huisarts Haverkamp wordt de man met een auto naar het ziekenhuis van Groningen vervoerd.
Top