Ongelukken 1920 - 1929

Gewijzigd: h:25-02-2020
De NOLS-spoorlijnen hebben niet alleen voordelen gebracht, maar zijn ook onderdeel geweest van diverse ongelukken waaronder enkele met trieste dodelijke afloop. In dit hoofdstuk is een opsomming gegeven van kleine en grote ongelukken, die hebben plaats gevonden. De lijst is niet compleet, maar wordt wel continue aangevuld met nieuwe informatie. Hieronder staat de lijst van ongevallen tussen 1920 en 1929.
1920 - 1921 - 1922 - 1923 - 1924 - 1925 - 1926 - 1927 - 1928 - 1929

1920

-
-
Top

1921

16 april 1921, Buinen
Op deze zaterdagochtend vindt een vrij ernstige treinbotsing plaats op het emplacement van Buinen. Door een verkeerde wisselstand rijdt een binnenkomende personentrein uit de richting Exloo op een stilstaande goederentrein. De machinisten springen tijdig van hun machines, maar 2 remmers op de bagagewagen van de goederentrein raken gewond. De beide locomotieven zijn ernstig beschadigd. De dokter van Buinen verleent eerste hulp, maar beide personen zijn buiten levensgevaar. De stremming van het treinverkeer duurt 8 uur.
Top

1922

12 april 1922, Gasselternijveen
In Gasselternijveen ontspoort 's middags om 15.28 uur de trein van Stadskanaal naar Assen. De oorzaak is het niet goed aansluiten van een wissel. De locomotief ontspoort en komt naast de rails te staan. Er zijn gewonden. Nadat een hulptrein uit Stadskanaal is gearriveerd, kan de trein met 1,5 uur vertraging vertrekken. De reizigers missen hun aansluiting in Assen.
23 augustus 1922, Gasselternijveen
Een auto met 3 passagiers houdt rond 18.00 uur een wedstrijd met een uit Coevorden komende trein. Beide voertuigen rijden op de onbeveiligde overweg nabij Gasselternijveen af. De machinist probeert de automobilist met geluidssignalen op andere gedachten te brengen. De bestuurder van de auto laat zich niet op andere gedachten brengen en blijft stug doorrijden. Uiteindelijk glipt de auto nog vlak voor de trein de overweg over. Een botsing blijft uit. De machinist noteert de gegevens van de auto om zo een procesverbaal mogelijk te maken.
Top

1923

18 april 1923, Gramsbergen
Een trein van Coevorden naar Zwolle ontspoort bij het binnenlopen van station Gramsbergen. De oorzaak is vermoedelijke een verkeerde wisselstand. De locomotief komt voorover in het zand terecht. Een achter de locomotief lopende goederenwagon is zwaar beschadigd. Een 2e goederenwagon en een personenrijtuig, dat daar achter rijdt, ontsporen. Er vallen geen gewonden. De ongevallentrein uit Zwolle moet de brokstukken bergen.
10 augustus 1923, Buinen
Een meisje van 4 jaar wordt te Buinen gegrepen door een personentrein van Coevorden naar Stadskanaal. De machinist probeert nog te remmen, maar is te laat. Het slachtoffertje overlijdt ter plaatse.
Top

1924

20 augustus 1924, Vroomshoop
Twee aan elkaar gebonden karren getrokken door een paard worden op een onbewaakte overweg in Vroomshoop gegrepen door een trein uit de richting Mariënberg. De voerman J.G. wordt van de kar geworpen, maar heeft geen letsel. Het paard moet ter plaatse worden afgemaakt. Een van de karren is compleet verbrijzeld.
17 november 1924, Emmen
De trein die om 11.35 uur uit Emmen naar Coevorden vertrekt rijdt even na station Emmen op de overweg in de Dordschestraat een melkwagen getrokken door een paard aan. De melkwagen wordt totaal versplinterd. De voorman H. de Jong en het paard komen met de schrik vrij. De man wilde vlak voor de trein oversteken, maar dat lukte niet. Hij sprong van de wagen en het trok het paard van de overweg af. De man was pas onlangs met melkventen begonnen en de wagen en koperen melkbussen waren nog nieuw. De melkwagen wordt 30 meter met de trein meegesleept. Treinpersoneel slaat de restanten met zware hamers tussen de wielen van de trein vandaan. De trein vervolgt na 20 minuten de reis richting Coevorden. Het ongeluk heeft de melkventer aan zich zelf te danken want hij heeft de trein van verre aan zien komen.
Top

1925

9 januari 1925, Stadskanaal
Op een onbewaakte overweg in de buurt van Stadskanaal komt om 11 uur 's avonds een inwoner van Gasselternijveenschemond op de fiets onder de trein. De zwaargewonde fietser wordt naar het ziekenhuis van Groningen overgebracht.
2 juli 1925, Mariënberg - Ommen
Op donderdag 2 juli 1925 komt een 6 jarig jongetje (in latere berichten wordt gesproken over een meisje) tussen de buffers van een stoomtram te Nieuw-Amsterdam. De arts in Nieuw-Amsterdam ziet geen andere oplossing dan het zwaargewonde jongetje met zijn moeder per trein naar het R.K. Ziekenhuis te Zwolle te sturen. In Nieuw-Amsterdam wordt het jongetje in de laatste trein richting Zwolle op een 3 klasse bank gelegd zonder kussen of deken. Het personeel van station Coevorden heeft het kind verplaats naar een 2 klasse bank om het comfort te verbeteren. Het heeft niet mogen baten want tussen Mariënberg en Ommen overlijdt het kind.
9 oktober 1925, Stadskanaal
De trein die om 18.11 uur vanuit Coevorden in Stadskanaal binnenkomt, ontspoort op het emplacement. De oorzaak is het te laat omzetten van een wissel. Vier rijtuigen rijden uit de rails en 2 daar van vallen om. 2 dames in de rijtuigen komen met de schrik vrij. De materiele schade is aanzienlijk, maar zorgt niet voor vertraging.
19 november 1925, Eext
In Assen komt om 11.00 uur de trein uit Stadskanaal aan met aan boord het lijk van een man. De man is bij de overweg te Eext door de trein gegrepen en gedood. De man, een zekere K. uit Balloërveld, die circa 40 jaar oud is, moet zich al fietsend op de overweg hebben bevonden.
Top

1926

2 februari 1926, Zwolle
Op deze dinsdagavond is de voerman H. J. Noordman uit Zwolle onderweg met 2 achterelkaar gekoppelde wagens en daarvoor 2 paarden. Op het moment dat hij het kruispunt van de spoorlijn Zwolle - Meppel en de straatweg Zwolle - Almelo oversteekt wordt hij gegrepen door de laatste trein uit Coevorden, die om 20.35 uur te Zwolle aankomt. Daar er een zware mist hangt, kijkt de bestuurder goed uit, maar ziet geen gevaar en rijdt hij door. Plotseling ziet hij het licht van een naderende trein, die direct daarop de beide wagens overrijdt. De paarden schrikken en trekken de voerman aan de teugels van den wagen. Door de val op de stenen en het meesleuren over de weg, raakt hij aan het hoofd gewond. De trein stopt onmiddellijk, de wagens blijken totaal vernield te zijn. De voerman weigert echter het aanbod om met de trein vervoerd te worden en zijn paarden in de steek te laten. Hij wordt ter plaatse verbonden.
23 februari 1926, Wildervank
De 60-jarige kleermaker uit Ter Apel heeft een bezoek aan Groningen gebracht. Op de terugweg met de trein, die even voor 18.00 uur in Wildervank stopt, stapt hij even uit. Hij doet dit echter niet aan de kant van het perron, maar aan de slootkant. Als de trein zich weer in beweging zet, staat hij nog op de treeplank van het rijtuig. Door de schok van het optrekken valt hij van de treeplank en komt met zijn linkerarm onder de wielen van het rijtuig. Daarna rolt hij verder richting slootkant en blijft daar bewusteloos liggen. Door de duisternis wordt hij niet opgemerkt door het stationspersoneel. Pas na middernacht komt de man bij zijn positieven en is hij in staat een passerende stationsbeambte aan te schieten. Een plaatselijke dokter verbindt de wond aan de arm en stuurt de man met een auto naar het ziekenhuis in Groningen. Daar kunnen ze niets anders doen dan de arm amputeren.
8 april 1926, Tweede Dwarsdiep
Op deze dag vindt nabij de halte van Tweede Dwarsdiep een dodelijk ongeluk plaats. Boerenarbeider K. Orsel wacht met zijn fiets in de hand totdat de trein uit Stadskanaal is gepasseerd. Na het passeren van de trein wil hij zijn weg vervolgen, maar ziet niet dat er vanuit Gasselternijveen ook een trein aankomt. Een botsing is niet meer te voorkomen.
26 september 1926, Gieten
Tussen Eext en Gieten grijpt op deze zaterdagochtend de trein van 10.27 uur een koe. Het dier overleeft het niet en komt in stukken onder de locomotief terecht. Het treinpersoneel en enkele passagiers halen het kadaver onder de locomotief vandaan, waarna de trein zijn reis met vertraging kan voortzetten.
Top

1927

20 mei 1927, Dalerveen
Van trein nummer 5670, een goederentrein, die van Coevorden naar Stadskanaal zou rijden, ontsporen 's middags rond ongeveer kwart over vijf twee goederenwagens ter hoogte van Dalerveen. Persoonlijke ongelukken doen zich niet voor. De zogenaamde werkliedentrein, die rond die tijd passeert, ondervindt vertraging. Een locomotief van het depot Coevorden met het nodige tractiepersoneel en de depotchef vertrekt direct naar Dalerveen om hulp te bieden. De haltechef van Dalerveen verklaart geen fouten te hebben gemaakt. Dit zal echter nog onderzocht worden. Een goederenwagen is grotendeels vernield. De reizigers moeten tussen Coevorden en Stadskanaal overstappen om hun reis te kunnen vervolgen.
12 september 1927, Vriezenveen
Op deze maandagmiddag is op een onbewaakte overweg te Vriezenveen een met een paard bespannen wagen door een trein gegrepen. De twee inzittenden worden uit den wagen geslingerd. Een 5-jarig zoontje van de arbeider Lucas te Vriezenveen wordt op slag gedood. De bestuurder blijft bewusteloos liggen, maar zijn toestand is niet ernstig.
21 september 1927, Eext
Op de onbewaakte overweg nabij station Eext botst een aankomende trein op de auto van de heer F. Het voorste gedeelte van de auto raakt zwaar beschadigd. De inzittenden komen met de strik vrij. Het ongeluk loopt gelukkig goed af. De trein heeft nog maar weinig vaart, omdat hij wil stoppen op het station Eext.
18 november 1927, Emmen
Op de onbewaakte overweg in Dordtschen Straatweg te Emmen wordt een melkwagen gegrepen door trein 555 uit Coevorden naar Stadskanaal. Het paard wordt vermorzeld. De voerman een 16 jarige jongen uit Nieuw-Dordrecht blijft ongedeerd doordat de wagen achter een hek langs het spoor blijft haken. In eerste instantie menen omwonenden dat de machinist verzuimd heeft om een fluitsignaal af te geven. Later worden de beschuldigingen weer ingetrokken. Daar op een lokaalspoorweg alleen belsignalen verplicht zijn en deze wel in overvloed zijn gegeven.
Top

1928

18 februari 1928, Exloo
Op deze zaterdagochtend is een locomotief aan het rangeren in de zandafgraving. Bovenaan aan de afgraving staat een trein bestaande uit 29 wagens. De locomotief rijdt beneden. Op dat moment zetten de wagens zich in beweging en rijden recht op de locomotief af. De voorop lopende bagagewagen klapt vol op de locomotief. De achter de bagagewagen lopende zandwagens ontsporen. De schade is aanzienlijk maar persoonlijke ongelukken doen zich niet voor. De oorzaak ligt in het feit dat een of meerdere handremmen van de zandwagens niet werken. Per extra trein komt de ongevallenwagen uit Stadskanaal ter plaatse met gereedschap om alle wagons weer op de rails te krijgen. Een klus die de hele dag in beslag neemt. 's avonds staat de hele trein inclusief locomotief weer op het emplacement van Exloo.
15 maart 1928, Weerdinge
Op een onbewaakte overweg in Weerdinge komt een auto (Citroën) in botsing met trein nr. 560 van Stadskanaal naar Emmen. De trein had om 15.19 uur in Emmen aan moeten komen. De auto is geheel vernield. De beide inzittenden komen er zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf. De locomotief, de tender, de bagagewagen, postwagen en het eerste personenrijtuig ontsporen door het sterke remmen en de botsing. De locomotief, exemplaar uit de serie 700, komt bijna haaks op het spoor aan de andere kant van de spoorsloot terecht. De wielen van de locomotief zijn diep weg gezakt in het zand. Het treinverkeer is gestemd. Vanuit Stadskanaal en Coevorden worden pendelritten richting Weerdinge uitgevoerd. Het kost de nodige moeite om de locomotief te bergen.
Top

1929

7 januari 1929, Wildervank
Op het emplacement van station Wildervank raakt de 63-jarige J. Potjer, vrachtrijder bij de spoorexpeditie, tussen 2 goederenwagons. De ongelukkige overleeft het ongeluk niet.
16 januari 1929, Stadskanaal
Bij de Bonnerbrug komt een vrachtauto van de heer Sloots uit Gasseltenijeveen 's avonds in botsing met een goederentrein. De trein is op weg van Stadskanaal naar Veendam. De eigenaar van de auto, de heer R. Sloots, wordt door de voorruit geslingerd en raakt aan het hoofd en aan een van zijn benen gewond. Zijn knecht blijft in de auto zitten en raakt niet gewond, ondanks het feit, dat de auto over een afstand van 8 meter wordt weggeslingerd.
18 oktober 1929, Wildervank
De laatste trein van Groningen naar Stadskanaal komt in de buurt van station Wildervank in botsing met een paard van landbouwer P.D. Het paard is de spoorbaan opgelopen en is opslag dood door de botsing. De locomotief ontspoort niet en de trein kan zonder noemenswaardige vertraging verder rijden.
19 december 1929, Stadskanaal
Hulpbesteller dhr. A. Ratgers levert met een postkar in allervroegte de post af bij de eerste trein op het station van Stadskanaal. Als hij met de lege postkar wegloopt en het spoor oversteekt, wordt hij gegrepen door een locomotief. Met kar en al wordt hij een 15-tal meters weggeslingerd. De opgetrommelde arts constateert een hersenschudding en de ongelukkige besteller wordt naar huis vervoerd. De postkar is totaal vernield. Het ongeluk is vermoedelijk te wijten aan de duisternis en de mist op het emplacement.
Top