Incontinentie

Werking van het lichaam

Het is vervelend en soms ook gênant om urine of ontlasting te verliezen. Als het u overkomt, denkt u allicht: "Hoe kan dat en wat kan ik er tegen doen?" Laten we allereerst eens kijken wat er precies gebeurt in ons lichaam.

Nieren en urineleiders

De twee nieren liggen hoog achter de buikholte, naast de wervelkolom. Ze zijn continue bezig met het filteren van het bloed. Per 24 uur stroomt er ongeveer 180 liter vocht door de nieren. De afvalstoffen uit het bloed verlaten de nieren als urine, via de urineleiders. Deze monden weer uit in de blaas. Gemiddeld produceert een mens 1 tot 1,5 liter urine per 24 uur.

Blaas

De blaas is een holle spier waarin de urine is opgeslagen. Zodra een bepaald volume bereikt is, ontstaat de aandrang om te plassen. Dit gevoel verdwijnt na korte tijd, zodat er gelegenheid is een toilet te bezoeken. Aan de onderzijde van de blaas liggen de blaashals en de binnenste sluitspier. De blaashals gaat over in de urinebuis. De binnenste sluitspier houdt de urine in de blaas.

Urinebuis

De urinebuis voert urine af naar buiten. Bij de vrouw is de urinebuis ongeveer 4 cm lang; bij de man ongeveer 20 cm. De urinebuis loopt door een netwerk van spieren in de bekkenbodem. Bij het plassen ontspannen de bekkenbodem en de buitenste sluitspier. Vervolgens trekt de blaasspier samen om de urine via de urinebuis naar buiten te duwen. Bij de man zit vlak onder de blaas de prostaat. Dit is een klier rondom de urinebuis. Deze heeft bij een jonge man ongeveer de grootte van een walnoot. Bij oudere mannen kan de prostaat groter worden. Dit kan leiden tot vernauwing van de urinebuis en problemen bij het plassen.