Incontinentie

Vormen incontinentie

We onderscheiden vijf typen urine-incontinentie:

1. Stress-incontinentie

U verliest druppeltjes of scheutjes urine als u zich lichamelijk inspant, bijvoorbeeld bij het opstaan uit een stoel, iets zwaars tillen, lachen, niezen, hoesten of tijdens het sporten. Dit komt mogelijk door verzwakte bekkenbodemspieren, als gevolg van een bevalling, overgewicht of ouderdom.

2. Urge-incontinentie

U verliest grote scheuten urine in één keer. De blaas trekt zich plotseling samen en u kunt dit niet onderdrukken.

3. Overloopincontinentie

U verliest steeds druppeltjes of kleine scheutjes urine. De blaas heeft zich maximaal gevuld en loopt over. U kunt niet volledig uitplassen. De blaas heeft niet de kracht volledig samen te trekken, waardoor er na het plassen een restje urine in de blaas achterblijft.

4. Functionele incontinentie

U kunt om diverse redenen niet op tijd het toilet halen, of u kunt niet op tijd uw kleding los krijgen.

5. Reflexincontinentie

De blaas ledigt zich regelmatig buiten uw wil om.

Bij vrouwen is stress-incontinentie de meest voorkomende vorm. De belangrijkste oorzaak is dat bij de bevalling de bekkenbodemspieren zijn opgerekt. De afsluitfunctie wordt hierdoor minder. U kunt deze spieren trainen onder leiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut.
Bij mannen komt overloopincontinentie het meest voor. Belangrijkste oorzaak is dat de prostaat de plasbuis gedeeltelijk afsluit, waardoor het uitplassen steeds moeilijker gaat. Men zal vaak na het plassen nog 'nadruppelen'.

Verlies van ontlasting

Wat ook bij veel mensen voorkomt, is het verlies van ontlasting. Dit kan ontstaan door verzwakte bekkenbodemspieren als gevolg van overgewicht, zwangerschap(pen) of als gevolg van operatieve ingrepen. Of gewoon door ouderdom, waarbij alle spieren in ons lichaam verzakken, ook die in de bekkenbodem.