Incontinentie

Leefregels bij incontinentie

Praktische tips en nuttige leefregels bij incontinentie ...

Veel drinken

Een heel logische neiging bij incontinentie is om minder te gaan drinken. Toch is het heel belangrijk dat u voldoende drinkt, normaal is ongeveer 1,5 liter per dag. Als u te weinig drinkt, wordt de urine geconcentreerd. Daardoor kunnen de blaas en de huid beschadigen.

Actief blijven

Een ander gevolg van incontinentieproblemen is dat patiënten zo veel mogelijk thuis blijven om pijnlijke situaties te voorkomen. Ook dit is geen goed idee. Probeer juist zo veel mogelijk actief te blijven. Dit komt uw algehele conditie ten goede en voorkomt verslapping van uw spieren. Met de juiste keuze van incontinentiematerialen kunt u een actief leven blijven leiden.

Let op het toiletbezoek

Als u dagelijks ongeveer 1,5 liter drinkt, dan is het normaal dat u 5 á 6 keer naar het toilet gaat en plast. Moet u vaker naar het toilet en plast u steeds maar kleine beetjes? Dan is het misschien goed om eens met uw huisarts te praten.

Hygiëne is belangrijk

Wanneer u naar het toilet geweest bent en eventueel het incontinentieverband verwisseld heeft, was dan uw handen grondig met water en zeep en droog ze met een zachte handdoek. Als urine het lichaam verlaat, ontstaan er bacteriën. Als u de handen goed reinigt, krijgen deze bacteriën niet de kans zich te verspreiden.

Gebruiken en weggooien

Incontinentieverbanden zijn geschikt voor het opvangen van urine en ontlasting. De verbanden zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Vóór u de verbanden weggooit, kunt u ze het beste oprollen en in een plastic zakje doen. Dit zakje werpt u in een af te sluiten afvalbak.

Er zijn ook uitwasbare producten. Deze producten hoeven niet na gebruik weggegooit te worden. Ze zijn meer dan 300 maal te wassen en zijn dus duurzaam in gebruik. Uitwasbare producten belasten het milieu dan ook beduidend minder dan wegwerpproducten!