Dossiers

Broekpoepen

In de broek poepen is heel normaal voor jonge kinderen. Het wordt pas als een probleem gezien als kinderen boven de vier jaar nog (of weer) in hun broek poepen. De medische term hiervoor is encopresis, men spreekt ook wel van ontlastingonzindelijkheid.

Normaal gesproken zijn kinderen rond hun vierde jaar helemaal zindelijk. Maar voor een deel van de kinderen geldt dit niet: zij hebben problemen met de zindelijkheid voor ontlasting. Het gaat om ongeveer 4,5% van de 4- tot 8-jarigen en ongeveer 1,5% van de 9- tot 16-jarigen.
Bij jongens komt encopresis twee keer zo vaak voor als bij meisjes. Encopresis gaat vaak samen met verstopping (obstipatie).

Over het algemeen werkt het niet om kwaad te worden als uw kind in de broek poept. Dat geeft alleen maar (extra) spanningen. Een vezelrijke voeding, veel drinken en zo veel mogelijk regelmaat (etenstijden, toiletbezoek) zijn enkele maatregelen die kunnen helpen.

Oorzaken van broekpoepen

Broekpoepen ontstaat altijd door een combinatie van psychische en lichamelijke factoren. Een psychische factor is bijvoorbeeld angst: angst om op het potje te gaan. Deze angst kan onder andere komen door een te strenge zindelijkheidstraining of door obstipatie (verstopping). Door verstopping kan de ontlasting namelijk uitdrogen en hard worden en dan kan het pijnlijk zijn om naar de wc te gaan.

Angst kan ook ontstaan als het kind probeert zijn ontlasting op te houden. Dit lukt uiteindelijk niet en het gevolg is een vieze broek.

Ook een te nauwe anus kan de oorzaak zijn van encopresis, maar dit is maar zelden het geval.

Lees ook:
Links: