Dossiers

Diabetes insipidus

Mensen met diabetes insipidus lozen veel urine, soms wel tien liter per dag. Gevolgen zijn chronische dorst en kans op uitdroging.
Diabetes insipidus heeft niets te maken met diabetes mellitus (suikerziekte). Diabetes wil alleen zeggen dat u veel urine loost.

Er zijn verschillende oorzaken voor diabetes insipidus. Bij sommige patiënten scheidt het lichaam te weinig antidiuretisch hormoon (ADH-hormoon) af. Het ADH-hormoon, ook wel vasopressine genoemd, regelt hoeveel water er bij de vorming van urine wordt afgescheiden.
Meestal ontstaat de aandoening door afwijkingen in de hypofyse of hypothalamus (een orgaan in de hersenen dat de productie en afgifte van hormonen door de hypofyse reguleert).

Het stellen van een diagnose is mogelijk aan de hand van een 'dorstproef' waarbij de urineproductie wordt gemeten in een periode waarin u niet mag drinken.

Diabetes insipidus is goed te behandelen met medicijnen (desmopressine). De hoeveelheid geloosde urine wordt dan normaal. Wel is het belangrijk dat u zich regelmatig laat controleren bij de behandelend arts.

Lees ook:
Links: